Háztartás, Tippek

Miért okozhat áramütést a mosógép

Mindannyian elvárjuk, hogy a mosógép hiba és probléma nélkül működjön. Néha azonban kellemetlen meglepetést okozhat, szó szerint – áramütést. Miért történik ez, és hogyan lehet veszélyes nem csak a készülékeire, hanem az Ön biztonságára is? Értsük meg az okokat, és találjuk meg a módját, hogy a jövőben elkerüljük az ilyen kellemetlen „meglepetéseket”.

A mosógép egyik leggyakoribb veszélyforrása a fűtőelem, azaz a csöves elektromos fűtőtest sérülése. A fűtőelem felelős a víz felmelegítéséért a gépben, és meghibásodása komoly problémákat okozhat.

Hogyan fordulhat elő? A probléma lényege abban rejlik, hogy az idő múlásával és az intenzív használat során a fűtőelem tekercsén lévő szigetelőréteg elhasználódik. Ez ahhoz vezet, hogy a tekercsen áthaladó elektromos áram elkezdi „keresni” a legkisebb ellenállás útját, ami gyakran a készülék testén keresztül vezet. Ha ilyenkor megérinti a mosógépet, áramütést kaphat, ami rendkívül veszélyes.

A hálózati szűrő kiégett

A mosógépben lévő hálózati szűrő egyfajta őrzőként védi a mosógépet a külső elektromos zavaroktól és a feszültségingadozástól. Kulcsszerepet játszik a készülék összes elektronikus alkatrészének stabil működésében. Ha meghibásodik, ami túlmelegedés vagy az elektromos hálózat hibái miatt történhet, fennáll a veszélye, hogy a gép testére feszültség kerül, ami veszélyessé teszi a gép megérintését.

A túlfeszültségvédő sérülésének legfőbb jele, hogy a mosógép nem működik stabilan, vagy szikrákat és furcsa szagot észlel, amikor bedugja a konnektorba. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal hagyja abba a gép használatát, és húzza ki a hálózatból, hogy elkerülje az esetleges áramütést.

Ha a mosógép működése közben, különösen mosás vagy centrifugálás közben azt veszi észre, hogy a készülék teste feszültség alatt áll, és a folyamatot nehézségek kísérik a dob forgatásában vagy hirtelen leállások a forgatás közben, ez súlyos motorhibára utalhat. Ez a viselkedés gyakran a motor armatúra tekercselésének meghibásodására vezethető vissza, ami áramszivárgást okoz a gépházba.

A motor armatúra tekercselése az az alkatrész, amelyen keresztül az elektromos áram áram folyik, létrehozva a motor forgatásához szükséges mágneses mezőt. Ha a tekercs sérül, például kopás, korrózió vagy fizikai bántalmazás miatt, az áram elkezdhet „szivárogni” a tervezett útvonalakon kívülre. Ez nemcsak a motor hatékonyságát csökkenti, hanem az egész mosógépház érintése is potenciálisan veszélyessé válik.

A mosógépmotor javítása nehéz és költséges feladat. A legtöbb esetben a javítás költsége egy új motor és néha az egész mosógép árával összemérhető. Ennek oka, hogy nemcsak a tekercset kell kicserélni, hanem a motor egyéb elhasználódott vagy sérült alkatrészeinek esetleges helyreállítását is.

Egy gép akkor is veszélyes lehet, ha nem működik

Ha a fürdőszobában a különböző tárgyak, köztük a padló, a csap vagy a víz megérintése áramütéssel jár, miközben a mosógép csak be van dugva, de nem működik, az komoly aggodalomra ad okot. Íme, mi lehet az ok:

A bekapcsológomb hibás működése. Az első dolog, amit meg kell vizsgálni, a bekapcsológomb működése. Ha a mosógép bizonytalanul, egyszer-egyszer bekapcsol, vagy egyáltalán nem reagál a gomb megnyomására, és áramütést érez, amikor megérinti a gépet, valószínűleg magának a gomb szigetelésének a megsértésében van a probléma. Ebben az esetben vagy javításra, vagy a hibás elem teljes cseréjére van szükség.

A belső kábelezés sérülése. Ha a bekapcsológomb normálisan működik, de a mosóprogramban időnként meghibásodások lépnek fel, az ok a belső kábelezés sérülése lehet. A fürdőszoba párás környezete hozzájárulhat a mosógép belsejében lévő vezetékek korróziójához és kopásához, ami viszont a készülék testébe történő áramszivárgáshoz vezet. A probléma megoldása szakszerű diagnózist igényel. Egy szakember képes lesz ellenőrizni a vezetékezés állapotát, szükség esetén szigetelni, vagy a sérült hurkokat újakra cserélni.

A tápkábel és a dugó sérülése

A mosógép tápkábelének vagy dugójának sérülése komoly problémákat okozhat, beleértve az áramszivárgást a készülék házába. Ez nemcsak áramütésveszélyt jelent, hanem magának a készüléknek a súlyosabb károsodásához is vezethet.

Hogyan keletkezik a kár

Fizikai károk. A tápkábel elszakadhat vagy mechanikai behatás következtében megsérülhet, ami gyakran előfordul, ha a mosógépet gyakran mozgatják, vagy ha a kábelt bútorok szorítják be.

Rágcsálóknak vagy háziállatoknak való kitettség. A rágcsálók, például egerek vagy háziállatok károsíthatják a kábel szigetelését, ami mikrorepedések vagy akár teljes szakadás kialakulásához vezethet.

A dugó elhasználódása. Idővel a dugó érintkezői oxidálódhatnak vagy megéghetnek a rossz érintkezés vagy a hálózati túlterhelés miatt, ami szintén áramszivárgást okozhat.

Bár egyesek úgy vélik, hogy a kisebb sérülések maguktól is kijavíthatók, például újraforrasztással vagy kiegészítő szigeteléssel, ez gyakran rövid távú és nem mindig biztonságos megoldásokhoz vezet. A legjobb, ha a készülék biztonsága és megbízhatósága érdekében teljesen kicserélik a kábelt vagy a dugót.

A földelés hiánya veszélyessé teszi a mosógépet

A földelés olyan, mint a biztosítás: amíg minden rendben van, észre sem veszi, de amint valami elromlik, megmenti a helyzetet. Az elektromos készülékek, köztük a mosógépek esetében a földelés elengedhetetlen a biztonsághoz. Segít elkerülni az áramütést, ha valami baj történik.

A régebbi házakban, gyakran nincs megfelelő földelés. Ez azt jelenti, hogy ha a mosógépnél „szivárogni” kezd az áram. Földelés nélkül ez az áram keres magának egy helyet, ahová eljuthat, és ennek egyik módja lehet a gép burkolata. Ennek eredményeként, ha megérinti a mosógépet, áramütést érezhet, még akkor is, ha a gép csak be van dugva.

Képzelje el, hogy a gép egy vízforraló, amely elkezdett túlcsordulni. Ha a vízforralónak van kifolyója, a víz szépen ki fog folyni biztonságosan. Ha nincs, akkor a víz szétfolyik az asztalon. Így van ez az elektromossággal is: a földelés egy kifolyócső a „felesleges” áram számára, amely lehetővé teszi, hogy az biztonságosan távozzon a készülékből. Földelés nélkül ez az áram „kifolyhat” a gép alvázára és Önre is.

A mosógép helytelen beszerelése

A mosógépek esetében a megfelelő beszerelés döntő szerepet játszik a készülék biztonságában és hosszú élettartamában. A nem megfelelő telepítés komoly problémákhoz vezethet, beleértve az áramütés veszélyét is. Bontsuk le, miért olyan fontos ez, és milyen körülmények számítanak helytelennek.

Egyenetlen felületre történő telepítés

Az első dolog, amit meg kell vizsgálni, az annak a felületnek a síkossága, amelyen a gép áll. Ha a gépet egyenetlenül telepítették, akkor mosás vagy centrifugálás közben „ugrálni” vagy „járkálni” kezdhet a padlón. Ez nemcsak zajt és rezgést okoz, hanem a mechanikus és elektromos alkatrészek kopásához és károsodásához is vezet. Ezenkívül a vibráció meglazíthatja a gépen belüli elektromos csatlakozásokat, növelve a rövidzárlat és az áramütés kockázatát.

Nedves helyen történő telepítés

Egy másik fontos szempont a helyiség szárazsága, ahol a mosógép működik. Ha a helyiség nedves, a levegő páratartalma kondenzációt okozhat a mosógép elektromos alkatrészein. Ez a víz az elektromosság vezetőjévé válhat, ami növeli a rövidzárlat és az áramütés veszélyét. Ezenkívül az állandó páratartalom elősegíti a fém alkatrészek és az elektromos érintkezők korrózióját, ami szintén lerövidíti a gép élettartamát, és növeli a meghibásodás valószínűségét.

A szellőzés hiánya

A jó szellőzés szintén kritikus fontosságú a mosógép biztonságos működéséhez. Az elégtelen szellőzés az elektromos alkatrészek túlmelegedését okozhatja, különösen a szűk és zárt helyiségekben, ahol a mosógépnek nincs helye „lélegezni”. A túlmelegedés növeli a tűz és az áramütés kockázatát, és csökkenti a készülék teljes élettartamát.

Ha a mosógép áramütésbe kezd, az komoly jele annak, hogy valami elromlott. Legyen szó akár a belsejében lévő kopott alkatrészekről, sérült tápkábelről vagy földelési problémákról, ezek mind veszélyt okozhatnak. Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül az ilyen jelzéseket, és forduljon szakemberhez a gép ellenőrzése és javítása érdekében, hogy otthona biztonságban legyen.