Háztartás, Tippek

Narancshéj és só: miért érdemes összekeverni ezt a két összetevőt?

Ez a keverék megkönnyítheti a házimunkát

Az egyre magasabb árak miatt a családok nehezen tudnak megélni, ezért keresik a megtakarítási lehetőségeket. Szerencsére sok olyan váratlan erőforrás van otthon, ami még az általunk hulladéknak tartott dolgok között is megbújhat. A költségvetést havonta nagyban megterhelő mosószerek kiváltására van egy trükk, amely két nagyon hasznos összetevőt, a narancshéjat és a sót tartalmazza. Nézzük meg, hogyan használhatjuk őket.

Narancshéj és só: miért érdemes ezt a két összetevőt összekeverni

Mielőtt megnéznénk, hogyan készítsük el ezt a természetes, minden célra használható tisztítószert, szeretnénk megérteni, miért olyan hatékony ez a két összetevő a háztartási tisztításban. A narancshéj gazdag illóolajokban, amelyek tisztító és fertőtlenítő tulajdonságokkal ruházzák fel ezt az ételmaradékot. Emellett citromsavat is tartalmaz, amely segít eltávolítani a makacs foltokat és szennyeződéseket.

A só viszont erőteljes tisztító- és fehérítőszer, amely az otthoni felületeken jelen lévő baktériumok és penészgombák eltávolítására használható. Emellett képes elnyelni a rossz szagokat és polírozni a különböző típusú felületeket.

Hogyan készítsünk természetes többcélú tisztítószert narancshéjjal és sóval?

Egy lábasba tegyen egy liter vizet, a narancshéjat, két evőkanál sót és egy evőkanál szódabikarbónát. Melegítse a keveréket, és addig keverje, amíg a víz narancssárgává nem válik. Ekkor kapcsolja le a hőt, szűrje le a folyadékot, és öntse egy tálba. Végül adjon hozzá 150 ml ecetet és 500 ml mosogatószert. Már csak annyi a dolga, hogy szórófejes flakonokba öntse.

Ez a házi készítésű tisztítószer ideális a zsíros edények, beragadt serpenyők, mosogatók, sütők tisztítására, fertőtlenítésére és szagtalanítására, valamint a legnehezebb foltok és lerakódások eltávolítására mindenféle felületen. Amellett, hogy ragyog, otthona mindig kellemes és friss illatú lesz.