Egészség

Ne kövesse el ezt az 5 gyakori kullancscsípési hibát

Íme néhány gyakori hiba, amelyet el kell kerülni a kullancsok keresése és eltávolítása során.

A szabadban töltött két órán belüli zuhanyzás segíthet eltávolítani a meg nem ragadt kullancsokat. Ne felejtse el megnézni a hajában, a füle mögött, a köldökében és a térde mögött.

Itt a kullancsszezon, ami azt jelenti, hogy ideje felülvizsgálni a Lyme-kór megelőzési stratégiáit, mielőtt túrázni vagy kempingezni indul. A Lyme-kór kezelésére antibiotikumok állnak rendelkezésre. De ha nem kezelik, a Lyme-kór lázat, bőrkiütéseket, fejfájást, idegfájdalmat, szívdobogást vagy részleges arcbénulást okozhat.

Fertőző a Lyme-kór?

A kullancsok négy életszakaszon mennek keresztül: tojás, lárva, nimfa és kifejlett egyed, és a kikelés után minden egyes szakaszban ” vért kell fogyasztaniuk” ahhoz, hogy életben maradjanak. Rátapadhatnak az emberre, kutyára vagy más gazdaszervezetre, és lassan elkezdik szívni a vért. Az étkezés több napig is eltarthat, és e folyamat során a kullancs nyála átadhatja a betegségért felelős Borrelia burgdorferi baktériumot.

A Lyme-kór megelőzésének legjobb módja a kullancscsípés elleni védekezés, de ha kullancsot lát a bőrén, a baktériumok nem jutnak át azonnal a fertőzött kullancsról a gazdaszervezetre. Ha egy kullancs kevesebb mint 24 órája van a testén, valószínűleg nem terjesztette a Lyme-kórt. Bár riasztó, ha kullancsot vesz észre a testén, ez nem minden esetben jelenti azt, hogy Lyme-kórral fertőződött meg. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy a kullancsot azonnal eltávolítsa. A szakértők szerint itt van néhány gyakori hiba, amelyet el kell kerülni a kullancsok keresése és eltávolítása során.

A kullancsok a füves és fás területeken érzik jól magukat. Bár nem ugrálnak vagy repülnek, mégis odalopakodhatnak, amikor sétál vagy a kertben dolgozik. A legjobb, ha az ösvény közepén sétál, és nem a lombok vagy a fű között szeli az utat. Az első teendő, hogy védekezzünk a kullancsok ellen. Ha olyan területen tervez kirándulást, ahol magas a kullancspopuláció, viseljen zokniba bújtatott hosszú nadrágot, zárt cipőt és kalapot.

Jó ötlet a citromos eukaliptuszolajat tartalmazó rovarriasztó szer. Használhat 0,5%-ot tartalmazó terméket, amelyet a ruházatra, a bakancsra és a kempingfelszerelésre permetezhet.

A kullancsoknak nedves környezetre van szükségük a túléléshez, ezért azok, akik olyan területen élnek, ahol magas a kullancsok száma, a szabadban töltött idő után 10 percre magas hőfokon szárítógépbe tehetik ruháikat.

A szabadban töltött idő után két órán belül zuhanyozzanak le, mivel ez segíthet eltávolítani a megtapadt kullancsokat.


Ne felejtse ellenőrizni a test nehezen látható területeit.

Az egész testét ellenőrizze kullancsok után, még akkor is, ha a ruháit már betette a szárítógépbe és lezuhanyozott. Nem mindig könnyű észrevenni a kullancsot a bőrön. A kifejlett kullancsok szezámmag méretűek, míg a nimfák még kisebbek, és hasonlíthatnak egy mákszemhez.

Egyesek összetéveszthetik a kullancsot egy szeplővel. Ezért fontos, hogy a kullancsokkal fertőzött területeken való kirándulás után az egész testet alaposan átvizsgáljuk. Kérhetünk segítséget egy hozzánk közel álló személytől, vagy használhatunk tükröt a nehezen látható területek vizsgálatához. Ne felejtse el megnézni a hajában, a füle mögött, a köldökében és a térd hajlatban. A kutyák és macskák gyakran hordozhatnak kullancsokat, ezért ne felejtse el ellenőrizni háziállatait is.

Kullancs eltávolítása a csípés dokumentálása előtt

Még ha kullancsbiztos ruházatot visel és rovarölő szert használ, akkor is találhat kullancsot a testén.

Ha kullancsot talál magán, jelölje meg a naptárban. Ezt talán könnyebb mondani, mint megtenni, de ha fényképet is készít a testén lévő kullancsról, az segíthet a kutatóknak és az orvosoknak megérteni, hogy mennyi ideje táplálkozott a rovar. Ez hasznos lehet a diagnózis felállításában, különösen azért, mert a legtöbb Lyme-kórtesztnél több hétbe telik, mire a fertőzést ki tudják mutatni.

A Lyme-kórral kapcsolatban az a trükk, hogy minél korábban kap megfelelő kezelést a Lyme-kóros személy, annál jobbak a hosszú távú kilátásai.

Zúzza össze a kullancsot eltávolítása után

Ha sok időt tölt a szabadban, készítsen egy „kullancsmegelőző készletet”, amely rovarriasztót, csipeszt és egy zárható műanyag zacskót vagy palackot tartalmaz a kullancs eltávolításához.

Finom hegyű csipesszel jusson közel a bőrhöz, fogja meg a kullancsot, és egyenletes mozdulattal húzza felfelé. Vigyázzon, hogy ne csavarja ki: nem szeretné, ha véletlenül a feje vagy a szája a bőrön maradna. Mosson kezet, és tisztítsa meg a csípés helyét szappannal és vízzel vagy alkohollal.

Az egyik hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem tartják meg a kullancsot, hogy később azonosítani tudják a fajt és az életszakaszt. Ahelyett, hogy eldobná a kullancsot, tegye egy zárható műanyag zacskóba, és fontolja meg, hogy elviszi az egészségügyi szolgáltatójához, hogy megnézze, szükség van-e az azonosítására.

Figyelje a tüneteket kullancscsípés után

Ne feledje, hogy kullancscsípés után forduljon szakemberhez, és figyelje a tüneteket. Egy kullancscsípés után átlagosan hét nap alatt betegszik meg az ember, de ez az időtartam háromtól harminc napig is változhat.

Kullancscsípés után influenzaszerű tünetek, fejfájás, fáradtság vagy kiütés jelentkezhet. Nem mindenkinél alakul ki kiütés, bár a Lyme-kórral gyakran összefüggésbe hozzák.

Lehetséges, hogy a Lyme-kór kiütés nélkül is fennáll. Az emberek 60%-ának kiütése van, de lehet, hogy a másik 40% közé tartozik.