Egészség

Nyirokmasszázs: lényeg, technika és ellenjavallatok

A nyirokkeringést hatékonyan javító speciális technikájának köszönhetően a nyirokmasszázs manapság nagyon népszerű. Mi a lényege, kinek lehet előnyös, és kinek árthat?

A nyirokmasszázs a meglévő ellenjavallatok és a meglehetősen kellemetlen fájdalmas érzések ellenére napjaink egyik legnépszerűbb masszázstechnikája.

A nyirokmasszázs technikájának sajátosságai

A nyirokmasszázstechnika nem is olyan régen – a 20. század közepén – jelent meg. Egy francia orvos, Pascal Coche fejlesztette ki, aki észrevette, hogy ha időről időre aktívan gyúrja a nyirokáramlás vonalai mentén elhelyezkedő területeket, a betegek duzzanatai sokkal gyorsabban megszűnnek. Idővel vénás elégtelenség esetén is alkalmazni kezdte a nyirokmasszázs technikáját. Technikája ismét kiváló eredményeket mutatott. Koch találmánya manapság már nem annyira az orvostudományban, mint inkább a kozmetológiában keresett.

Jellemzően a nyirokmasszázstechnikát fogyókúra, a felesleges folyadék eltávolítása a testből, testalkat korrekció és fogyás esetén alkalmazzák. A nyirokáramlatokra gyakorolt aktív hatás révén a sejtek „hajlandóbbak” megszabadulni a bomlástermékektől és méreganyagoktól, ami a bőrszövetekben zajló esetleges gyulladásos folyamatok gátlásához vezet. A méreganyagok és „törmelékek” mellett a nyirokmasszázs a sejtekből a felesleges folyadékot is eltávolítja – a testvonalak tisztábbá válnak, a testsúly csökken.

A nyirokmasszázs technikája lehet kézi vagy gépi segédeszközzel végzett. Ez utóbbi kategóriába tartoznak többek között az olyan eljárások, mint a nyomásterápia, a mikroáramú nyirokmasszázs és a vákuumos nyirokmasszázs.

Általában a nyirokelvezető masszázs technikája magában foglalja különböző olajok használatát, amelyek szintén elősegítik a felesleges folyadék eltávolítását a szervezetből.

A nyirokelvezető masszázs hatékony a narancsbőr kialakulása ellen, megelőzi a duzzanatokat, és az egyik leghatékonyabb megelőző intézkedés a visszerek ellen. Ezenkívül a nyirokmasszázstechnika felgyorsítja az anyagcserét, eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből és javítja a bőr állapotát. Összesen 7-8 kezelés elegendő a látható eredmények eléréséhez.

A nyirokmasszázs ellenjavallatai

Ha a nyirokmasszázs ellenjavallatairól beszélünk, mielőtt az eljárás egészségügyi tilalmait említenénk, fontos elmondani: ezt a masszázst magán vagy más személyen kategorikusan ne végezze! Kivéve, ha az anatómia és a masszázsgyakorlatok ismeretével rendelkező, magas szintű szakember. Ellenkező esetben nem a nyirokmasszázs előnyeiről van szó, hanem arról, hogy milyen károkat okoz az egészségének. Ezért egy valóban hatékony kézi vagy gépi nyirokmasszázs kúrához csak egy jó hírű szakemberhez forduljon egy tisztességes szalonban vagy klinikán.

Egészségügyi ellenjavallatok lehetnek a következő betegségek: trombózis, krónikus bőrbetegségek (bőrgyulladás, égési sérülések, allergiás kiütések stb.), daganatok jelenléte, akut gyulladásos folyamatok. A nyirokdrenázs masszázs terhes nők számára a terhesség bármely szakaszában is ellenjavallt.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.