Háztartás, Tippek

Okok, amiért nem szabad rizsbe tenni a telefont, ha vizes lesz

A „rizs módszer” a mobiltelefon szárításának népszerű módja. Azonban nem olyan hatékony, mint gondolják, és veszélyezteti a telefont. Tudjunk meg többet!

A hazugság, hogy a rizs megszárítja a mobiltelefont

A rizs nem szívja fel elég gyorsan a vizet a mobiltelefonból. Éppen ellenkezőleg, károsítja a telefon akkumulátorát. Fennáll a veszélye, hogy a por és a keményítő károsítja a mobiltelefon belső részeit.

De a levegő megszárítja

A legjobb, ha száraz törölközőn szárítja meg a telefonját. Lehet, hogy nem ez a leghatékonyabb módszer, de jobb, mint a rizs. Nemcsak gyorsabban szárad, de nem okoz további károkat sem.

Mi történik, ha elázik a telefon?

Azonnal kapcsolja ki a telefont, hogy elkerülje az elektromos áramkör károsodását. Ez nagyon fontos! Az áramkör beázása nagyon rossz következményekkel jár. Ha azonban a telefon ki van kapcsolva, kevesebb kár keletkezik. Minél hamarabb kapcsolja ki a telefont, annál kevesebb kár keletkezik az áramkörben. Ez a lépés ezért nagyon fontos.

Szárítsa meg egy papírtörlővel

Miután kikapcsolta a telefont, törölje meg egy papírtörlővel vagy egy sima tiszta törülközővel. Ennek során nagyon óvatosnak kell lennie. Amennyire csak lehet, kerülje el, hogy a mobiltelefon felületéről a víz a belső részekbe nyomódjon. Próbálja meg felszívni a vizet.

Távolítson el minden levehető alkatrészt

Nagyon fontos, hogy minden levehető alkatrészt leválasszon. Például a SIM-kártyát vagy az akkumulátort, ha régebbi modellű telefont használ.

Ne tegyen törölközőt vagy más tárgyat a töltőnyílásba

Ez a lépés nagyon fontos. Ne dugjon vattapamacsot, törölköző hegyét vagy száraz ruhát a töltőnyílásba. Vigyázzon, hogy a gomb megnyomásakor vagy a telefon rázásakor ne kerüljön víz a töltőnyílásba.

Helyezze a telefont egy száraz törülközőre

Ha minden fenti lépést helyesen követett, most helyezze a telefont egy száraz törülközőre, hogy megszáradjon. Ne kapcsolja be a telefont, amíg az nem lesz teljesen száraz. Kérjük, vegye figyelembe, hogy körülbelül 24-36 órába telik, amíg a telefon teljesen megszárad.

Mi történik, ha a telefon meghibásodik?

Bár mobiltelefonja eleinte normálisan működhet, a víz okozta károsodás fokozatosan bekövetkezhet. Ezenkívül a belső alkatrészek is megsérülhetnek, és a problémák egymás után jelentkezhetnek. Ha bármilyen probléma jelentkezik, ajánlott azonnal szakemberhez fordulni a telefon javítása érdekében.

Volt már dolga a telefon szárításával? Milyen módszert választott?