Egyéb

Poloskacsípések: Hogyan ismerjük fel és kezeljük őket?

A poloskacsípéseket nehéz megkülönböztetni a szúnyogcsípésektől vagy az allergiás reakcióktól. Bár ezek a rovarok nem terjesztenek súlyos betegségeket, fájdalmas és zavaró látványt nyújtanak, megakadályozzák az alvást, és undorító, skarlátvörös foltokat hagynak a bőrön.

Hogyan néznek ki

A rovar lapított, ovális teste mindössze 3-8 milliméter hosszú, és a halványbarnától a barnáig terjedő színt mutat. Ráadásul mind a színe, mind a mérete a vérrel való telítettség mértékétől függ: az éhes példány gyakorlatilag átlátszó.

Átlagos élettartama 1-1,5 év. Táplálkozása 5-10 naponta egyszer történik. Egy példány telítettségéhez körülbelül 7 milliliter vért kell venni. Ezt nehéz 1 alkalom alatt megtenni, ezért a parazita 4-5 alkalommal megharapja áldozatát. A parazita nem annyira harap, mint inkább vért szív. Törzsében két csatorna található: egy nagyobb a vér felszívására, egy kisebb pedig a nyál kiválasztására. Átszúrja a bőrt, nyálat választ ki – ez utóbbi fájdalomcsillapító hatású – és vért szív. A fiatal ágyi poloskák csípése sokkal fájdalmasabb, mivel nyáluk még nem rendelkezik ezzel a hatással.

A rovar éjszakai életmódot folytat, és minden melegvérű állatot megfertőz. Kiváló szaglással rendelkeznek, és táplálék után kutatva vagy kedvezőtlen körülmények között a szobák között mozoghatnak. A kifejlett egyedek, a lárvák és a peték 50 °C-on elpusztulnak.

Tünetek

A csípés megjelenése az emberi testen mindenki számára ismert – kerekded, vörös duzzanat, amelynek átmérője a test egyéni érzékenységétől függ. A bolhacsípés utáni nyomok azonban kaotikusan szétszóródnak, a szúnyogok nyílt területeken csípnek, de a poloskák „táplálkozási” nyomai mindig csoportosulnak – több, egymástól 2-3 cm távolságra lévő, egy vonalban elhelyezkedő folt. A szúnyognak 4-5 bőrszúrásra van szüksége ahhoz, hogy telítődjön, de nem mozdul el a megcsípett területről. Ha néhány nap múlva a kiütések helyén sebek keletkeznek, csepegnek, ráadásul genny is képződik, azonnal orvoshoz kell fordulni. A másodlagos fertőzés minden esetben sokkal veszélyesebb, mint maga a sérülés.

Hogyan kell kezelni a harapásokat

Nyugtató, viszketéscsillapító hatású kenőcsök használhatók: Phenistil – gél, Psilo-balzsam. Felnőtteknél elegendő lehet a dörzsalkohollal, vagy mangánoldattal történő kezelés.

1) A platán vagy az aloe leve is gyógyíthatja a problémát. Az orbáncfűből készült 1 evőkanálnyi főzet is segít: 1 evőkanál 1 pohár forró vízhez.

2) A csípés elleni kenőcsök, mint például a Bepanten, nyugtató és enyhítő hatásúak.

3) A megharapott területet ajánlott meleg vízzel és mosószappannal lemosni.

4) A nyugtató olajok – homoktövis, fenyő, teafaolaj – enyhítik a bőrpírt és a viszketést.

5) Ha a csípésre allergia áll fenn, antihisztaminokat kell szedni.

Sérülések veszélye

Az, hogy mennyire veszélyes egy poloskacsípés, a személyes érzékenységtől függ. Egészséges embernél jelentéktelen – a nyomok 3-4 napon belül eltűnnek, a viszketés általában nem olyan erős. Súlyos betegségeket sem terjesztenek, így a fő kellemetlenség, amit okoznak, az alvászavar.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.