Háztartás, Tippek

Sokkal tovább friss marad: mit tegyen a kenyérrel, miután megvásárolta azt

A kenyér alapvető élelmiszer, de ha a tárolásról van szó, kevesen tudják, hogyan lehet a legjobban elérni, hogy minél tovább elálljon.

A kenyér az emberek 99,8 százaléka számára alapvető élelmiszer. A nyári hőmérséklet-ingadozás miatt azonban nehéz lehet tudni, hogy hol tároljunk egy kenyeret.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kenyér megromoljon és megpenészedjen

Ez egy ősrégi kérdés: a penészfoltos kenyeret ki kell dobni vagy meg kell tartani? A penészes kenyeret általában a legjobb kidobni, mivel a penész valószínűleg sokkal mélyebbre terjedt a kenyérben, mint ami látható. A szeletelt kenyér vásárlása jó és olcsóbb módja annak, hogy a kenyér tovább maradjon friss, mivel a penésznek több időre van szüksége ahhoz, hogy elterjedjen.

Egy hagyományos szupermarketbeli kenyér általában nem tartható el egy hétnél tovább anélkül, hogy megszikkadna vagy megpenészedne.

A frissen sütött kenyerek rövidebb ideig eltarthatók, mint a készen kapható társaik, ezért ezt érdemes szem előtt tartani a kenyér kiválasztásakor. Ahhoz, hogy a kenyér hosszabb ideig friss maradjon, a legjobb, ha lefedve tároljuk. Akár speciális kenyértartó edényt vagy kenyértasakot használunk, akár az eredeti csomagolásban tároljuk a kenyeret, igyekezzünk hűvös, száraz helyen tartani.

A kenyér kivétele az eredeti csomagolásból az első lépés, hogy megakadályozzuk, hogy a meleg környezetben „megizzadjon”, ami a nedvesség felhalmozódását okozza a műanyag csomagolás belsejében.

Ennek elkerülése érdekében igyekezzünk kenyértartót vagy lélegző zacskót használni, de ha nincs más lehetőségünk, a kenyér hűvös, száraz szekrényben való tárolása is segíthet lassítani a folyamatot. A kenyeret érdemes továbbá távol tartani a víztől, amely felgyorsíthatja a penész kialakulását. A nedves, nyirkos környezet ideális feltételeket biztosít a penészspórák fejlődéséhez és a szokásosnál gyorsabb terjedéséhez, ezért lassítsuk le a folyamatot azzal, hogy a kenyeret a lehető legszárazabban tároljuk.

Egyetlen hely ahol nem tanácsos a kenyeret tárolni

Soha ne tároljunk kenyeret a hűtőben. A hűtőszekrényben lévő hideg miatt ugyanis a keményítő átkristályosodik, ami miatt a kenyér áporodott ízt és állagot vesz fel.

Ha lassan fogyasztja a kenyeret, a legjobb, ha lefagyasztja – így a kenyér ehető marad, és megakadályozza a penész elszaporodását. A kenyér felolvasztásához csak használja a mikró felolvasztási módját, hogy elkerülje az átázását.