Egészség

Szerotonin: az öröm és a boldogság hormonja. Hogyan pótoljuk a hiányát

Az örömnek sokféle formája van. Van olyan öröm, amely nyugodt és könnyed, átlátszó boldogságot ad, és van olyan öröm, amely féktelen, túláradó izgalom és eufória.

Ez a kétféle öröm kétféle hormont eredményez. A dopamin hormon a féktelen öröm és az eufória.

A fénylő és eufórikus öröm a szerotonin hormon.

Tisztázzuk: a szerotonin eredetileg nem hormon, hanem agyi neurotranszmitter, azaz olyan anyag, amely az agyi impulzusokat továbbítja az idegsejtek között. De csak akkor válik hormonná, amikor az agyba kerül.

Hol található a szerotonin?

A szerotonin számos belső szervben (belek, izmok, szív- és érrendszer stb.) jelen van, de főként az agyban található meg, ahol befolyásolja a sejtek működését, és információt továbbít az agy egyik részéből a másikba. A szerotonin szabályozza a sejtek működését, felelős az egyén hangulatáért, az emlékezetért, a szociális viselkedésért, az intim vágyakozásért, a teljesítményért, stb.

Ha az agyból hiányzik a szerotonin, a tünetek a rossz hangulat, a fokozott szorongás, az energiahiány, a szétszórtság, az ellenkező nem iránti érdektelenség, a depresszió, sőt annak legsúlyosabb formái. A szerotonin felelős azokért az esetekért is, amikor nem tudjuk kiverni a fejünkből az imádat tárgyát, vagy alternatív módon nem tudunk megszabadulni a tolakodó vagy ijesztő gondolatoktól.

A pszichológusok számára nagyon hasznos tudni, hogy nem minden sajátos probléma oldódik meg beszélgetéssel, néha szükség van az ember belső kémiájának korrigálására…

Ha ugyanis megemelkedik a szerotoninszint, megszűnik a depresszió, nem rágódunk tovább a kellemetlen élményeken, és a problémákat gyorsan felváltja a jó kedv, az életöröm, a kitörő energia és élénkség, az aktivitás és a másik nem iránti vonzalom. Mondhatnánk tehát, hogy a szerotonin antidepresszáns, elűzi a depressziót, és örömtelivé és boldoggá teszi az életet.

Hogyan növelheti a szerotoninszintet?

A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, ha gyakrabban tartózkodik a napon, vagy legalábbis jobb megvilágítást szerez otthon. Ha egy pár extra erős fényű lámpa elűzi a lehangoló gondolatokat, valószínűleg megéri.

A második, olcsóbb megoldás az, ha elkezd vigyázni a testtartására.  A meggörbült hát és a kábulat a szerotoninszint csökkenését okozza, és szinte automatikusan a szégyenérzet, valakiben a bűntudat megjelenéséhez vezet.  De a helyes testtartás növeli a szerotonin szintjét, növeli az önbecsülést és a hangulatot.

A szerotoninszint emelésének harmadik eszköze az, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek szerotonint termelnek számunkra.   Érdekes, hogy a szerotonin, mint olyan, hiányzik az ételekből. 

A termékek tartalmaznak egy másik – triptofán aminosavat, amelyből a szerotonin termelődik a szervezetben.

A triptofántartalom szempontjából vezető szerepet tölt be a kemény sajt. Valamivel kevesebb triptofánt tartalmaz a feldolgozott sajt. Ezután következnek a sovány húsok, a tojás és a lencse. Szintén nagy mennyiségű triptofán található a gombában, a meggyben, a babban, a túróban, a kölesben és a borsóban.

Továbbá, ha alacsony a szerotoninszintje, szüksége van B-vitaminra. Ez megtalálhatók a májban, a hajdinában, a zabpehelyben, a salátalevelekben és a babban. Olyan élelmiszerekre is szüksége van, amelyek magnéziumot tartalmaznak (ami szintén növeli a szerotonintermelést). Ezek közé tartozik a rizs, az aszalt szilva, a sárgabarack, a korpa és a tengeri moszat.

Egyen továbbá banánt, dinnyét, datolyát, sütőtököt és narancsot, hogy növelje a szerotoninszintjét.

Az egészséges táplálkozás mellett más szerotoninforrások is vannak. A testmozgás segíthet a szerotoninszint növelésében. Töltsön naponta legalább 20 percet testmozgással vagy bármilyen sporttal (futás, úszás, tánc stb.), és hamarosan sokkal jobban fogja érezni magát. Ha nem tud mozogni, legalább sétáljon.

A fizikai aktivitást mindenképpen egészítse ki egy jó éjszakai alvással: a szerotonin termeléséhez jó alvás szükséges.

A friss levegő (és ismét a napsütés!) szintén elősegítheti a szerotoninszintet. Töltsön több időt a barátaival és olyan emberekkel, akiket kedvel.

Fontos! A szervezetben lévő szerotonin mennyisége és a hangulat között „kétirányú” az ok-okozati kapcsolat: ha ennek az anyagnak a szintje emelkedik, akkor a hangulata is javul, és ha a hangulata javul, akkor szerotonin termelődik.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.