Háztartás, Tippek

Tudod, mit jelent a furcsa zöld gyűrű a keménytojásban? Tudnod kell!

Nagyon hasznos tudni ezeket az információkat a tojással kapcsolatban!

Ha szokott keménytojást főzni, valószínűleg észrevette már a sárgája körüli zöld gyűrűt.

Mi ennek az oka?

Veszélyes az ilyen zöldes gyűrűvel rendelkező tojást fogyasztani?

Mindjárt megtudhatja.

A keménytojás mindig remek választás, ha gyorsan szeretnénk csillapítani az éhségünket.

A keménytojást saláták, szendvicsek stb. ízesítésére használhatjuk. A keménytojás nemcsak finom, hanem nagyon tápláló is!

A tojás kiváló tápanyag-, vitamin- és ásványi anyagforrás.

A keménytojás azért jó választás, mert gyorsan elkészíthető. Fontos azonban, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően elkészíteni!

A keménytojás elkészítése valójában egy kicsit trükkös lehet: sosem lehet tudni, hogy mennyi ideig kell főzni.

Ha nem jól főzzük meg, akkor nagyon folyós, ha pedig túl sokáig főzzük, akkor zöld gyűrű jelenhet meg a sárgáján!

Mit jelent a zöld gyűrű a keményre főtt tojás sárgáján?

A tojássárgáján megjelenő zöldes gyűrű annak a bizonyítéka, hogy a tojást túlfőzték.

Egyszerűen csak a szükségesnél kicsit tovább hagyta a tojást a tűzön.

A jelenség tudományos magyarázata igen egyszerű – a jelenség a hidrogén-szulfid és a tojásban lévő vas közötti kémiai reakció eredménye.

Amikor hő hatásának van kitéve, a tojásfehérjében lévő hidrogén-szulfid reakcióba lép a tojássárgájában lévő vassal, és vas-szulfid keletkezik.

Ha a tojást túl sokáig főzik, a tojássárgáját vas-szulfid veszi körül.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tojás veszélyes az egészségre.

Egészséges marad, és megőrzi minden tápértékét.

Hogyan kerülhető el a zöld gyűrű a tojássárgáján?

A tojást nem szabad túl sokáig főzni.

Ha az esztétikumra törekszünk, hasznos, ha tudjuk, a tojás főzésének optimális idejét.

Hogyan kell helyesen főzni a tojást?

Tegyük a tojásokat egy lábasba, és öntsük fel hideg vízzel.

Az edénynek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy egy rétegben elférjenek benne a tojások.

Amikor a tojások megfőttek, vegyük le a tűzről, és fedjük le az edényt.

Hagyjuk a tojásokat 15 percig állni, majd öblítsük le hideg vízzel, hogy a főzési folyamat megálljon.

Az így főzött tojásoknak nem lesz zöld karikája!

További tippek a tojásfőzéshez

A tojásokat nem szabad 12 percnél tovább főzni.

A legjobb, ha a tojást hideg vízbe tesszük, majd felforraljuk, ahelyett, hogy forró vízbe tennénk.

A keményre főtt, hámozatlan tojásokat tegyük egy lezárt edénybe, és tegyük a hűtőbe.

A hűtőben akár egy hétig is tárolhatók.

Tökéletesen elkészített keménytojások

A tojáshéjat gyakran nehéz meghámozni, és nemcsak hogy nem néz ki szépen a tányéron, de nem is olyan ízletes, mint amilyennek lennie kellene.

Van egy egyszerű tippünk, hogyan főzheti meg tökéletesen a tojást!

A keményre főtt tojás gyakran az ünnepi ételek része.

Hogyan főzzük meg tehát a tojást úgy, hogy a fehérje ne folyjon, és a héja könnyen lehúzható legyen?

Bár egyszerű feladatnak tűnik, néha nehezebb, mint gondolnánk.

Elmondjuk, mit kell tennie ahhoz, hogy a tojás igazán esztétikusan nézzen ki, és megőrizze tápértékét.

Tojás tárolása

A tojásokat száraz és hűvös helyen kell tárolni.

Ha keményre főtt tojást szeretne készíteni, először vegye ki a hűtőből, és hagyja, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

Érdekes, hogy a sötét héjú tojásokat könnyebb meghámozni, mint a világos héjúakat.

Tojás frissességi teszt

Töltsön vizet egy tálba, és tegye bele a tojást.

Ha lesüllyed az aljára, biztosak lehetünk benne, hogy friss.

Ha a tojás a tál közepén úszik, már nem teljesen friss, de még fogyasztható.

Ha a tojás a víz felszínére úszik, akkor csak kidobni lehet. Az ilyen tojás romlott.

Mire kell figyelni tojásfőzéskor?

A tojásokat szobahőmérsékletű vízben főzzük meg, adjunk hozzá egy kis sót (így könnyebb lesz a hámozás) és egy kis ecetet vagy citromlevet.

Fontos, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, mert a túl nagy hőmérsékletkülönbség miatt a tojások megrepedhetnek.

Ne főzzük a tojásokat túl lobogó, forró vízben, mert a tojások mozgatás közben egymáshoz ütközhetnek, ami a héj idő előtti megrepedését okozhatja.

A hősokk megkönnyíti a tojások hámozását

Ha a tojás a kívánt állapotra főtt, azonnal hűtsük le hideg vízzel, amelyhez jégkockát is adhatunk.

Ez a lépés három okból fontos.

A tojás héja megtartja a hőt, ezért a tojás tovább fő, ha nem hűtjük le.

Ezenkívül a nagy hőmérsékletkülönbség miatt a tojás térfogata a héj belsejében kissé csökken, így kevesebb hely keletkezik a héj és a fehérje között, és így könnyebb lesz lehúzni a héjat.

A hőmérsékletkülönbség segít gyorsabban lehűteni a főtt tojást, így az gyorsabban fogyasztható.

Tippek a könnyebb hámozáshoz

A tojásokat hideg vízben célszerű meghámozni, miután kihűltek.

Ez még könnyebb, ha a héjat a vízben feltörjük, és egy ideig állni hagyjuk.

Így a víz behatolhat a héj és a fehérje közé, és így könnyebb lesz eltávolítani a héjat.

Egy másik technikát is kipróbálhat.

Tegye a keményre főtt tojásokat egy vágódeszkára, és kopogtassa meg, hogy a héjak összetörjenek.

Óvatosan nyomkodja meg a tojásokat, és görgesse őket előre-hátra, amíg sok apró repedés keletkezik.

A tojásokat vízbe is áztathatja, és ha ezt ügyesen teszi, a héj szinte azonnal lejön.

A tojásfőzés művészete

A tojás főzési ideje a kívánt eredménytől függően változhat.

3 perces tojás

A lágytojást, általában a tetejét eltávolítva, tojástartóba helyezik, és kanállal fogyasztják.

Ebben az állapotban a fehérje nem főtt meg teljesen, a sárgája pedig sűrű vagy folyós.

5 perces tojás

Ez a lágytojás sokkal keményebb fehérjével, de folyós és lágy sárgájával rendelkezik.

6 és fél perces tojás

Ezeket tökéletes tojásoknak is nevezik, mert könnyen hámozhatók, a fehérje teljesen megfőtt, de a sárgája még puha és kissé krémes.

10 perces tojás

Olyan főtt tojás, amelyben a fehérje és a sárgája is teljesen megfőtt.

Ha nem sikerült kivenni a tojásokat a hűtőből főzés előtt, akkor itt egy trükk, ami segíthet

Ne bosszankodjon, ha nem sikerült kivennie a tojásokat a hűtőből főzés előtt.

Ebben az esetben fontos, hogy a hideg tojásokat hideg vízben főzzük meg. Miután a víz felforrt, főzze a tojásokat a szokásosnál két perccel rövidebb ideig.

Például egy keményre főtt tojás 10 perc helyett 8 perc alatt fő meg, egy tökéletesen főtt tojás pedig 6,5 perc helyett 4,5 perc alatt fő meg.

Jó étvágyat!