Egészség, Tippek

Uborka és paradicsom – tiltott kombináció? A teljes igazság e zöldségek kombinálásáról

Aki érdeklődik az egészséges táplálkozás iránt, valószínűleg hallotta már, hogy a paradicsomot nem szabad uborkával kombinálni. Egyesek ezt nehezményezik. Hogy lehet ez? Hiszen ez a két zöldség tökéletes salátákhoz és szendvicsekhez. Vannak azonban, akik mindenáron igyekeznek elkerülni, hogy ezeket az összetevőket együtt fogyasszák. Szóval melyiküknek van igaza? Nézzük meg, hogy tényleg nem lehet kombinálni a paradicsomot az uborkával.

Ha próbálsz egészségesen étkezni, valószínűleg hallottál már a „tiltott” kombinációkról. Joghurt és gyümölcs, tej és banán, görögdinnye és sárgadinnye csak néhány példa. A legvitatottabb kérdés azonban talán az, hogy a paradicsomot valóban lehet-e uborkával kombinálni.

Miért „tilos” a paradicsom és az uborka kombinálása?

A paradicsomot és az uborkát elég gyakran adják különböző salátákhoz. Gyakran használják őket szendvicsek ízesítésére is. Mindkét zöldségnek remek az íze és nagyon egészséges. Miért gondolják tehát, hogy ezeket a zöldségeket nem lehet egymással kombinálni? Az elmélet alapja az, hogy az uborka aszkorbinázt tartalmaz, egy olyan enzimet, amely lebontja a paradicsomban lévő C-vitamint. Egy másik elmélet szerint az egyes zöldségeket a szervezet más-más időben emészti meg, ami puffadáshoz vezethet.

Lehet kombinálni a paradicsomot és az uborkát?

Az aszkorbinázzal kapcsolatos információ, miszerint az aszkorbináz elpusztítja a C-vitamint, teljesen helytálló. Van azonban egy „de”. A paradicsom nem az egyetlen C-vitamin-forrás. Sőt, bizonyos élelmiszerek lényegesen több C-vitamint tartalmaznak, mint a paradicsom. 100 g paradicsom mindössze 23 mg C-vitamint tartalmaz. 100 g édes piros paprika 144 mg C-vitamint tartalmaz, ugyanennyi petrezselyem pedig 177 mg-ot. Ráadásul nem csak az uborkában található enzim az, ami elpusztítja a C-vitamint. A magas hőmérsékletnek, napfénynek, oxigénnek és nehézfémeknek való kitettség is csökkenti. Összefoglalva, a paradicsom és az uborka kombinálása nem lesz jelentős hatással a napi C-vitamin-bevitelre. Az sem igaz, hogy a paradicsom és az uborka kombinálása puffadást okoz. Ha szereted ezt a zöldségduót, használd bátran.

Mit tehetek az uborka paradicsom negatív hatásainak csökkentése érdekében?

Bizonyos körülmények között aszkorbinsavtúltengés lép fel. A legmegfelelőbb környezet ehhez az 5,6-os pH-értékkel rendelkező környezet. Ezzel szemben a zöldségek természetes pH-ja 5 és 6 között mozog. Az uborkában lévő enzim semlegesítéséhez egyszerűen savanyítsuk meg az ételt. Ezt megteheti ecet vagy citromlé hozzáadásával. Ha salátát készítünk, ez nem lesz nehéz, hiszen gyakran öntetet készítünk hozzá. A legjobb az is, ha saját magunk készítünk uborka- és paradicsomsalátát. A C-vitamint elpusztító reakció nem azonnal következik be. Ha csak néhány perc telik el a saláta elkészítése és az elfogyasztása között, valószínűleg semmi sem történik.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.