Egészség

12 látható jel a testen, hogy túl sok cukrot eszik

A cukor mindenütt jelen van a mindennapi étrendünkben, és nehéz lehet ellenállni az édes finomságoknak. A túl sok cukor fogyasztása azonban káros következményekkel járhat az egészségünkre nézve.

1- Fokozott éhségérzet és súlygyarapodás

A túlzott cukorfogyasztás egyik első jele a fokozott éhségérzet. A cukor kielégíti az ízlelőbimbóinkat, de nem igazán telíti a gyomrunkat. Fehérje, rostok és egészséges zsírok hiányában, amelyek a legtöbb feldolgozott rágcsálnivaló és édes finomság esetében hiányoznak, a szervezet gyorsan elégeti a cukrot, és fokozódik az éhségérzet, ami válogatás nélküli, sőt kényszeres nassoláshoz vezethet. A cukros italok fogyasztása felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt súlygyarapodásra ösztönöz.

2- Ingerlékenység

Ha rosszkedvűnek, vagy ingerültnek érzi magát, nem biztos, hogy a stressz az egyetlen ok. Ez annak a jele lehet, hogy túl sok cukrot fogyaszt. A hozzáadott cukrok fogyasztása elősegítheti a gyulladást, ronthatja a hangulatot és depressziós tünetekhez vezethet.

3- Fáradtság és energiahiány

A cukor nagyon gyors energiaforrás, így mindegy, hogy mennyit eszik, 30 percen belül újra éhes lesz, kifogy az energiából, vagy újabb adag után kutat. A vércukor- és inzulinszint nagymértékű ingadozásai szintén az energiaszint csökkenését okozhatják, és befolyásolhatják az általános energiaszintet.

4- Az ételek íze nem elég édes

Ha azt vette észre, hogy az ételek íze nem olyan édes, mint korábban, vagy ha cukrot kell hozzáadnia az ételhez, hogy az ízletes legyen (gondoljon a gabonapehelyre szórt barna cukorra), akkor lehet, hogy túl sok cukrot fogyaszt. Arra neveli az agyát, hogy nagyon sok édességet várjon el.

5- Édesség utáni sóvárgás

Ha édességre vágyik, lehet, hogy a cukor agyára gyakorolt jótékony hatása miatt függővé vált. A cukor az agy örömközpontját (az úgynevezett mezokortikolimbikus pályát) célozza meg, ami a „boldogsághormonként” ismert dopaminszint növekedését váltja ki.

6- Magas vérnyomás

Ha magas vérnyomást állapítottak meg, a túl sok hozzáadott cukor az étrendedben lehet az oka. A kutatások szerint a cukros italok fogyasztása jelentősen összefügg a magas vérnyomással és a magas vérnyomás gyakoribb előfordulásával.

7- Pattanások és ráncok

A glikémiás szabályozás fontos szerepet játszik a bőr egészségében és a pattanások megjelenésében. A ráncok egy másik jele lehet annak, hogy túl sok cukrot fogyaszt. Az előrehaladott glikációs végtermékek, amelyek a felesleges cukor termékei, elősegítik a bőr öregedését.

8- Ízületi fájdalom

Ha fájdalmat észlel az ízületeiben, az nem biztos, hogy csak a kor miatt van. A túl sok cukor fogyasztása szisztémás gyulladáshoz vezethet, ami ízületi fájdalmat okozhat.

9- Alvási problémák

Ha nehezen alszik el, érdemes számba vennie, hogy mit eszik. A rossz alvásminőség jelentősen összefügg a hozzáadott cukrok fokozott fogyasztásával.

10- Emésztési problémák

A felesleges cukor, amely ismert bélirritáló hatású, az emésztési problémák egyik lehetséges okozója. Mi több, az olyan alapbetegségben szenvedőknél, mint az irritábilis bél szindróma, a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, illetve azoknál, akik gyomorműtéten estek át, a cukor is súlyosbíthatja a gyomor-bélrendszeri tüneteket.

11- Koncentráció és memória

A szellemi tisztánlátással, a koncentrációval és a memóriával kapcsolatos problémák a hozzáadott cukrok túlzott fogyasztásából adódhatnak. Bár a glükóz az agy fő üzemanyagforrása, a túlzott fogyasztás hiperglikémiához, azaz magas vércukorszinthez vezethet, ami gyulladásos hatással van az agyra, és negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat és a hangulatot.

12- Szuvasodás

A szánkban lévő baktériumok szívesen táplálkoznak egyszerű cukrokkal. Ha tehát fogorvosa több szuvasodást talál, vagy ínybetegséget diagnosztizált, akkor lehet, hogy túl sok hozzáadott cukrot fogyaszt.

Egy utolsó szó a hozzáadott cukor csökkentéséről az étrendben

Bár nem reális, hogy minden hozzáadott cukrot elkerüljünk az étrendünkből, jó ötlet elolvasni a címkéket, ahol csak lehet, teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszereket és egészségesebb ételeket válasszunk. A cukornak nehéz lehet ellenállni, de a túlzott fogyasztása károsíthatja a fizikai és mentális egészséget. Ha figyelemmel kíséri a cukorbevitelét, és egészségesebb alternatívákat keres, elkerülheti ezeket az aggasztó jeleket a szervezetében.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.