Egészség

Az alma és a szeder fogyasztása segít megőrizni a frissességet az öregedés során

Egy tanulmány szerint a flavonolok fokozott fogyasztása összefügg a gyengeség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

A táplálkozás alapvető szerepet játszik egészségünkben, különösen az öregedés során. A kutatók szerint a flavonolokban gazdag élelmiszerek csökkenthetik az időskori gyengeség kockázatát. Az alma, a szeder, az őszibarack, a paradicsom és a sötét csokoládé azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek jelentős mennyiségű flavonolt tartalmaznak. A flavonolok fokozott fogyasztása összefügg a gyengeség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

A régi mondás, miszerint napi egy alma távol tartja az orvost, vagy a gyengeséget, lehet, hogy némi igazságtartalommal bír. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy minden további napi 10 mg flavonol bevitele 20%-kal csökkenti a gyengeség kockázatát. Az egyének könnyen elérhetik a napi 10 mg flavonol bevitelét, mivel egy közepes méretű alma körülbelül 10 mg ilyen vegyületet tartalmaz.

De mik is azok a flavonolok?

A flavonolok a gyümölcsökben és zöldségekben található természetes vegyületek. A bogyós gyümölcsök, a hagyma, az őszibarack, a paradicsom és a kelkáposzta mind forrásai. Az étcsokoládéban, a teában és a vörösborban is megtalálhatóak.

A kutatók rámutatnak, hogy a flavonolokban gazdag élelmiszerek, mint például a szeder és az alma, amelyek egy bizonyos fajtát, a kvercetint tartalmazzák, különösen fontosak lehetnek az időskori gyengeség megelőzésében. Bár a teljes flavonoidbevitel és a gyengeség között nincs jelentős kapcsolat, a flavonolok magasabb bevitele a gyengeség kialakulásának kisebb valószínűségével jár együtt.

A flavonolokban gazdag étrend és a gyengeség megelőzése

A kutatók rámutattak, hogy bizonyos, a kvercetin nevű flavonoidtípusban gazdag élelmiszerek, mint például a szeder és az alma, különösen fontos szerepet játszhatnak a gyengeség megelőzésében. A gyengeség egy olyan időskori szindróma, amely növelheti a kórházi kezelés, a rokkantság, az elesések, a törések és a halálozás kockázatát. Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, és a 65 év feletti emberek mintegy 10%-át érinti.

A táplálkozás fontossága

A táplálkozás fontossága számos tényezőn alapul, és úgy vélik, hogy döntő szerepet játszik a gyengeség megelőzésében. A táplálkozás jelentős hatással lehet a gyengeségre. A fehérjék különösen fontosak az izomerő fenntartásában és a szarkopénia (izomvesztés) megelőzésében, amely a gyengeséghez vezethet. A D-vitamin és a kalcium elengedhetetlen a csontok erősségének megőrzéséhez és a csonttörések megelőzéséhez.

Lényeges továbbá az elegendő kalóriafogyasztás és a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása. Az, hogy mit eszünk, az étrendünk tápanyag-összetétele és a vérünk sav-bázis egyensúlya nagyban befolyásolhatja a gyengeségünket. Ha nem fogyasztunk elég kalóriát, ha nem megfelelő a tápanyagbevitelünk, vagy ha hiányoznak az antioxidánsok és a gyulladáscsökkentő élelmiszerek, nagyobb valószínűséggel alakul ki nálunk a gyengeség.

Ha szűkös a költségvetésünk, vagy csak tárolt zöldségeket és gyümölcsöket tudunk raktározni, válasszuk a fagyasztottakat. Ezek gyakran olcsóbbak, nagyon jól eltarthatók, és megőrzik minden egészségügyi előnyüket. Ha csak zöldség- és gyümölcskonzervet engedhetünk meg magunknak, az mindig jobb, mintha egyáltalán nem fogyasztanánk. Próbáljon meg minél több növényi eredetű élelmiszert beiktatni az étrendjébe. Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mivel ezek gyakran a szükségesnél több kalóriát, de nem a szükséges tápanyagokat biztosítják.

Az idősebb emberek kalóriaszükséglete alacsonyabb lehet, mint a fiatalabbaké, de a tápanyagszükségletük magasabb. A szakértők hangsúlyozzák, hogy az egészség megőrzése és a betegségek kockázatának csökkentése érdekében fontos a megfelelő folyadékbevitel, valamint a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása. Lényeges továbbá a hozzáadott cukrok, a telített zsírok és a nátrium fogyasztásának korlátozása. Az életkor előrehaladtával sosem késő egészséges változtatásokat eszközölni, de a szakértők azt javasolják, hogy jóval az idős kor elérése előtt változtassunk az étrendünkön. Mindannyiunknak egész életünk során foglalkoznunk kell a táplálkozással, és el kell gondolkodnunk azon, hogyan maradhatunk hosszú távon egészségesek. A táplálkozás hosszú távú dolog.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.