Egészség

Hogyan használhatom a szódabikarbónát a fogaimra? Szódabikarbóna és a citrom a fogakra, egy veszélyes nagymama recept!

A szódabikarbóna egy sokoldalú termék, elengedhetetlen a tisztításhoz, de nem csak ezért… Jótékony hatással van a szépségre, ápolja a fogakat és csökkenti a fogászati problémákat. A szódabikarbóna tisztító és fertőtlenítő tulajdonságairól is ismert. Ha tehát fogai elvesztették fehérségüket, vagy szájüregi problémákkal küzd, tudja meg, hogyan használhatja ezt a fehér port fogai karbantartására, és hogyan szerezheti vissza mosolyát.

A szódabikarbóna remek alapanyag a fogak tisztításához. Vízben hígítva kíméletesen tisztítja a fogakat, feltéve, hogy nem használja minden nap.

A szuvasodás megelőzésére azonban a szódabikarbóna kevésbé hatékony, mint a fluoridos fogkrém, de még így is kiváló fogtisztító. Mi több, a szódabikarbónát tartalmazó fogkrémek jelentős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Hogyan használja a szódabikarbónát a fogaira?

Mint arra bizonyára már rájött, a fogak szódabikarbónával történő ápolása minden szempontból nagyon előnyös lehet.

Fehérít, eltávolítja a baktériumokat, megszabadítja a rossz lehelettől… Íme 4 felhasználási módja.

Szódabikarbónás paszta használata

Mivel a szódabikarbóna enyhén csiszoló hatású, kiváló összetevő a fogfehérítéshez és a látható sárga foltok, elszíneződések eltávolításához. Íme egy egyszerű módja az alkalmazásának. Kövesse a lépésről lépésre követhető útmutatót:

Győződjön meg róla, hogy a következő összetevőkkel rendelkezik:

 • Szódabikarbóna (fél teáskanál)
 • Víz
 • Fogkefe
 • Szájvíz (opcionális)

Használati utasítás!

-Először is keverjen össze fél teáskanál szódabikarbónát egy kevés vízzel, hogy pasztát kapjon.
-Vigye fel a pasztát a fogkefére, és mosson fogat. Fontos! Ügyeljen arra, hogy minden fogat befedjen a pasztával.
-Folytassa a fogmosást körülbelül 1-2 percig.
-Öblítse le vízzel vagy szájvízzel, ha szeretné.

A szódabikarbónás paszta használatának egy másik módja, ha felkeni a fogaira, és fogmosás nélkül hagyja hatni. Öblítse le vízzel, és a fogai ismét fehérek lesznek.

De legyen óvatos! Havonta egyszer használja ezt a receptet. A kemény fogkefe használata növeli a fogzománc károsodásának kockázatát.

Szódabikarbóna használata a fogkrémben

Kávé, tea, vörösbor, fűszerek… ezek gyakran hagynak külső foltot a fogainkon. Íme egy másik módszer, hogy megszabaduljunk ezektől az elszíneződésektől szódabikarbóna használatával. Vízzel keverve a szódabikarbóna megtámadja a fogakon lévő felületes sárgás foltokat. Egy kis csipetnyi szódabikarbóna por a szokásos fogkrém tetején megtisztítja a fogakat, és újra ragyogóvá teszi őket. Kövesse használati utasításainkat!

Szüksége lesz rá :

 • Negyed teáskanál szódabikarbóna
 • Víz
 • Fogkefe
 • Fluoridos fogkrém

Használati utasítás!

-Nyomjon egy kis mennyiséget a szokásos fogkrémből a fogkefére, majd szórja rá a szódabikarbónát.
-Gyengéd mozdulatokkal mosson fogat körülbelül 2 percig.
-Öblítse ki a száját vízzel.

A szódabikarbóna szájöblítőként való használata

A szódabikarbóna alapú szájvíz ajánlott a fogak tisztításához. Lehet, hogy itt az ideje, hogy lecserélje a megszokott szájvizet egy természetes összetevőre. A szódabikarbónás szájvíz receptje nagyon egyszerű.

Szüksége lesz rá:

 • ¼ teáskanál szódabikarbóna
 • ⅛ teáskanál só
 • Egy pohár langyos víz
 • 2 csepp szegfűszeg illóolaj

Használati utasítás!

-Keverje össze a szódabikarbónát és a sót egy pohár langyos vízben.
-Adja hozzá a szegfűszeg illóolajat.
-Keverje össze a keveréket.
-Ezzel a keverékkel gargarizáljon 30 másodpercig.

Ez a módszer semlegesíti a savakat és harcol a baktériumok ellen, ami fehér fogakat és friss leheletet eredményez.

Szódabikarbóna és hidrogén-peroxid használata

Az egészséges fogak érdekében nincs is jobb, mint a szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid kombinációja. A hidrogén-peroxid fertőtlenít, csökkenti az ínyvérzést és a baktériumok elszaporodását. A szódabikarbóna segít szabályozni a száj pH-értékét. Ez a kombináció eltávolítja a maradványokat és harcol a lepedék ellen. Ezért fontos tudni, hogyan kell használni. Kövesse az alábbi lépéseket:

Szüksége lesz rá :

 • Szódabikarbóna
 • Hidrogén-peroxid
 • Víz
 • Fogkefe

Használati utasítás:

-Keverjen össze két adag szódabikarbónát egy adag 1%-os hidrogén-peroxiddal, hogy pasztát kapjon.
-Mosson fogat 1-2 percig.
-Öblítse ki a száját alaposan vízzel.

Figyelmeztetés: Égő érzés esetén öblítse ki a száját hideg vízzel és azonnal hagyja abba. Az érzékeny fogú emberek számára javasoljuk, hogy kerüljék a hidrogén-peroxid mindenféle használatát, hogy elkerüljék az irritáció kiváltását.

Az eljárás után is alaposan öblítse ki a száját. Lenyelés esetén a hidrogén-peroxid hányást és gyomorpanaszokat okozhat.

Ha szódabikarbónát használ a fogai karbantartására, annak bizonyára megvannak az előnyei… de megvannak a hátrányai is.

Előnyök

Amellett, hogy fehéríti a fogait, a szódabikarbóna segít a fogak természetes karbantartásában. Íme, néhány további előnye a szódabikarbónának.

Csökkenti a savasságot, a fogkövet és a lepedéket

A szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely semlegesíti a savasságot és helyreállítja a szájüreg pH-értékét. Ennek eredményeképpen megelőzheti a szuvasodást és remineralizálhatja a fogzománcot.
És ez még nem minden! A szódabikarbóna a savak eltávolításával a lepedékképződést is korlátozza. Számos fogkrémtípus tartalmaz nátrium-bikarbonátot, hogy megvédje a fogakat a lepedéktől. Mivel a rossz lehelet általában a savasságnak köszönhető, ennek a varázspornak a semlegesítő ereje segít frissebbé tenni a leheletet. A szódabikarbóna tisztítja a szájüregét, eltávolítja az ételmaradékokat és megakadályozza a fogkő kialakulását.

Küzd az ínygyulladás ellen

Duzzadt, vörös és fájdalmas az ínye? Legyen a szódabikarbóna a legjobb szövetségese! Ez a természetes hatóanyag feloldja az elakadt ételmaradékokat, és eltávolítja a fogínybetegségekért felelős foglepedéket. Egy házi készítésű összetevő, amely segít természetes módon kezelni az ínygyulladást.

Küzd a baktériumokkal

A baktériumok felhalmozódása a fogakon és az ínyen a szájüregi problémák fő forrása. Az antibakteriális tulajdonságairól ismert szódabikarbóna csökkenti a baktériumok felhalmozódását a szájban, ami a szuvasodás és más fogfájások forrása. A szódabikarbónával történő időnkénti fogmosás óvatosan eltávolítja a baktériumok szaporodását elősegítő ételmaradékokat.

Enyhíti a szájfekélyt

Gyulladáscsökkentő szájvízként a szódabikarbóna enyhíti a szájfekélyeket és elősegíti a gyógyulást.

Gazdaságos termék

A megfizethető és könnyen hozzáférhető szódabikarbóna gazdaságos termék, ráadásul környezetbarát is. Szupermarketekben és gyógyszertárakban megtalálható.

Hátrányok

Bár a szódabikarbóna kiváló lehetőség a fogak ápolására, van néhány korlátja. Ezekről most mindent elárulunk!

Kellemetlen íz és állag

A szódabikarbónával történő fogmosás legnagyobb hátránya a kellemetlen íz és állag. Való igaz, a szódabikarbónának nincs túl jó íze. A textúrája is azt a benyomást kelti, mintha homok lenne a szájban.
Ahhoz, hogy a szódabikarbóna előnyeit jobb textúrával élvezze, használjon szódabikarbónás fogkrémet. A sós íz csökkentése érdekében néhány csepp borsmenta illóolajat is adhat a pasztához.

A fogak gyenge fehérsége

A szódabikarbóna kíméletes csiszolószer, megfelelő használat esetén ártalmatlan a zománcra és a fogakra. Ez az összetevő azonban a fogakon lévő felszíni foltokat távolítja el, a fogak belső elszíneződéseit nem.

Fluorid hiánya

A szódabikarbóna önmagában nem nyújt megfelelő védelmet a szuvas fogak ellen. Bár a fluorid természetes elem, amely megtalálható a vízben, a levegőben, a csontjainkban és a fogainkban, mégis szükségünk van egy kis plusz rétegre.

Szódabikarbóna és citrom a fogakra: egy veszélyes nagymama recept!

A szódabikarbóna és a citrom egy nagyon népszerű nagymamarecept. De ez a recept korántsem tévedhetetlen! Épp ellenkezőleg – ez egy kockázatos recept. A citromlé demineralizálja a zománcot és gyengíti a fogakat. Egy olyan csiszolószerrel keverve, mint a szódabikarbóna, biztos, hogy károsítja a fogzománcot.

Figyelmeztetés a szódabikarbóna veszélyeiről

-Nem tanácsos rendszeresen használni a szódabikarbónát. Az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy havonta egyszer elegendő a jó szájhigiéniához.
-Mivel a szódabikarbóna csiszoló hatású, a kemény sörtéjű fogkefék használata növeli a fogzománc károsodásának kockázatát. A legjobb, ha puha sörtéjű fogkefét használ fogmosáskor.
-Kerülje a szódabikarbóna használatát, ha érzékenyek a fogai vagy az ínye.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.