Egészség

Honnan tudhatom, hogy rühes vagyok-e: kezelés házi módszerrel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, ha meg kellene számolni, hogy a világon hányan szenvednek rühben, akkor ez a szám elérné a 200 milliót. Ezt a valóságot figyelembe véve nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a betegség, amely főként a bőrt érinti, nem kizárólag az állatokra, például a kutyákra vagy macskákra jellemző, hiszen az emberi fertőzés sem kivétel. A rüh egy olyan bőrbetegség, amelyről mindannyian hallottunk már, de amelyről a valóságban kevés részletet ismerünk. Ha kétségei vannak, és azon gondolkodik, honnan tudhatom, hogy rühes vagyok-e, milyen tünetei és okai vannak, ebben a cikkben elmagyarázzuk.

Az emberi rüh rendkívül fertőző az emberek között

Az emberben előforduló rüh egy parazitás fertőzés, amelyet a Sarcoptes scabiei var.hominis nevű mikroszkopikus atka okoz. Ennek a parazitának, amely nem azonos azzal, amely általában a háziállatainkat támadja meg, 10-14 napos életciklusa van, és amikor kapcsolatba kerül az emberrel, a nőstény atka a bőr alá fúrja magát, hogy lerakja a petéit. Az atka észrevehetetlen barázdákat „ás” a bőr alá, miközben a fertőzött személy immunrendszerének válaszreakcióját váltja ki, amely különböző tünetekben nyilvánul meg.

Az emberi rüh rendkívül fertőző az emberek között, és bár a legtöbb esetben a fertőzés könnyen kezelhető és gyógyítható, többé-kevésbé súlyos szövődményeket is okozhat, a bakteriális fertőzésektől kezdve a vérmérgezésig vagy akár bizonyos szívbetegségekig.

A rühesség tünetei

A rüh egy bőrgyógyászati betegség, amelynek fő tünete az intenzív viszketés. A viszketés éjszaka és különösen meleg időben rosszabb.
A bőrön megjelenő apró hólyagok vagy dudorok, amelyek a parazita által a bőr alá szántott „barázdák” következtében keletkeznek.
Az erős viszkető érzés, amely mintha „égetné” a bőrt, és a viszketés a test bármely részén jelentkezhet, bár a végtagokon, a karokon és a lábakon, különösen az ujjak, a csuklók és a csípő ráncaiban gyakrabban fordul elő. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a viszketés még nagyobb testrészeket is érinthet, beleértve az arcot, a tenyereket vagy a talpakat.
A súlyosabb tünetek, különösen ha a rühesség egy bizonyos típusában, a hiperkeratózisos rühösségben szenvedőknél, a bőr kérgesedése és súlyos hámlása is előfordulhat.

Mindezek a tünetek az immunrendszer reakciójának következményei, amely az atka jelenlétére és a nőstény által lerakott petékre, valamint a nőstény ürülékére reagál.

A rühesség okai

A rühességet az embernél a Sarcoptes scabiei nevű atka fertőzése okozza, amely az emberben találja meg tökéletes gazdatestét.
Az emberekben előforduló rühességet általában emberről emberre történő átvitel okozza. Ha egy egyén egyszerűen azért szenved rühben, mert az atka jelen volt a környezetében, az emberközi átvitel gyors és nagyon nagymértékű. Már a rühes egyén bőrével való hosszabb érintkezés (5-10 perc) is elég ahhoz, hogy a parazita egy másik embert is megfertőzzön.

A rüh kezelése

Bár tünetei elsősorban külsőleg jelentkeznek, a rüh veszélyes betegséggé válhat, ha nem kezelik megfelelően. A fertőzés gyanúja vagy az első tünetek megjelenése esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni kezelés céljából, különösen akkor, ha az érintett személy olyan, különösen veszélyeztetett csoportba tartozik, mint például: legyengült immunrendszerű emberek, krónikus betegségben szenvedők, idősek vagy nagyon kisgyermekek.

A rühesség kezelése alapvetően helyi kezelés, azaz olyan speciális termékek bőrre történő felviteléből áll, amelyek képesek az atkát elpusztítani, és így megakadályozzák, hogy tovább petézzen.

Hogyan használjuk az almaecetet rüh ellen lépésről lépésre

Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan gyógyítsuk a rühességet almaecettel:

Összetevők:

  • 1/2 csésze almaecet.
  • 1/2 csésze ásványvíz.

Elkészítés:

Tegyünk fél csésze almaecetet és fél csésze ásványvizet egy tálba. Fontos, hogy ne használjon csapvizet, mert az tartalmazhat meszet és más anyagokat, amelyek kiszárítják és súlyosbítják a rüh okozta kiütéseket és sebeket.

Keverje a keveréket egy kanállal, amíg az ecet jól fel nem hígul a vízben.

Nedvesítsen meg néhány vattadarabot a házi szerben, és vigye fel a rüh által érintett területekre, finoman nyomkodva a kiütéseket. Ha végzett egy adott területtel, cserélje le az addig használt vattát egy újjal.

Miután ecettel beborította a rüh által érintett területeket, hagyja a jogorvoslatot 15 percig hatni.

Az almaecetet bő meleg vízzel távolítsa el.

Használja ezt a házi gyógymódot naponta 3-szor, amíg nem lát eredményt a bőrén. Ha ez az arány zavarja, mert például túlságosan viszket a bőre, megpróbálhatja több vízzel és kevesebb ecettel tovább csökkenteni, de ne feledje, hogy minél több ecet, annál jobb a hatása, bár nem tanácsos hígítatlanul használni.

A rüh megelőzése

A rüh elleni megelőző intézkedések korlátozottak, mivel az atka bármikor „támadhat”. Általánosságban meg kell próbálnunk megakadályozni, hogy a parazita számára kedvező környezetbe kerüljön, és ehhez elengedhetetlen a rendkívüli higiénia.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rüh alapvetően közvetlen érintkezés útján terjed, ezért ha a család valamelyik tagja érintett, fontos, hogy a lehető legjobban elkerüljük. Hasonlóképpen, ezekben az esetekben mossunk és fertőtlenítsünk minden olyan anyagot (ágynemű, bútor, szekrény…), amely érintkezett a beteg személlyel. A kezelés befejezéséig és megelőző intézkedésként kerülni kell a szexuális kapcsolattal járó érintkezést.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.