Háztartás

Anyósom mindig így csinálja: Próbáld ki te magad, és a falad nem fog többé málladozni!

Mit tegyek, ha penészes a fal? Sajnos a penészes falak télen gyakran okoznak problémát, ami sokakat bosszant, és sokan azt gondolják, hogy újra kell festeni!

A penész eltávolítása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos. Bár nem minden penészspóra mérgező, szinte mindegyik irritációt okoz.

Kezdetben szemszárazság, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, köhögés jelentkezik, majd bőrproblémák jelentkezhetnek egy tartósan penészes, dohos lakásban, emellett arcüreggyulladás, allergia, asztma és más krónikus légúti betegségek kialakulása.

Íme néhány klassz penész elleni praktika:

Teafaolaj

Az egyik legjobb megoldás, aminek még az illata is jó! Nagyon jól használható a penész ellen, ha néhány cseppet összekeverünk egy kis vízben, és ráfújjuk a penészes felületre.

Ha a fűtőtest vagy az ablakok közelében egy kis tálban sót helyezel el, azzal megakadályozhatja a penész kialakulását, mivel a só magába szívja a nedvességet.

Ecet

Az egyik legrégebbi penészölő szer, de kevesen tudják, hogy a fürdőszobában csak a kád, a csempe és a fugák környékén érdemes penész ellen használni.