Egészség

12 olyan kórtünet, amely más betegségnek álcázhatja magát

Szakértők szerint az orvosok az esetek több mint 40%-ában téves diagnózist állítanak fel. Ez nagyrészt azért történik, mert számos tünet utalhat különböző betegségekre, és néha nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik a megfelelő.

Mai cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb betegségeket, amelyek másnak álcázhatják magukat.

1) Lyme-kór vs. influenza

Ez a betegség a domború, körkörös kiütésekről ismert, amelyek akkor jelennek meg, amikor az ember kullancscsípés után megfertőződik.

Akadnak azonban olyan esetek, amikor kiütés nélkül is fertőzöttek lehetünk. Ehelyett a betegeknél olyan tünetek jelentkeznek, mint a testfájdalom, láz és fáradtság, amelyeket az orvosok általában influenzaként diagnosztizálnak.

A vérvizsgálatok ebben az esetben nem sokat tudnak mondani, mivel a betegséget jelző antitestek csak körülbelül 2 hét után kezdenek felhalmozódni a szervezetben.

Ezért, amikor az orvosok Lyme-kórra gyanakodnak, egyszeri antibiotikumot adnak, hogy megelőzzék a hosszú távú hatását.

2) Vesekő vs. hasi aorta aneurizma

A vesekövek a diagnózis felállításakor sok más betegséggel összetéveszthetők, és ezek közül a legveszélyesebb a hasi aorta aneurizma.

Mindkét állapot nagyon erős és éles hasi fájdalommal, hányingerrel vagy hányással kezdődik. Az aorta aneurizma akkor alakul ki, amikor az aorta falában egy rendellenes dudor jelenik meg, amelynek megrepedése végzetes lehet.

Az orvosok azt javasolják, hogy a 60 éves és idősebb betegeknél, akiknek soha nem volt vesekövük, először a hasi aorta aneurizmát kell kizárni.

3) Hepatitisz vs. allergia

A hepatitis évekig is eltarthat tünetmentesen, de ez idő alatt súlyos májkárosodást okozhat.

A májproblémák leggyakoribb tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a viszketés és a fáradtság, amelyek mindegyike számos más betegség, például az allergia megnyilvánulásának tekinthető.

Ezért nagyon fontos, hogy figyeljen a szeme és a nyelve színére – ha azt veszi észre, hogy sárgulnak, azonnal forduljon orvoshoz.

4) Pajzsmirigyproblémák vs. magas vérnyomás

A pajzsmirigy nagyon fontos része a szervezetnek, mivel számos hormont szabályoz. Ha a pajzsmirigy alulműködik (pajzsmirigy-alulműködés), olyan tüneteket tapasztalhat, mint a súlygyarapodás, hőérzékenység és fáradtság, amelyeket gyakran összetéveszthetünk olyan állapotokkal, mint a depresszió.

Egy másik pajzsmirigyprobléma akkor jelentkezik, ha a pajzsmirigy túlműködik (pajzsmirigy túlműködés), ami fogyást, ingerlékenységet és szapora pulzust okoz.

Ezek a tünetek számos más betegségben, például magas vérnyomásban is nagyon gyakoriak. Ezért olyan fontos, hogy ellenőriztesse pajzsmirigyhormonjait.

5) Tüdőembólia vs. pánikroham

Ez a nagyon veszélyes állapot akkor lép fel, amikor egy vérrög eltömíti a tüdő egyik tüdőartériáját, ami éles fájdalmat okoz a mellkasban, légszomjat, szorongást és ájulást.

Mivel ezek a tünetek más állapotokhoz, például pánikrohamhoz, tüdőgyulladáshoz vagy szívrohamhoz hasonlítanak, a tanulmány szerint az esetek 33,5%-ában tévesen diagnosztizálják.

6) Cöliákia vs. gyomor-bélrendszeri fertőzések

A cöliákia leegyszerűsítve a glutén megemésztésének képtelenségét jelenti. A glutén főként a búzában és bizonyos más gabonafélékben található.

Az orvosok szerint az ebben a betegségben szenvedők mintegy 83%-át nem diagnosztizálják, vagy tévesen más betegséggel diagnosztizálják.

Ennek oka az, hogy a tünetek minden embernél mások, és nagyon gyakoriak más gyomor-bélrendszeri betegségeknél. Ezek lehetnek gyomorfájás, hasmenés, székrekedés, fejfájás és még sok más.

7) Lupus vs. vese- és tüdőproblémák

Ennek a krónikus gyulladásos betegségnek sok arca és tünete van, amelyek gyakran nem jellegzetesek és nagyon különbözőek.

Bár ismert az orcákon megjelenő, ékes pillangó alakú kiütésekről, a betegek egy részénél ez nem fordul elő. Egyéb tünetei lehetnek a fáradékonyság, az ízületi fájdalom, valamint a vese- és tüdőproblémák.

Ez nagyon megnehezíti, hogy az orvos először diagnosztizálja – általában csak akkor jut eszébe, amikor már sok más betegséget kizártak.

8) Szélütés vs. alkoholmérgezés

Sajnos a kutatások szerint a stroke korai jeleit az orvosok gyakran figyelmen kívül hagyják, vagy nem tulajdonítanak neki jelentőséget.

A stroke akkor következik be, amikor az agy vérellátása megszakad, és ezt az állapotot gyakran tévesen szédülésnek, migrénnek vagy alkoholmérgezésnek diagnosztizálják.

Ez főként azért van így, mert a stroke tünetei közé tartoznak a látás- és beszédproblémák, a zavartság és a megváltozott mentális állapot.

9) Rák vs. sok más állapot

Senki sem szeretné hallani ezt a diagnózist, kivéve, hogy minél korábban fedezik fel, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

A Journal of Clinical Oncology szerint az orvosok az esetek akár 44%-ában tévesen diagnosztizálnak bizonyos rákos megbetegedéseket. Ez azért történik, mert a diagnosztikai eszközök nem elég pontosak, és a tünetek gyakran nagyon homályosak.

A tüdőrák tűnhet tüdőgyulladásnak, a mellrák mellhártyagyulladásnak stb. Ezért nagyon fontos, hogy ha olyan súlyos betegségre gyanakszik, mint a rák, kérje ki egy másik orvos véleményét is, és ne csak egy orvosra hagyatkozzon.

10) Vakbélgyulladás vs. irritábilis bél szindróma

A vakbélgyulladás általában a fő tünetéről ismert: fájdalom a jobb alsó hasüregben. Sok esetben azonban a tünetek különböző helyeken jelentkeznek, ami meglehetősen megnehezíti a diagnózist.

Néha, ha hány és émelyeg, akkor ez összetéveszthető az irritábilis bél szindrómával.

Mivel a vakbélrepedés életveszélyes állapot, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a hasi fájdalmat, függetlenül annak lokalizációjától.

11) Reumás ízületi gyulladás vs. egyéb ízületi problémák

Olyan sok olyan ízületi betegség van, amely ugyanúgy nézhet ki, mint a reumás ízületi gyulladás tünetei, hogy a diagnosztizálása meglehetősen nehéz feladattá válik.

Már egy kis bőrkeményedés a lábon is jelezheti a betegséget, bár ez egy nagyon gyakori állapot, amely a legtöbb esetben ártalmatlan.

A szakértők szerint, ha az ízületi problémák már hosszú ideje fennállnak, a reumás ízületi gyulladáshoz hasonló betegségek általában jól láthatóak.

12) Vénás elégtelenség vs. szívbetegség

Ha a bokája és a lába megduzzadt, az a vénás elégtelenség korai jele lehet. Ez egy olyan állapot, amikor a vér nem tud megfelelően áramlani a lábakból és a lábfejekből a szív felé.

Ha ez az állapot krónikussá válik, számos más problémához vezethet.

A duzzadt lábakat mint egyik tünetet azonban számos más állapot is okozhatja, például szívbetegség, így a vénás elégtelenség mint önálló diagnózis gyakran elkerülheti a figyelmet.

Végül

Előfordult már, hogy tévesen más betegséggel diagnosztizálták? Ossza meg velünk válaszait a hozzászólások között!