Egészség

Nem minden testrészt kell minden nap megmosni. Egyikre fordítson különös figyelmet!

Általában mindenki tisztában van a napi higiénia fontosságával. Ez különösen fontos, ha aktív életmódot folytat. Azonban kiderül, hogy nem minden testrészünkről gondoskodunk úgy, ahogy kellene. Ebben a cikkben megtudhatja, milyen gyakran kell mosakodnia!

A legtöbb ember a tisztaságot és a kellemes illatot a kényelem és az önbizalom jelének tekinti. A napi fürdés nagyon fontos, és célszerű a fürdés gyakoriságát az egyéni igényekhez igazítani. Az utóbbi időben elgondolkodtató vélemények jelentek meg az interneten. Kiderült, hogy nem minden testrészt kell minden nap megmosni!

Milyen gyakran kell mosakodni?

A szakértők hangsúlyozzák, hogy az egész test napi mosakodása javítja a közérzetet. A rendszerességnek azonban a bőr igényeitől kell függenie. Például nem szükséges minden nap hajat mosni, ha az jó állapotban van, és a fejbőr nem zsíros. A haj típusától függ – a vékonyszálú haj gyakran termeli a legtöbb faggyút. Ettől a haj tompának és fakónak tűnik. Ezzel szemben a göndör, vastag és durva haj hajlamos a kiszáradásra. Ritkábban, de erősebb hidratálásra van szüksége. Mi a helyzet a napi zuhanyozással? Természetesen a tisztálkodásra szolgál – nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Sokak számára ez egyfajta kikapcsolódás egy hosszú nap után. A túl hosszú fürdés azonban a nagyon erős tisztítószerekkel kombinálva irritálhatja a bőr hámrétegét. El tudja hinni, hogy hetente háromszor ajánlott zuhanyozni?

Mely testrészeket mossuk ritkábban?

Nincs ebben semmi szégyellnivaló, hiszen automatikusan egyforma séma szerint mosakszunk. Azonban azok a helyek, amelyeket a legritkábban mosunk, általában a lábak, amelyek külön ápolást igényelnek. Sajnos a zuhanyzóban önmagában nem lehet őket megmosni, ezért a néhány perces lábfürdő elengedhetetlen. Érdemes hozzátenni, hogy a lábakat naponta meg kell mosni, hogy elkerüljük a bőr irritációját és repedezését.

Egy másik testrész, amelyet túl ritkán tisztítunk, a nyelv. Mindannyian tudjuk, hogy minden nap meg kell mosnunk a fogainkat és az ínyünket, de csak keveseknek jut eszébe, hogy a nyelvünket is minden nap megmossuk. Hiszen a nyelven rengeteg dudor található, ahol a baktériumok felhalmozódhatnak, és például rossz leheletet okozhatnak.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.