Háztartás, Tippek

3 biztonságos módja annak, hogyan ellenőrizze, hogy forró-e az étolaj

Az olajban való főzést (különösen az ételek sütésekor) gyakran kritizálják, mert manapság gyakran üldözzük a zsírt. Ennek ellenére vannak esetek, amikor kényeztetni akarjuk magunkat, és az olaj használata a hús vagy a tojás sütéséhez alapvető lépés az égés elkerülése érdekében.

Természetesen elengedhetetlen, hogy az olaj elég forró legyen ahhoz, hogy az étel tökéletesen és elég gyorsan átsüljön, hogy az étel időben elkészüljön, de a kézzel történő ellenőrzés kizárt, mert fennáll a fröccsenés veszélye. Szerencsére van néhány egyszerű főzési trükk, amivel ellenőrizhetjük az olaj hőmérsékletét.

Honnan tudja, hogy forró-e az étolaj?

1) Fakanállal vagy spatulával

Fogjon egy fakanalat vagy spatulát, és helyezze függőlegesen az olajba. Az olaj akkor tekinthető elég forrónak, ha a kanál körül apró buborékok jelennek meg. Akkor itt az ideje a sütésnek!

2) Kenyérrel vagy hagymával

Ha nincs spatulája vagy fakanala, helyettesítheti egy kenyér- vagy hagymakarikával, amelyet közvetlenül az olajba tesz. Ha a darabka gyorsan megváltoztatja a színét, és füstölés nélkül elkezd körülötte buborékosodni, akkor már ideje a sütésnek. Végül, ha ég, füstöl vagy megfeketedik, célszerű hagyni az olajat egy kicsit kihűlni, hogy ne égjen el az étel.

3) Egy csepp vízzel

Ez az utolsó technika nagyon egyszerű: cseppentsen egy csepp vizet az olajba. Ha felrobban, akkor a sütőolaj ideális, 180°C-os hőmérsékleten van. Ha füstöl, akkor az olaj túl forró! Természetesen a három technika közül nem ez a legkevésbé veszélyes, ezért csak akkor használja, ha a másik kettőt nem tudja alkalmazni.

További tippek az étolaj biztonságos használatához

Íme néhány tipp az étolaj biztonságos használatához és az égési sérülések, olajfröccsenések és csúszások elkerülésére. Először is, használjon megfelelő eszközöket. A fém vagy fa fogók, spatulák és hosszú nyelű kanalak megakadályozzák, hogy túl közel kerüljön a keze a forró olajhoz, és megégesse magát. Olajtűz esetén tartson a közelben egy fedőt, és azonnal fedje le a serpenyőt, hogy elnyomja a lángokat. Mindenekelőtt soha ne használjon vizet olajtűz oltására. Viseljen megfelelő ruházatot. Hosszú ujjú és hőálló sütőkesztyűt viseljen, hogy megvédje bőrét a fröccsenésektől.

Mindenekelőtt ne használja fel túl gyakran újra az olajat, mert az instabillá válhat és még jobban szétfröccsenhet. Szűrje le az olajat, hogy eltávolítsa az éghető ételmaradékokat. Nyolc-tíz használat után cserélje ki. Győződjön meg róla, hogy az étel teljesen száraz, mielőtt beleteszi az olajba. A víz és a forró olaj nem keveredik jól, és veszélyes fröccsenéseket okozhat. A legjobb, ha hagyja, hogy az ételek elérjék a szobahőmérsékletet, mielőtt megsütné őket. A túl hideg ételek valóban olajfröccsenést okozhatnak. Végül pedig ne terhelje túl a serpenyőt. Süsse az ételt kis adagokban, hogy az olaj ne folyjon túl, és az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

Főzési tippek olajban sütés közben és után

Főzés közben, ha lehetséges, használjon konyhai hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzésére. A legtöbb sütés 170°C és 190°C közötti hőmérsékleten történik. Mindenekelőtt kerülje ennek a tartománynak a túllépését, hogy minimálisra csökkentse az égésveszélyt. Ezután lassan tegye az ételt a forró olajba, hogy elkerülje a hirtelen fröccsenést. Mindenekelőtt tartsa folyamatosan szemmel. Soha ne hagyja felügyelet nélkül a forró olajjal teli serpenyőt, és figyeljen a túlmelegedés vagy füstölés jeleire.

Főzés után vagy a főzés végén (mivel az olaj a kikapcsolás után még egy ideig forró marad) azonnal kapcsolja ki a hőforrást, és hagyja az olajat teljesen kihűlni, mielőtt kezelné vagy kidobná. Mindenekelőtt soha ne öntse a forró olajat a mosogatóba. Hagyja kihűlni, és megfelelő edényeket használjon az ártalmatlanításához vagy újrahasznosításához. A balesetek és tűzveszély elkerülése érdekében a lehető leghamarabb törölje fel az olajfoltokat, és tartsa tisztán a munkaterületét. A tiszta konyha minimálisra csökkenti a csúszások és a tűzesetek kockázatát.