Érdekes, Tippek

Miért kék a farmer? Érdekes válasz egy egyszerű kérdésre

Miért kék a farmer? – nem a leggyakoribb de mégis érdekes kérdés.

Miért kék a farmer?

A farmerek a szövet festésének egy speciális módja miatt válnak kékké, amelyet denimnek neveznek.

Történelmileg ezt a denimnek nevezett anyagtípust a tartóssága miatt használták munkaruházat készítésére. A kék színt azért választották, mert egy természetes festék, az indigó rendelkezésre állt, amely tartós és fakulásálló árnyalatot biztosított. Így a kék színt ennek a különleges festési eljárásnak köszönhetően társították a farmerhez.

Mikor találták fel a kék farmert?

A kék farmert 1873-ban találta fel Levi Strauss és Jacob Davis. Strauss vállalkozó volt, aki ruhakereskedő, Davis pedig szabó. Az utóbbi azzal az ötlettel fordult az előbbihez, hogy a nadrágzsebeket szegecsekkel erősítsék meg, hogy azok tartósabbak legyenek a munkához. Együtt szabadalmaztatták az ötletet 1873. május 20-án, amit a kék farmer születési dátumának tartanak.

Miért hívják a farmernadrágot jeans-nek?

A jeans elnevezés a =Genes szóból származik, amelyet az olaszországi Genovában gyártott tartós pamutszövetre használtak. A szövetet tartósságáról ismerték, és széles körben használták munkások és tengerészek ruházatának készítéséhez. Az angol nyelvben a „Genes” szó fokozatosan „jeans”-re alakult át, és idővel az ebből a tartós anyagból készült nadrágokat jelentette.

Miért festik feketére a farmernadrágot?

A farmernadrágot több okból is festik:

Népszerűség és stílus: A fekete farmer divatos és sokoldalú ruhatári darab, amely könnyen párosítható különböző ruházati stílusokkal, és számos helyzethez alkalmas, az alkalmiaktól a hétköznapi viseletig.
Változatosság: A fogyasztók számára többféle színválaszték biztosítása segít a gyártóknak a különböző ízlések és preferenciák kielégítésében, ami bővíti a piacot és növeli az eladásokat.
Praktikusság: A fekete farmer praktikusabb lehet bizonyos munkákhoz vagy tevékenységekhez, mivel kevésbé látszik rajta a szennyeződés és a folt.
Esztétika: A fekete klasszikus és stílusos szín, amelyet gyakran az eleganciával és a visszafogottsággal társítanak.