Egészség

3 hatékony otthoni recept a körömgomba ellen

Nem csak a bőre lehet érintett a mikózisban, vagyis a gombás fertőzésben. Gyakran a körmeit is érinti.

Leggyakoribb a lábujjkörmökön, de a kezeken is előfordulhat. A lábak azért fogékonyabbak a mikózisra, mert gyakran sötét, meleg és párás környezetben találhatók, amit a mikózisok imádnak.

A mikózis kialakulásának kockázata férfiaknál és nőknél egyformán magas, és nyáron és télen egyaránt előfordulhat. Nyáron azért, mert melegebb az időjárás, télen pedig azért, mert teljes csizmát viselnek, amelyben a lábak jobban izzadnak és nehezebben szellőznek.

A gombásodás tipikus megnyilvánulásai és lefolyása

A lábmikózist néha alveoláris lábnak is nevezik. Általában viszketéssel és bűzös szaggal jelentkezik. Először a bőrt érinti, és ha sokáig nem teszünk ellene semmit, végül átterjed a körmökre.

Másik megnyilvánulási formája a körömhegyeken található, jellegzetes, ártalmatlannak tűnő fehér vagy sárgás foltok.

A betegség előrehaladtával a kezdeti ártatlan megjelenés egyre fenyegetőbbé válik. A körmök megvastagodnak és sötétebbé válnak. A körmök alakja is megváltozhat és letörhet.

Vannak olyan esetek is, amikor a köröm teljesen leválik az ágyáról. A körömgomba minden esetben erős kellemetlenséget okozhat.

A leggyakoribb hibák

Az emberek gyakran alábecsülik a körömgomba előfordulását, és nem tesznek semmit. Ez azonban hiba, mert a fertőzés ezután átterjed a többi körömre is. Ha még ekkor sem tesznek semmit, és hagyják a fertőzést szabadon futni, akkor nagy károkat okozhat.

Egy kifejlett gombás fertőzés megakadályozhatja például, hogy nyáron szandált vagy flip-flop papucsot viseljen. Arról nem is beszélve, hogy nem látogathatja az uszodákat, ahol nemcsak szégyenkezhet a lába kinézete miatt, de felelőtlenül tovább terjesztheti a fertőzést.

Ezen okok miatt a mikózissal azonnal foglalkozni kell, amint észreveszi. Ezzel nemcsak a kellemetlen következményeit, hanem az esetleges társadalmi szégyent is elkerülheti.

Felsoroljuk a leghatékonyabb otthoni és tisztán természetes gyógymódokat, amelyekkel könnyen megszabadulhat a láb- vagy körömgombától.

1) Kókuszolaj

Az egyik legegyszerűbb módja a bőr- és körömgomba kezelésének, ha kókuszolajjal dörzsöljük be a problémás testrészeket.

Ezt az olajat, amely nemcsak gyógyhatású, hanem finom is, ma már elég könnyen beszerezhetjük a szupermarketekben, bioboltokban vagy akár az interneten is.

Mindössze annyit kell tennie, hogy naponta többször is kenjen egy kevés kókuszolajat az érintett bőrre vagy körömre. Ne mossuk le az olajat napközben, hogy erőteljes gombaölő hatása teljes mértékben érvényesüljön.

Ha lábgombásodásban szenved, dörzsölje be kókuszolajjal azokat a területeket, amelyeken általában a gombásodás jelei mutatkoznak – mint például a repedezett bőr, a hólyagok vagy a száraz bőr.

2) Teafaolaj

A természet által a gombásodás ellen kínált nagyon erős gyógymód a teafaolaj. Valójában ez az olaj képes megszabadítani a gombás fertőzések hatásainak számos megnyilvánulásától – például a viszketéstől.

Mivel a lábköröm mikózisok és más, gombás szaporodással járó bőrbetegségek hajlamosak visszatérni, jó ötlet, ha mindig van otthon kéznél egy üveg teafaolaj.

Ez azonban túlságosan koncentrált, ezért hígítani kell, mielőtt a körmökön vagy a bőrön használnánk. Általában 1:1 arányban hígítják olívaolajjal vagy más közönséges étolajjal, például napraforgóolajjal.

Miután összekeverte, közvetlenül az érintett területekre vattapamacs segítségével alkalmazhatja. Alkalmazás után mindig várjon egy kicsit, hogy legalább egy kicsit be tudjon szívódni a bőrbe.

Egy másik alkalmazási módszer, ha néhány csepp teafaolajat csepegtetünk egy lavór langyos vízbe, és legalább 15-20 percig áztatjuk a lábunkat.

3) Ecet vagy szódabikarbóna

A mikózisok nem tolerálják az ecet által létrehozott savas környezetet. Ez az oka annak, hogy ez a folyadék olyan hatékony a lábkörmök vagy a kéz gombás fertőzéseinek eltávolításában.

Kezdetnek töltsön meg egy lavórt vagy mosdótálat langyos vízzel. Adjon hozzá 1 csésze ecetet, majd áztassa benne a lábát 15 percig.

Egyes források szerint a körömgombásodás szódabikarbónával is kezelhető. Ahogy a gombásodás nem tűri a túl savas környezetet, úgy a túl lúgos környezetet sem.

Ugyanúgy, mint az ecet esetében, itt is megtehetjük, hogy egy mosdótálat megtöltünk langyos vízzel, beleöntünk 5 evőkanál szódabikarbónát, és megkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Negyed óra múlva vegyük ki a lábunkat, és jól szárítsuk meg.

Összegzés

Mindhárom otthoni módszer a körömgomba kezelésére viszonylag hatékony. Kiválaszthatja közülük a legmegfelelőbbet.

Nos, ha véletlenül valamilyen oknál fogva nem hozza meg a kívánt eredményt, próbálja ki a másodikat, vagy akár mindhármat, és nézze meg saját maga, hogy melyik működik a legjobban.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.