Egészség

Meglepő! Minden, amit eddig a sóról mondtak, tévedés

Úgy gondolja, hogy a nagy mennyiségű só szomjúságérzetet okoz, és hozzájárul a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez? Ha igen, akkor téved.

A tanulmányok folyamatosan tévedtek, amikor alátámasztották az ilyen gondolkodást. Valójában csak megerősítették, hogy ennek az ellenkezője igaz.

Tekintsük meg a számos olyan eredmény összefoglalóját, amelyek meglephetik:

1) A nagy mennyiségű só fogyasztása nem eredményez szomjúságot vagy nagyobb vizeletürítést (ami kiszáradáshoz vezethet).

Egy orosz űrhajósok bevonásával készült tanulmányból kiderül, hogy a több só fogyasztása valójában csökkenti a szomjúságérzetet, de fokozza az éhséget.

Az állatokon végzett legújabb kutatások megerősítik ezeket az eredményeket, és azt mutatják, hogy a magas sótartalmú étrend fokozottabb anyagcserét eredményezett, és arra kényszerítette az állatokat, hogy 25%-kal több kalóriát fogyasszanak csak a súlyuk megtartása érdekében. Ez arra utal, hogy a só meglepő hatással lehet a testsúlyra.

2) Bizonyított, hogy a kálium és a nátrium közötti helyes egyensúly befolyásolja a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.

Ez a hatás sokkal nagyobb, mint a magas nátriumtartalom önmagában. Az iparilag feldolgozott élelmiszerek általában alacsony kálium- és magas nátriumtartalmúak.

3) Tanulmányok arra utalnak, hogy az alacsony sótartalmú étrend valójában ronthatja a szív- és érrendszeri betegségeket, és inkább növeli, mint csökkenti a korai halálozás kockázatát a szívbetegség szempontjából magas kockázatú betegeknél.

4) A sóbevitel túlnyomó többsége, körülbelül 71%-a a feldolgozott élelmiszerekből származik. Ha tehát kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, gyakorlatilag nem áll fenn a túl sok só fogyasztásának kockázata.

A teljes értékű élelmiszerek fogyasztása azt is biztosítja, hogy a szervezetben megfelelőbb legyen a nátrium és a kálium aránya.

5) Sok élelmiszergyártó a só helyettesítésére kezdett mononátrium-glutamátot (MSG) adni az élelmiszerekhez, amikor trend lett a feldolgozott élelmiszerek sótartalmának csökkentése.

Hozzáadása fokozta az ízeket, de széles körben elterjedt elhízáshoz vezetett. A mononátrium-glutamátot összefüggésbe hozták az elhízással, fejfájással, szemkárosodással, fáradtsággal és depresszióval.

Mivel a mononátrium-glutamát (MSG) képes az idegsejteket túlgerjeszteni, növelheti az olyan neurológiai betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Lou Gehrig-kór.

Az abszurd eredmények azt mutatják, hogy milyen keveset tudunk a sóról

Bizarr módon a sóval kapcsolatos ismereteink nagyon gyengék. Meg lehet azonban érteni. Amikor az ember azt hiszi, hogy a tudomány mindent felfedezett, hogy az eredményei megalapozottak és megváltoztathatatlanok, akkor az ember ezt megalapozottnak és eldöntöttnek veszi, és nem tesz tovább semmit.

Ahogy a The New York Times fogalmaz:

„Ha sok sót, azaz nátrium-kloridot eszünk, kiszáradunk, és vizet iszunk. Ez eléggé felhígítja a vért ahhoz, hogy a nátrium megfelelő koncentrációját meg tudja tartani. Az eredmény az, hogy a felesleges só és víz nagy részét a vizelettel ürítjük ki.

Ez az elmélet intuitív és egyszerű. És lehet, hogy teljesen téves… A nemrég befejezett kutatás eredményei ellentmondanak a közismert bölcsességnek arról, hogy a szervezet hogyan kezeli a sót, és azt sugallják, hogy a magas sószint szerepet játszik a fogyásban.”.

Ez a kutatás Dr. Jens Titze, a Vanderbilt University Medical Center nefrológusa és vesespecialistája kutatásának csúcspontja. 1991-ben értetlenül állt az a felfedezés előtt, hogy az űrhajósok hétnapos ciklusokban vizelnek.

Úgy tűnt, hogy nincs oka annak, hogy a vizeletük mennyisége miért növekszik és csökken ilyen ciklikusan.
Az emberi szervezet állandó nátriumegyensúlyt tart fenn, függetlenül a sóbeviteltől.

Később, 1994-ben Titze megvizsgálta a Mir űrállomás legénységének vizeletkiválasztási mintáit, és felfedezte a nátrium visszatartásának 28 napos ritmusát.

Azt is megállapította, hogy az űrhajósok szervezetében lévő nátrium mennyisége nem kizárólag a vizeletkibocsátással függött össze. Ez egy igazán rejtélyes felfedezés volt. Ahogy a szóban forgó cikkben is szerepel:

„A nátriumszintnek a vizelet mennyiségével kellene emelkednie és csökkennie. Bár a vizsgálat nem volt ennyire tökéletes, a legénység tagjainak nátriumbevitelét nem kalibrálták pontosan.

Dr. Titze meg volt győződve arról, hogy valami más befolyásolta a legénység tagjainak szervezetében lévő nátriumraktárakat, és ez nem a folyadékbevitel volt. Következtetés – az orvos rájött, hogy ez „eretnekség”…

Amikor a legénység több sót evett, több sót választottak ki; a vérükben lévő nátrium mennyisége állandó maradt, a vizelet mennyisége pedig nőtt. De aztán megnéztük a folyadékbevitelt, és több mint meglepődtünk – vonta le a következtetést.

Ahelyett, hogy többet ittak volna, a legénység tagjai kevesebbet ittak… annak ellenére, hogy a szervezetük több sót vett fel. Honnan származik tehát a kiválasztott víz?

Csak egyféleképpen lehetett megmagyarázni a jelenséget. A szervezet valószínűleg akkor termelt vizet, amikor a sóbevitel magas volt.”

A só meglepő hatással van az anyagcserére

A második rejtélyes felfedezés az volt, hogy az űrhajósok még mindig éhségre panaszkodtak, miután nagyobb adag sót kaptak.

Érdekes módon a vizeletvizsgálatok szerint az űrhajósok nagyobb mennyiségű glükokortikoid hormont termeltek. Ezek olyan hormonok, amelyek mind az emberi anyagcserét, mind az immunrendszer működését befolyásolják.

A későbbi állatkísérletek megerősítették az eredményeket, amelyek azt mutatták, hogy minél több sót adtak az egereknek, annál kevesebb vizet ittak, és annál több ételre volt szükségük ahhoz, hogy ne fogyjanak.

Ez volt az oka annak, hogy annyira lefogytak, hogy áttetszőek lettek. A megnövekedett sóbevitel miatt az állatok nagyobb mennyiségű glükokortikoid hormont termeltek, ami fokozott zsír- és izomlebontást okozott.

Ezek a lebontott izomfehérjék aztán karbamiddá alakulnak át, amelyről ismert, hogy segít a szervezetnek a vizelettel kiválasztani a salakanyagokat.

Néhány még ismeretlen mechanizmus révén ez a karbamid segít az emberi szervezetnek a víz megtartásában is. Más szóval, a magasabb sófogyasztás mellékhatása, hogy a só vizet szabadít fel a szervezet számára.

Ez a folyamat azonban energiaigényes. Ezért az állatoknak több táplálékra volt szükségük, amikor magas sótartalmú étrenden tartották őket.

Ugyanakkor ugyanez volt az oka annak is, hogy az űrhajósok éhségre panaszkodtak. Titze úgy véli, hogy a glükokortikoid hormonok emelkedése is felelős valamilyen módon a vizelettermelés bizarr ciklikus ingadozásáért.

A New York Times így számol be róla: „A tudósok tudták, hogy az éhező szervezet saját zsírját és izmait égeti el táplálékként. De a felismerés, hogy valami hasonló történik a sós diéta alkalmazásával, olyan volt, mint derült égből a villámcsapás”.

„Az emberek ugyanazt csinálják, amit a tevék” – jegyezte meg Dr. Mark Zeidel, a Harvard Medical School nefrológusa, a Dr. Titze tanulmányát kísérő szerkesztőségi cikk szerzője.

„A teve a sivatagban vándorol, ahol nincs víz, amit megihatna. A teve ezért úgy jut vízhez, hogy a púpjáról eltávolítja a zsírt.

Ennek a felfedezésnek számos alkalmazása közül az egyik az lehet, hogy a sónak szerepe lehet a fogyásban. A legtöbb tudós általában azt feltételezi, hogy a magas sótartalmú étrend nagyobb folyadékbevitelt idéz elő, és ezáltal növeli a testsúlyt.

Ha azonban a már bevitt magasabb sóbevitel ellensúlyozásához a szervezetnek szöveteket kell lebontania, akkor ez is növelheti a szervezet energiafelhasználását.”

Dr. Melanie Hoenig, a Harvard Medical School nefrológusa és orvosa szerint „ez a tanulmány azt sugallja, hogy valójában nem értjük a nátrium-kloridnak az emberi szervezetre gyakorolt hatását”.

A nátrium és a kálium aránya kulcsfontosságú a szervezetben a vérnyomás normalizálásához

Míg korábban a só rossz hírnévre tett szert, mert azt gyanították, hogy a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatáért felelős, a kutatások mostanában mutatják ki, hogy mi az igazi kulcsa az artériák ellazításának és a vérnyomás csökkentésének. Ez a nátrium és a kálium aránya. Nem csak a nátriumbevitelről van szó.

A kálium egy ásványi anyag. Ami a természetben is előfordul. Az emberi szervezet elektrolitként (olyan oldott anyag, amely vezeti az elektromosságot) használja, és elengedhetetlen az optimális egészség és a normál testműködés fenntartásához.

A kálium nagy része a sejteken belül található, szemben a nátriummal, amely a sejteken kívül található.

A kálium szerepe a szervezetben az, hogy ellazítsa az artériák falát, rugalmas állapotban tartsa az izmokat, hogy azok ne húzódjanak össze fájdalmasan, görcsösen. Ezenkívül a kálium csökkenti a vérnyomást.

Ha a káliumot a vérnyomás csökkentésére adják, az a stroke kockázatát is csökkenti. Ezt tanulmányok is megerősítették.

Azt is megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknek nincs magas vérnyomásuk, és a legtöbb káliumot fogyasztják (közel 3 200 mg-ot naponta), 21%-kal kisebb a stroke kockázata, és ezek a nők 12%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgálat ideje alatt, mint azok, akik a legkevesebb káliumot fogyasztották.

1997-ben egy metaanalízist tettek közzé, amely 29 tanulmány eredményeit foglalta össze. Ezekből kiderült, hogy az alacsony káliumszint magasabb szisztolés vérnyomásértékekhez vezetett. Ezeket az eredményeket később megerősítették.

Milyen az egyensúly a nátrium és a kálium között?

Általánosan ajánlott, hogy az ember ötször több káliumot fogyasszon, mint nátriumot. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a fejlett országokban a legtöbb ember kétszer annyi nátriumot fogyaszt, mint káliumot.

Ha főleg feldolgozott élelmiszereket és kisebb mennyiségű friss zöldséget fogyasztunk, a nátrium és a kálium közötti egyensúly gyakorlatilag garantált.

E két komponens arányának kiegyensúlyozatlansága nemcsak magas vérnyomáshoz vezethet, hanem számos más egészségügyi problémához is hozzájárulhat, többek között vesekő, csontritkulás, reumás ízületi gyulladás, memóriazavar, merevedési zavarok, gyomorrák, szürkehályog és gyomorfekély kialakulásához.

Az egyik legegyszerűbb módja a nátrium-kálium arány ellenőrzésének egy online kronométer használata, amely automatikusan kiszámítja a szervezet nátrium-kálium arányát az online rendszerbe bevitt élelmiszerek alapján.

Sok hasznos információhoz juthatunk, ha áttekintjük a közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a nátriumcsökkentés helyett a magas minőségű, káliumban gazdag étrendre összpontosítanak.

A kálium ugyanis segít ellensúlyozni a nátrium magas vérnyomáscsökkentő hatását. A kálium más fontos egészségügyi előnyöket is biztosít.

A kálium egyéb egészségügyi előnyei

A megfelelő mennyiségű kálium hozzájárul a testmozgás utáni gyorsabb regenerálódáshoz és az izomerő növekedéséhez. A kálium egy elektrolit, és mint ilyen, segít szabályozni a folyadékegyensúlyt a sejtekben és az egész szervezetben.

Ez a folyadékegyensúly elengedhetetlen az élet fenntartásához, a létfontosságú funkciókhoz, a kiszáradás megelőzéséhez sejtszinten és a kívánt agyi funkciók fenntartásához.

A kálium például fontos az idegimpulzusok továbbításában az agyban, a gerincvelőben és a perifériás idegrendszerben.

Az idegi impulzusok, amelyek az egyik idegtől a másikig szállítják az információt, elektromos aktivitás eredménye. Ezt az aktivitást méri az elektrokardiogram, amikor a szív aktivitását figyeli.

Az alacsony káliumszint a magas inzulin- és glükózszintekkel is összefüggésbe hozható, amelyek a metabolikus szindrómához és a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódnak.

Ezeket az eredményeket több tanulmány is megállapította. Vezető kutatók olyan étrendi mintákat ajánlanak, amelyek növelik a káliumszintet.

A legjobb stratégia: valódi, természetes ételeket fogyasszunk

A tápanyagok közvetlenül az ételekből történő bevitele sokkal előnyösebb, mint a boltban vásárolt táplálékkiegészítők szedése. Közvetlenül az élelmiszerekben mindig több tápanyag van, ráadásul különböző formában, amit a táplálékkiegészítőktől nem várhatunk el.

Például a kálium a gyümölcsökben és zöldségekben kálium-citrát vagy kálium-malát formájában található meg, míg az étrend-kiegészítők a káliumnak csak egy formáját tartalmazzák, ami gyakran a kálium-klorid.

A leveles zöldségek turmixolása kiváló módja annak, hogy elegendő tápanyaghoz (köztük káliumhoz) jusson az optimális egészség megőrzéséhez. Káliumban különösen gazdag élelmiszerek a következők:

  • mángold, 1 csésze = 1 g kálium
  • Avokádó, 1/2 floridai fajta = 0,8g
  • főtt spenót, 1 csésze = 0,8g
  • fehérbab, 1 csésze = 1g
  • szárított sárgabarack, 1/2 csésze = 0,9g
  • téli tök, 1 csésze = 0,9g
  • cékla, 1 csésze = 0,4g

A citrát és a malát formák segítenek lúgos anyagokat előállítani, amelyek elősegíthetik a csontok egészségét és védik az izomtömeget a szervezet öregedésével.

A vékonyodó, elvékonyodó csontok törékennyé válhatnak, és akár csontritkuláshoz is vezethetnek.

Míg a gyümölcsökben és zöldségekben található kálium segíthet az erős, egészséges csontok felépítésében, a kálium-kloridnak nem biztos, hogy ez a hatása.

Dr. Bess Dawson-Hughes, a Tufts Egyetem kutatója így fogalmaz:

„Ha nincs elég lúgos anyag a szervezetünkben, amelynek az a feladata, hogy ellensúlyozza a tipikus nyugati étrendben jelen lévő gabonák és fehérjék okozta savterhelést, akkor a vizeletben káliumot veszítünk, és csonttömeget veszítünk….

Amikor a szervezetben több a sav, mint amennyit könnyen ki tud választani, a csontsejtek jelzést kapnak, hogy a szervezetnek a savakat lúgos anyagokkal kell semlegesítenie…

A csont pedig a lúgos anyagok nagy tárháza, ezért a szervezet elkezdi lebontani a csont egy részét, hogy lúgos anyagokat juttasson a rendszerbe.”

Dawson-Hughes kutatásai szerint azok az emberek, akiknek a szervezete a nettó savkiválasztás semleges tartományában volt, azaz meglehetősen stabil egyensúlyban volt az egészséges csontok és izmok fenntartásához, alig több mint nyolc adag gyümölcsöt és zöldséget ettek naponta, plusz 5,5 adag gabonát.

Felkerekítve a gabonafélék nagyjából a gyümölcsök és zöldségek felét tették ki.

Sok nyugati diétázó számára az egyszerű ajánlás az, hogy növelni kell a lúgos élelmiszerek (és a kálium) bevitelét, miközben csökkenteni kell a savas élelmiszerek bevitelét.

Ez azt jelenti, hogy több zöldséget és kevesebb gabonafélét és feldolgozott élelmiszert kell enni.

Egészséges, kontra egészségtelen só

Mielőtt sót használna, először is győződjön meg arról, hogy az feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott.

Megfelelő, feldolgozatlan só lehet a himalájai rózsaszín só, amely gazdag a természetben előforduló nyomelemekben, amelyek szükségesek az egészséges csontokhoz, a folyadékegyensúlyhoz és a szervezet általános egészségéhez.

Ugyanez nem mondható el a modern asztali sóról.

A só a tápanyagok aranybányája, feltéve persze, hogy a megfelelő fajtát fogyasztjuk. A só két elem, a nátrium és a klorid forrása. Mindkettő létfontosságú.

Ezeket az elemeket a szervezetünk nem tudja magától előállítani, ezért a táplálkozással kell pótolnunk őket.

A só számos biológiai folyamatban döntő fontosságú

1) A vérplazma, a nyirok (a nyirokerekben áramló folyadék), az extracelluláris (a teljes testvíz 1/3-át kitevő sejten kívüli folyadék) folyadék, sőt még a magzatvíz fő alkotórésze is.

2) Fenntartja és szabályozza a vérnyomást.

3) Tápanyagokat szállít a sejtekbe és a sejtekből. Segít fenntartani a sav-bázis egyensúlyt.

4) Segít az agynak kommunikálni az izmokkal, ezért az agy parancsára tud mozogni, amit a nátrium és a kálium közötti ioncsere tesz lehetővé.

5) Növeli a gliasejtek számát az agyban (az agyban a „karbantartásért” felelős sejtek), amelyek a kreatív gondolkodásért és a hosszú távú tervezési folyamatért felelősek.

6) Támogatja a mellékvesék működését, amelyek tucatnyi, az élethez nélkülözhetetlen hormont termelnek.

7) Egy tipikus természetes só szabványos 84% nátrium-kloridot és 16% természetesen előforduló nyomelemeket tartalmaz, köztük szilíciumot, foszfort és vanádiumot.

A feldolgozott (asztali) só ezzel szemben több mint 97% nátrium-kloridot tartalmaz; a maradékot kémiai úton előállított vegyi anyagok, például nedvességelnyelők és folyósítószerek alkotják. Az asztali sóhoz általában kis mennyiségű jódot is hozzáadnak.

8) Néhány európai országban, ahol a víz fluorizálását alkalmazzák, a sóhoz is adnak fluoridot. Franciaországban például az eladott konyhasó 35 %-a nátrium- vagy kálium-fluoridot tartalmaz. Dél-Amerikában széles körben elterjedt a fluorozott só használata.

Összegzés

A tápanyagtartalomban mutatkozó alapvető különbségeken kívül a feldolgozási folyamat a só kémiai szerkezetét is gyökeresen megváltoztatja.

Tehát bár az optimális egészség megőrzéséhez mindenképpen szükség van a sóra, bármilyen só nem fogja elvégezni a feladatot.

Amire a szervezetének szüksége van, az a természetes, feldolgozatlan só, hozzáadott vegyi anyagok nélkül.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.