Egészség

Miért fázunk állandóan, és hogyan tudjuk megszüntetni ezt?

Ismerjük a dörgést: a kolléga bekapcsolja a légkondicionálót, hogy lehűtse magát, mi pedig reszketünk a hidegtől, és azt kívánjuk, bárcsak otthon lennénk a kedvenc vastag gyapjú takarónk alatt.

Mindannyian másképp érezzük a hideget és a meleget, de vannak, akik állandóan fáznak, és fogalmuk sincs, miért változik ennyire a hidegérzetük.

Azoknak, akiknek cikkünket olvasva most libabőrös lett a hátuk, kiderítettük, mi az oka ennek a szokatlan állapotnak, és hogyan lehet orvosolni.

1) Lehet, hogy a pajzsmirigye nem működik jól

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elég hormont, ami hidegérzékenységhez vezethet.

A pajzsmirigyhormonok segítenek szabályozni az anyagcserét és a hőmérsékletet, és ha hiányoznak, állandóan fázni kezdünk. A pajzsmirigy-alulműködés egyéb tünetei közé tartozhat a fáradtság és a lassú szívverés.

Hogyan orvosolható: Forduljon orvoshoz. Egy orvosi vizsgálat segíthet megállapítani, hogy a szervezetében megvan-e a szükséges mennyiségű pajzsmirigyhormon.

2) Lehet, hogy nem iszik elég vizet

A víz javítja az anyagcserét, segít a szervezetnek lebontani az ételt, valamint energiát és hőt termelni. Ha dehidratált, hiányozhat a hő és az energia a teste felmelegítéséhez.

Hogy orvosolja a problémát: Gondoskodjon arról, hogy elég vizet igyon.

Ha nem szereti a sima vizet, és íztelennek találja, rengeteg módja van az ízesítésnek: citrom, menta, bazsalikom, uborka és bármi más, ami csak eszébe jut.

3) Talán vérszegénységben szenved

A képen látható bal oldali kéz sápadt bőre a vérszegénység jele.

A vérszegénység egy másik olyan betegség, ami miatt fázhat a keze és a lába. A vérszegénység akkor lép fel, amikor a szervezetből hiányoznak a vörösvérsejtek, amelyek oxigénnel látják el a szerveket és a szöveteket.

Létezik vashiányos vérszegénység, amely terhesség, menstruáció vagy vérveszteség idején, illetve a vas rossz felszívódása miatt alakul ki, valamint vitaminhiányos vérszegénység, amelyet a helytelen táplálkozás okoz.

A vérszegénység egyéb tünetei közé tartozik a sápadt bőr, a szapora pulzus, a fáradtság és a fejfájás.

Hogyan orvosolható: Ha gyanítja, hogy vérszegénységben szenved, forduljon orvoshoz, és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat.

4) Lehet, hogy nem alszik eleget

A jó alvás rendkívül fontos a testhőmérséklet szabályozásához, így ha még mindig reszket a hidegtől, az ok egészen egyszerű lehet.

Hogyan oldhatja meg a problémát? Gondolja át a napi programját, és győződjön meg róla, hogy eleget alszik, hogy feltöltődjön.

5) Raynaud-jelenségről lehet szó

A Raynaud-jelenség, vagy röviden Raynaud-kór felismerése egyszerű: az ujjai fehérré vagy kékké válnak tőle.

Ez egy ritka rendellenesség, amely az artériákat érinti, és csökkenti az ujjak és lábujjak vérellátását, ami hidegérzetet eredményez.

Amikor rohama van, a véráramlás csökken, az ujjai és a lábujjai fehérek vagy kékek lesznek, és amikor a vér visszajön, újra pirosak lesznek, érzékenyek vagy fájdalmasak.

Hogyan lehet orvosolni: Forduljon orvoshoz. A Raynaud-jelenséget kiválthatja az alacsony hőmérséklet, a stressz, bizonyos vegyi anyagokkal való érintkezés és más tényezők.

A kezelés gyógyszeres kezelésből, műtétből és életmódváltásból áll, hogy segítsen megszüntetni a betegséget kiváltó okokat.

Az alábbi képen látható jobb kéz egy Raynaud-kóros férfié.

6) Lehet, hogy túl sovány

Ha alultáplált vagy, egyszerűen nincs elég zsír, hogy szigeteljen a hideg ellen.

Akár szándékosan fogy, és korlátozza a kalóriabevitelt, akár egyszerűen csak kevesebbet eszik, mint kellene, ez megzavarhatja az anyagcseréjét, és hátrányosan befolyásolhatja a hőszabályozását.

Hogyan orvosolja a problémát? Próbáljon meg egészséges, kiegyensúlyozott étrendet fogyasztani, amely megfelel az életkorának és egészségi állapotának.

7) Rossz lehet a keringése

A perifériás érbetegségek miatt az erek nem tudják ellátni vérrel a szerveket és a szöveteket, aminek következtében fázunk.

Amikor az erekben plakkok rakódnak le (érelmeszesedés), az erek beszűkülnek, ami hátrányosan befolyásolja a vér áramlását a kezekbe és a lábakba, ami hidegséget és zsibbadást okoz.

Hogyan lehet ezt orvosolni? Forduljon orvoshoz. A perifériás érbetegség kezelése életmódváltásból (például a dohányzásról való leszokás) és gyógyszeres kezelésből, egyes esetekben pedig műtétből áll.

Mint látható, ha fázik, annak több rejtett orvosi oka is lehet, és a legjobb megoldás, ha orvoshoz fordul.

Mielőtt eljut az orvoshoz, mutatunk néhány tippet, hogyan melegítheti fel a testét:

1) Próbálja meg fenntartani a testhőmérsékletét, és viseljen több réteg ruhát. Válasszon gyapjúból és polipropilénből készült szövetekből készült belső rétegeket.

2) Igyon több meleg italt, például teát és forró csokoládét.

3) Hideg időben kerülje a hosszabb ideig tartó szabadban tartózkodást, amíg ki nem derül az állapota oka.
Érdekes tény: a nők többször fáznak, mint a férfiak

Tanulmányok kimutatták, hogy a nők hajlamosabbak jobban fázni, mint a férfiak, és hogy a kellemes szobahőmérséklet a nők számára 25 ⁰C, míg a férfiak számára 22 ⁰C.

A tudománynak több magyarázata is van erre a jelenségre. A női hormon, az ösztrogén némileg besűríti a vért, ami a hajszálerek véráramlásának csökkenéséhez vezethet.

Az anyagcsere is szerepet játszhat: a nők anyagcseréje általában lassabb, mint a férfiaké, kevesebb kalóriát égetnek el a testük felmelegítéséhez. Ha tehát férfi, és észreveszi, hogy a felesége időnként titokban feljebb tekeri a fűtést, már tudja, miért.

Végezetül:

Azok közé tartozik, akik reszketnek a hidegtől, miközben körülöttük mindenki jól érzi magát? Hogyan szokott felmelegedni?

Ossza meg velünk a tippjeit a hozzászólásokban!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.