Növény, Tippek

4 egyszerű tipp a szobanövények egészségének és virágzásának megőrzéséhez

Szinte minden lelkes kertész találkozott már hervadozó növényekkel, de mi lenne, ha azt mondanánk, hogy vannak módszerek, amelyekkel ezt el lehet elkerülni? Szerencsére van pár nagyszerű tippünk, amelyekkel életben tarthatod és virágzóvá teheted a növényeidet. Ha annyira szeretsz kertészkedni, mint mi, akkor ezt nem akarod kihagyni! A legjobb az egészben, hogy ezeket olyan háztartási cikkekből is elkészítheted, amik minden háztartásban kéznél vannak.

Az első tipp: tejes víz

Nem kell mást tenned, mint 50-50 arányban összekeverni a tejet és a vizet, beletenni egy szórófejes flakonba vagy bármilyen más locsoló edénybe, és ezzel a keverékkel öntözni a növényeidet. Ez az oldat segítheti a növények növekedését, megakadályozza a végrothadást, és még részleges rovarirtóként is működhet!

Szódabikarbóna

Mindannyian tudjuk, hogy a szódabikarbóna rengeteg mindenre jó, de vajon a hervadó növények életre keltésére is használható? A válasz igen, és mi most elmondjuk, hogy pontosan hogyan. A módszer nem is lehet ennél egyszerűbb, mindössze egy evőkanál szódabikarbónát kell a virágföldbe szórni és gyönyörködni abban, hogy a szobanövény kis idő elteltével kivirul.

Élesztős víz

Az élesztőnek sokféle előnye van mind a szoba-, mind a szabadföldi növények esetében, csak tudni kell, hogyan kell használni. Egy nagy kancsó vízre lesz szükség és egy csomag élesztőre, amit alaposan össze kell keverni, majd rendszeresen ezzel a vízzel locsolni a szobanövényeket. Az élesztőt kártevőirtóként is használhatjuk, főként, ha meggyűlik a bajunk a csigákkal, amik szeretik tönkre tenni a veteményeskertet. Oldj fel meleg vízben szárított élesztőt, sóval, cukorral. Egyes kertészek arra esküsznek, hogy ha befőttesüvegekben elhelyezzük a kertben ezt a keveréket, akkor csodát tehet. A csigákat ugyanis vonzza az élesztő, így ha már beleragadtak a keverékbe, azonnal kiköltöztetheted őket a kertedből.

Burgonyahéj vize

Ehhez a növényi öntözőszerhez, csak néhány burgonya héjára van szükség. Hámozzuk meg a burgonyát, majd tegyük a héjat egy tál vízbe, hagyjuk ázni két napig, majd kézzel nyomkodjuk ki, hogy az összes keményítőt kiszedjük belőle. Ezek után szűrd le a burgonyavizet, és öntözd vele rendszeresen a növényeid.