Egészség

Endokrinológus: Ha pajzsmirigyproblémái vannak, ügyeljen arra, hogy minden nap egyen legalább 1 tojássárgáját.

A tojásfogyasztás az egyik legegyszerűbb módja a pajzsmirigy egészségének a javítására.

Ennek a szervnek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni: a mirigy felelős az idegrendszer, és a psziché és a szívműködésért.
Ennek a szervnek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni: felelős az idegrendszerért és a pszichés rendszerért, a szív- és érrendszerért, a gyomor-bélrendszerért, a reproduktív és a mozgásszervi rendszerért. Ha a pajzsmirigy meghibásodik, súlyos egészségügyi problémákat tapasztalunk. Ez a 40 év feletti nőket gyakrabban érinti.

A két fő pajzsmirigyhormon, a trijódtironin (T3) és a tiroxin (T4) tirozinból és jódból áll. A T3 biológiailag aktív hormon, míg a T4 inaktív marad, amíg T3-á nem alakul.

A pajzsmirigy egy másik hormont, a kalcitonin nevű hormont is termeli, amely fenntartja a normális kalciumszintet, aktiválja az ásványi anyagcserét, fenntartja a csontszövet épségét és felgyorsítja annak regenerálódását. Ha e hormon vérkoncentrációja az elfogadhatónál magasabb, az pajzsmirigy, tüdő-, prosztata-, emlőrákot, vérszegénységet, és túltengést jelez.

A pajzsmirigybetegség korai tünetei szinte láthatatlanok, ezért a diagnózis az első szakaszban nem lehetséges. Ezért fontos, hogy a pajzsmirigy egészségéről előre gondoskodjunk, az optimális étrend kiválasztásával.

A tojássárgája előnyei a pajzsmirigy számára

Mint testünk bármely más szerve, a pajzsmirigy a megfelelő működéshez szükséges tápanyagok rendszeres ellátásától függ. A tojássárgája jó forrása a három legfontosabb pajzsmirigy-tápanyagnak.

Tirozin

Ez egy olyan aminosav, amely a fehérjetartalmú élelmiszerekből szívódik fel, és a szervezetben egy másik aminosavból – fenilalaninból – állítják elő. A tirozin hangulatjavító, csökkenti a szorongást és a félelmet, és segít a stressz leküzdésében. Egy tojás 0,5 g tirozint és 0,7 g fenilalanint tartalmaz.

Jód

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a jódhiány a gyermekek agyfejlődési zavarainak egyik fő oka. Mindannyiunknak elegendő jódhoz kell jutnia egész életünk során, hogy a pajzsmirigy képes legyen hormonokat termelni. Egy egységnyi csirketojás sárgája 12 µg jódot biztosít, ami a napi 150 µg-os szükséglet 8%-a.

Szelén

A pajzsmirigy által elválasztott hormonok mintegy 90 %-a T4-ből áll, amelyet a T3 aktív hormonná alakítanak át. Ez a szelénfüggő enzimeknek köszönhetően történik.
A szelén azonban egyszerre képes aktiválni a T3 hormont és inaktiválni azt vissza T4-é. Ezért olyan fontos a szelén a pajzsmirigyhormonok szabályozásában. Egy csirketojás 16 mcg szelént biztosít a szervezete számára, ami az ajánlott napi adag 29%-a.

A stressz köztudottan csontig hatol a pajzsmirigyében. a stressz köztudottan csontig hatol a pajzsmirigyében. A tyúktojás-kúra szokatlan, de hatékony módja a betegségek leküzdésének.

Vegyük figyelembe azt is, hogy ez a szerv bonyolult kapcsolatban áll más mirigyekkel és biokémiai folyamatokkal. A rendszer bármelyik részének egyensúlyhiánya hatással lehet az egész rendszerre.
Ezért a kezelést a konkrét okhoz kell igazítani.

Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a jód vagy más pajzsmirigy-tápanyagok szedése egyáltalán nem segíthet, vagy akár ronthat is a problémán. Beszéljen endokrinológussal a megfelelő diagnózis érdekében, mielőtt élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel kezelné magát.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.