Egészség, Háztartás, Tippek

5 fürdőszobai biztonsági tipp a balesetek elkerülése érdekében

A balesetek elkerülése érdekében érdemes betartani néhány alapvető fürdőszobai biztonsági tippet. Így tudni fogja, hogy mit kell figyelembe vennie.

A zuhanyzás ártalmatlan cselekedetnek tűnhet. De potenciális veszélyt rejt magában. Vannak fürdőszobai biztonsági tippek a balesetek elkerülése érdekében, mert előfordulhatnak esések nedves területre, vágások éles tárgyakkal, problémák az elektromossággal és akár mérgezés is.

Különleges óvintézkedéseket kell tenni, ha idősebb felnőttek vagy kisgyermekek vannak, akik hajlamosabbak a balesetekre. A statisztikák szerint az idősebbek gyakrabban esnek el a fürdőszobában. A fürdőszoba számos, a kisgyermekek egészségét veszélyeztető esemény helyszíne is.

Melyek a leggyakoribb fürdőszobai balesetek?

A leggyakoribb fürdőszobai balesetek közé tartoznak az esések. Ez a kádban vagy zuhanyzóban a víz miatt történő megcsúszásra utal. Valószínűleg ön is elcsúszott már fürdés közben, így biztosan érti, mire gondolunk.

Vannak súlyosabb balesetek is, mint például a fulladás vagy a véletlen fulladás a fürdőben. A sajnálatos dolog az, hogy a gyerekek gyakran a felnőtt felügyelet hiánya miatt vannak kitéve ennek.

Az égési sérülések egy másik gyakori balesettípus. Ezek általában azért következnek be, mert a víz túl forró, vagy mert túl sok gőz éri a bőrt.

A fürdőszobában fennáll az áramütés veszélye is. Ne feledje, hogy az elektromosság és a víz nem jó barátok. Ha a terület nagyon nedves, és elektromos készüléket, például borotvát használ, nagyobb a baleset veszélye.

A vegyi anyagok vagy gyógyszerek okozta mérgezés szintén gyakori. Gyakori, hogy az emberek a fürdőszobában tárolják gyógyszereiket és tisztítószereket. Ezért a gyermekek ismét ki vannak téve a véletlen lenyelés kockázatának. A nyilvántartások szerint vannak olyan gyógyszerek kereskedelmi forgalomban kapható kiszerelései, amelyek egyetlen lenyelés esetén halálos kimenetelűek lennének a gyermekek számára. Tehát a kockázat itt elég nagy.

5 fürdőszobai biztonsági tipp a balesetek elkerülése érdekében

Vannak módszerek a balesetek megelőzésére. Íme tehát néhány fürdőszobai biztonsági tipp a balesetek elkerülésére. Nézze meg, mik ezek!

1. Tartsa távol egymástól a vizet és az áramot

Kerülje el az elektromos baleseteket azzal, hogy a konnektorokat, izzókat és kapcsolókat megfelelő távolságra és a víztől a lehető legtávolabb helyezi el. Így az elektromosság és a nedvesség kevésbé érintkezik majd egymással. A vonatkozó szabványoknak megfelelő építési utasításokat a biztonsági hivatal szabályai tartalmazzák.

Ne érintsen meg egy készüléket sem, ha az nedves. Továbbá csak akkor tegye ezt, ha már maga is megszáradt. Ha tehát a haját szeretné kiegyenesíteni, szárítani, a legjobb, ha türelmes.

Győződjön meg róla, hogy kihúzza az elektromos berendezéseket, amikor abbahagyja a használatukat. Emellett tárolja őket egy másik helyiségben, ahol nincs víz, amikor nem használja őket.

2. Csökkentse a csúszásveszélyt

Az olyan termékek, mint a samponok, kondicionálók, gélek vagy szappanok tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek csúszóssá teszik őket. Lépjen tehát óvatosan, hogy elkerülje az eséseket a zuhany alatt. Ha nem használja ezeket a termékeket, jól takarja le őket, hogy elkerülje a kiömlést.

A nagyobb stabilitás érdekében csúszásmentes talpú cipőben szálljon be és ki a zuhanyzóból. A cél az egyensúlyérzék növelése. Jó megoldás a csúszásmentes padlóburkolat vagy a zuhanyzóhoz vagy a kádhoz tapadó csúszásmentes szőnyeg.

A zuhanyzó ajtajánál is felszerelhető esésvédelem. Ezek olyan fémfogantyúk, amelyekbe kapaszkodva elkerülheti a csúszást.

3. Felügyelje a gyerekeket a fulladás megelőzése érdekében

Soha ne hagyja gyermekét felügyelet nélkül a kádban. Az ilyen balesetekkel kapcsolatos tanulmányok szerint a felnőttek hiánya a fő kockázati tényező.

Telepíthet üléseket vagy fürdetőgyűrűket, amelyekben a gyerekek ülhetnek, hogy érintkezzenek a vízzel és nyugodtak maradjanak. Ezenkívül léteznek gyermekgyógyászati szakemberek ajánlásai a gyermek fürdetésével kapcsolatban.

Kerülje, hogy a vizet a kádban hagyja, amikor az nincs használatban. Ha a gyermek nincs benne, fedje le a kádat, és hagyja, hogy a folyadék lefolyjon. Ha erről megfeledkezik, akkor a kisgyermeke beleeshet.

Győződjön meg róla, hogy minden fürdetéshez szükséges tárgy kéznél van. Így nem kell kirohannia a fürdőszobából, hogy megkeresse, amit elfelejtett.

4. Szabályozza a víz hőmérsékletét: fürdőszobai biztonsági tippek

Állítsa be a hőmérsékletet úgy, hogy az ne haladja meg a 45 °C-ot, hogy elkerülje az égési sérülésekkel járó baleseteket. Ha nincs hőmérője, a könyökét vagy a csuklója belső oldalát is beledughatja, hogy tesztelje, mennyire forró a víz. Ha van kisgyermeke, tanítsa meg neki, hogy először a hideg csapot nyissa meg, majd csak utána a forrót.

5. Tárolja biztonságosan a gyógyszereket

Gyógyszereit olyan magas szekrényben tartsa, amelyhez a gyerekek nem férnek hozzá, és amely kulccsal vagy más extra biztonsági eszközzel van ellátva. Igyekezzen a gyógyszerek tárolására használt edényeket, például az üvegeket vagy poharakat is biztosítani.

Ne tároljon mindennapi használati tárgyakat a gyógyszerekkel együtt. Ez fogkrémet, szappant vagy sampont jelent. Minden terméktípusnak legyen egy szekrénye.

Fürdőszobai biztonsági tippek a jobb otthoni biztonságért

A legjobb tanács bármilyen baleset elkerülésére a megfigyelés, az előrelátás és a már meglévő mechanizmusok használata.

Figyelmeztessen másokat, ha közvetlen veszély vagy olyan helyzet áll fenn, amely kárt okozhat.
Valóban mérje fel a kockázatot és azt, hogy milyen következményekkel járhat.
Vegyen fel biztonságos magatartást: cselekedjen a potenciálisan kockázatosnak ítélt dolognak megfelelően.

A balesetek szerencsétlen események. De annak ellenére, hogy megtörténhetnek, vannak dolgok, amiket megtehetünk, hogy felkészüljünk rájuk, és segítsünk megelőzni őket.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.