Egészség, Háztartás

Ez a 7 élelmiszer veszélyes anyagokat szabadít fel újramelegítéskor. A 4-es számú termékre soha nem gyanakodtam volna!

Otthon gyakran főzünk ételeket több napon keresztül egymás után. Ennek köszönhetően elég másnap újra felmelegíteni az ételt, és máris készen vagyunk. Néha vendéglátás után vagy az ünnepek után is marad némi maradék. Mindannyian tudjuk, hogy az ételt nem szabad elpazarolni. Nagyon fontos azonban tudni, hogy mely termékek veszélyeztethetik az egészségünket, ha újra felmelegítjük őket. Az alábbiakban bemutatjuk azt a 7 terméket, amelyek újramelegítés után károsak lehetnek az egészségünkre.

1) Étolaj – Az olajban való újrasütés során néhány nagyon mérgező típusú zsírsav, úgynevezett transzzsírsavak keletkeznek. Ezek nagyon negatívan befolyásolják a szervezet lipidanyagcseréjét, de hozzájárulhatnak a rák kialakulásához is. Ezért soha ne használjunk többször sütőolajat.

2) Gomba – A legjobb, ha közvetlenül főzés után fogyasztjuk el, mivel az újramelegítés során káros kémiai vegyületek keletkezhetnek. Ezért főzés után a legjobb, ha a gombát hűtőben tároljuk, és egy napon belül elfogyasztjuk.

3) Burgonya – A burgonya Clostridium baktériumot tartalmazhat, amely kolbászmérget termelhet és mérgezést okozhat. A főzés során ezek a baktériumok elpusztulnak, azonban a baktériumok spórái még megmaradhatnak. A burgonya esetében nagyon fontos, hogy az első főzéstől az újramelegítésig hogyan tároljuk. Ha nem hűtőben tároljuk, a baktériumok szobahőmérsékleten újra elszaporodhatnak.

4) Rizs – Szinte ugyanúgy, mint a burgonyánál, a tárolási hőmérséklet döntő fontosságú. Szobahőmérsékleten a baktériumok elszaporodhatnak, és veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Ezért a gyomorpanaszok és a hányás elkerülése érdekében mindig ajánlott a főtt rizst hűtőben tárolni.

5) Hagyma, cékla és zeller – ezek olyan összetevők, amelyeket gyakran adunk levesekhez és más ételekhez. Újramelegítve azonban olyan anyagokat szabadíthatnak fel, amelyek károsak az egészségre. Ez a bennük található nitrátoknak köszönhető, amelyek újramelegítéskor káros nitritekké alakulhatnak.

6) Tojás – Nem számít, hogy rántottáról, keménytojásról vagy más formáról beszélünk. A tojás értékes fehérjék kincsesbányája, de újramelegítve ezek a fehérjék az egészségre káros anyagokat szabadíthatnak fel.

7) Csirke – szinte csakúgy, mint az előbb említett tojás, nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, amelyek újramelegítve káros anyagokká alakulhatnak.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.