Egészség

5 gyakori oka a női csípőfájdalomnak

A nők csípőfájdalma eredhet kopásból, túlhasználatból és néhány más okból. Íme a leggyakoribb okok.

Fáj a csípője? Mint más típusú krónikus fájdalmak esetében, a nők általában gyakrabban tapasztalják, mint a férfiak. A csípőfájdalomnak számos különböző oka lehet. Ezért a legjobb kezelés érdekében fontos azonosítani a megfelelőt.

Diagnózis: a csípőjével van a baj?

Amikor elmondja orvosának, hogy csípőfájdalmai vannak, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy megerősíti, hogy valóban a csípője okozza a problémát. A nők mondhatják, hogy csípőfájdalmuk van, de ez jelentheti a comb vagy a fenék oldalán jelentkező fájdalmat, vagy a hát alsó részén jelentkező fájdalmat is. A csípőfájdalom gyakran az ágyékban vagy a csípő külső oldalán érezhető, közvetlenül a csípőízület (egy gömbcsuklós ízület) elhelyezkedése fölött.

A csípőfájdalom okai nőknél

Amikor egy páciens csípőfájdalomra panaszkodva fordul orvosához, az orvos figyelembe veszi életkorát, testalkatát és aktivitási szintjét. Ha a páciens egy 20 éves futó vagy egy nehéz, ülőmunkát végző 80 éves nő, a lehetőségek eltérőek lesznek.

A nőknél a csípőfájdalom leggyakoribb okai a következők:

1) Ízületi gyulladás

A nők krónikus csípőfájdalma gyakran ízületi gyulladásra vezethető vissza. Ez különösen igaz az osteoarthritisre, egyfajta kopásos betegségre, amely sok embert érint az életkor előrehaladtával. A gömbízület elkopik. Az ízületi fájdalom gyakran a comb elülső részén vagy az ágyékban érezhető, az ízület merevsége vagy duzzanata miatt.

2) Csípőtáji törések

A csípőtáji törések gyakoriak az idősebb nőknél, különösen azoknál, akik csontritkulásban (csökkent csontsűrűség) szenvednek. A csípőtörés tünetei közé tartozik a fájdalom, amikor kiegyenesíti, felemeli vagy feláll a lábára. Ezenkívül a sérült oldalon lévő lábujjak mintha kifordulnának, ez a jel segíthet orvosának az előzetes diagnózis felállításában.

3) Ínhüvelygyulladás és ínhüvelygyulladás

A csípő körül számos ín köti össze az izmokat az ízülettel. Ezek az inak könnyen begyulladhatnak, ha túlterheljük őket, vagy megerőltető tevékenységet végzünk. A csípőízületi ínhüvelygyulladás egyik leggyakoribb oka futóknál az iliotibialis szindróma. Az iliotibialis szalag az a vastag szövetszalag, amely a medence külső szélétől a térd külső oldaláig húzódik.

A nőknél a csípőfájdalom másik gyakori oka a bursitis. A bursae-nak nevezett folyadékkal teli zsákok a csípő csontos részét a felszín közelében párnázzák. Az inakhoz hasonlóan ezek a zsákok is begyulladhatnak irritáció vagy túlhasználat következtében. Ez a gyulladás fájdalmat okoz minden alkalommal, amikor a csípőízületet mozgatja.

4) Sérv

Az ágyéktájékon a comb- és lágyéksérvek, amelyeket néha sportsérveknek is neveznek, elülső (elülső) csípőfájdalmat okozhatnak a nőknél. A terhes nők hajlamosak lehetnek a lágyéksérvre a hasfalukra nehezedő extra nyomás miatt.

5) Nőgyógyászati és hátproblémák

A nők csípőfájásának nőgyógyászati okai is lehetnek. Fontos, hogy ne csak az ízületi gyulladás, a bursitis vagy az ínhüvelygyulladás okozta fájdalomra koncentráljunk. Az életkortól és egyéb egészségügyi problémáktól függően a csípőfájdalomnak más oka is lehet.

Az endometriózis (amikor a méh béléséhez hasonló szövetek fejlődnek ki a méhen kívül) okozhat kismedencei érzékenységet. Egyes nők ezt csípőfájdalomként írják le. A hátban és a gerincben jelentkező fájdalom a csípőben is érezhető. Az isiász, a becsípődött ideg általában a test egyik oldalát érinti. Fájdalmat okozhat a jobb vagy a bal csípő hátsó részén. Az isiászfájdalom a hát alsó részén kezdődhet, és lefelé haladhat a fenékbe és a lábakba.

A csípőfájdalom kezelési lehetőségei

Bizonyos tevékenységek vagy túlterhelés csípőfájdalmat okozhatnak. Hagyja abba azokat, amelyek súlyosbítják a panaszokat, és beszéljen orvosával. A túlsúly nyomást gyakorol a csípőízületre. A súlycsökkentés enyhülést hozhat, és segíthet elkerülni más problémákat. A csípőfájdalom egyes okai, mint például a törések vagy sérvek, műtéti beavatkozást igényelhetnek. Ha a csípőfájdalom továbbra is fennáll, beszéljen orvosával az okokról és a lehetséges kezelésekről.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.