Egészség

A 2-es típusú cukorbetegség 9 figyelmeztető jele, melyekre érdemes odafigyelni

A cukorbetegség korai jeleinek és tüneteinek felismerése azt jelenti, hogy hamarabb kezelhető, ami csökkenti a súlyos szövődmények kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség túl magas vércukorszintet okoz. Ha felismeri ennek a krónikus betegségnek a korai jeleit és tüneteit, akkor hamarabb kezelhető, csökkentve ezzel a súlyos szövődmények kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegség gyakori betegség. A prediabéteszben szenvedő emberek vércukorszintje magasabb a normálisnál, de az orvosok még nem tekintik őket cukorbetegnek.

A prediabéteszben szenvedő embereknél gyakran 5 éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, ha nem kezelik őket. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása fokozatos lehet, és a tünetek a korai szakaszban enyhék lehetnek. Ennek következtében sokan nem is veszik észre, hogy cukorbetegségben szenvednek. Ebben a cikkben a 2-es típusú cukorbetegség korai jeleivel és tüneteivel, valamint a korai diagnózis fontosságával foglalkozunk. Megvizsgáljuk a betegség kialakulásával kapcsolatos kockázati tényezőket is.

A 2-es típusú cukorbetegség korai jelei és tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség korai jelei és tünetei a következők lehetnek:

1) Gyakori vizelés

Amikor a vércukorszint magas, a vesék a vérből való kiszűréssel próbálják eltávolítani a felesleges cukrot. Ez ahhoz vezethet, hogy az embernek gyakrabban kell vizelnie, különösen éjszaka.

2) Fokozott szomjúság

A vérből a felesleges cukor eltávolításához szükséges gyakori vizelés miatt a szervezet extra vizet veszíthet. Ez idővel kiszáradáshoz vezethet, és a szokásosnál szomjasabbá tehet.

3) Állandó éhség

Az állandó éhség vagy szomjúság a 2-es típusú cukorbetegség korai jele lehet. A cukorbetegek gyakran nem kapnak elég energiát az elfogyasztott ételekből.
Az emésztőrendszer az ételt egy egyszerű cukorrá, glükózzá bontja, amelyet a szervezet üzemanyagként használ. A cukorbetegeknél ez a glükóz nem jut el kellőképpen a véráramból a test sejtjeihez. Ennek eredményeképpen a 2-es típusú cukorbetegek gyakran állandóan éhesnek érzik magukat, még akkor is, ha nemrégiben ettek.

4) Nagyon fáradtnak érzi magát

A 2-es típusú cukorbetegség hatással lehet az ember energiaszintjére, ami miatt nagyon fáradtnak érzi magát. Ez a fáradtság annak köszönhető, hogy a véráramból nem jut elég cukor a szervezet sejtjeihez.

5) Homályos látás

A vérben lévő túl sok cukor károsíthatja a szemben lévő kis ereket, ami homályos látáshoz vezethet. Ez a homályos látás előfordulhat az egyik vagy mindkét szemen, és jöhet és elmúlhat. Ha nem kezelik, ezeknek az ereknek a károsodása súlyosbodhat, és végül tartós látásvesztés következhet be.

6) A vágások és sebek lassú gyógyulása

A magas vércukorszint károsíthatja a szervezet idegeit és ereit, ami ronthatja a véráramlást. Ennek eredményeként még a kisebb vágások és sebek gyógyulása is hetekig vagy hónapokig eltarthat. A lassú gyógyulás a fertőzés kockázatát is növeli.

7) Bizsergés, zsibbadás vagy fájdalom a kézben vagy a lábban

A magas vércukorszint befolyásolhatja a vérkeringést és károsíthatja a szervezet idegeit. A 2-es típusú cukorbetegeknél ez fájdalomhoz, bizsergéshez vagy zsibbadáshoz vezethet a kezekben és lábakban. Ez a neuropátiának nevezett állapot idővel súlyosbodhat, és súlyosabb szövődményekhez vezethet, ha az érintett személy nem kap kezelést a cukorbetegségére.

8) Sötét bőrfoltok

A nyak, a hónalj vagy az ágyék ráncaiban kialakuló sötét bőrfoltok szintén a cukorbetegség fokozott kockázatát jelenthetik. Ezek a foltok nagyon puha és bársonyos tapintásúak lehetnek. Ezt a bőrbetegséget acanthosis nigricans néven ismerik.

9) Viszketés és gombás fertőzések

A vérben és a vizeletben lévő felesleges cukor táplálékot nyújt az élesztőgombáknak, ami fertőzéshez vezethet. Az élesztőgombás fertőzések általában a meleg, nedves bőrfelületeken, például a szájban, a nemi szerveken és a hónaljban fordulnak elő. Az érintett területek általában viszketnek, de az érintett személy égő érzést, bőrpírt és fájdalmat is tapasztalhat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.