Háztartás, Tippek

5 jó ok arra, hogy mindig (vagy majdnem mindig!) 30°C-on mossuk ruháinkat

A megfelelő hőmérséklet megtalálása a mosógépben a ruhák tökéletes mosásához trükkös lehet. Természetesen hagyatkozhat a címkén feltüntetett maximálisan használható hőmérsékletre. Mi azonban szeretjük a lehető legkönnyebbé tenni az életet. Mi lenne, ha az lenne a megoldás, hogy mindig 30°C-on mossa ruháit? Ez környezetbarátabb és gazdaságosabb, és azt jelenti, hogy jobban ellenőrizheti a napi áramfogyasztását (amelynek több mint 6%-át csak a mosógép használata teszi ki). De milyen előnyei vannak az ilyen hőmérsékleten történő mosásnak, és vajon mindent lehet-e alacsony hőmérsékleten mosni? Nézzük meg együtt!

Jó okok a 30°C-on való mosásra

1) 30°C elég ahhoz, hogy (majdnem) mindent kimossunk

A mai mosógépek még alacsony hőmérsékleten is hatékonyabbak, mint régen. Így kiváló eredményeket érhet el a normálisan szennyezett ruhákon anélkül, hogy túladagolná a mosószert. A mai formulák nagyon erős enzimeket tartalmaznak! Ezért gyakran kevesebbet is fogyaszthat a flakonon feltüntetett mennyiségnél, és mégis tiszta mosást kaphat, mindig a hosszú távú takarékosság jegyében. A tökéletes eredmény érdekében mosás előtt mindig távolítsa el a foltokat (természetes folteltávolítóval, például szódabikarbónával, fekete szappannal vagy marseille-i szappannal), és fújjon ecetet az izzadságtól szennyezett területekre a foltok eltávolítása és a szagtalanítás érdekében.

2) Sokkal gazdaságosabb

Ha a mosógép hőmérsékletét 30°C-ra állítja, nem kevesebb, mint 0,9 kWh-t takarít meg. 60°C-on a mosógépe 1,3 kWh-t fogyaszt, míg 30°C-on csak 0,4 kWh-t. Tehát nagy különbség van a számláiban, különösen hosszú távon.

3) A 30°C-on történő mosás jobb a bolygónak

Európában a mosógépek szén-dioxid-kibocsátásának nem kevesebb, mint 60%-át a mosási hőmérséklet adja. Egy tanulmány kimutatta, hogy a hőmérséklet 40 fokról 30 fokra történő csökkentése egy hónap alatt 35%-kal csökkenti a C02-kibocsátást. Konkrétabban, ez az egyszerű lépes kétmillió autó szénlábnyomának, vagy egy város energiafogyasztásának megfelelő mennyiséget takarít meg. Ha Európában az átlagos mosási hőmérsékletet egyszerűen 3°C-kal csökkentenék, „az elért energiamegtakarítás több mint 700 000 autó által évente termelt kibocsátás megszüntetésével lenne egyenértékű. Ez több mint 300 000 európai ember villamosenergia-fogyasztásának is megfelel!

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a ruhákban található szintetikus szálak mikroműanyagokat bocsátanak ki, amikor túl magas hőmérsékleten tisztítják őket. Ez a környezetszennyezés egy újabb formája.

4) Hosszabb ideig tartja jó állapotban a ruhákat!

A hűvösebb hőmérsékleten történő mosás csökkenti a textilszálak kopását, és csökkenti a színvesztés kockázatát. Ennek eredményeképpen a ruhák idővel nem károsodnak, és tovább tartanak. Nem kell túl gyakran cserélni a ruhákat, ami felesleges költségekhez vezethet, amelyek megterhelik a költségvetést.

5) Mosson 30°C-on, hogy a gép tovább bírja

Ha alacsonyabb hőmérsékleten mossa ruháit, kevésbé terheli meg a háztartási gépet is. Ez pedig meghosszabbítja az élettartamát. A gumi alkatrészei megmaradnak, a többi alkatrész pedig kevésbé kopik, különösen a műanyagok. Ha nem szeretne a gép cseréjével vagy javításával bajlódni, a legjobb, ha vigyáz rá, és okosabban használja!

Fontos megjegyzés: a 30°C nem mindig elég!

A 30°C-os mosás sokkal jobb, és a mindennapi mosáshoz több mint elegendő. De van néhány fontos árnyalat! A konyharuhák, beteg ruhák vagy nagyon piszkos ruhák (sportruházat, babaruhák stb.) esetében továbbra is ajánlott a 60°C-os mosás. Az alsóneműkön lévő baktériumok elleni küzdelemhez a törülközőkhöz, lepedőkhöz és zsebkendőkhöz hasonlóan 40°C-on ajánlott a mosás.