Kert, Tippek

Hogyan ijesszük el a madarakat a cseresznyétől: mit tegyünk az édes termés megmentése érdekében?

„Hogyan ijesszük el a madarakat a cseresznyétől?” – ezt a kérdést valószínűleg sok kertész és nyaralótulajdonos teszi fel. A tippmania részletesen válaszol rá.

Mit kell tenni, hogy a madarak ne csipkedjék a cseresznyét?

Néhány hatékony módszer van arra, hogy megvédjük a cseresznyét (különösen a nagyi zöldségeskertjében) a madaraktól.

Először is ott vannak a hálók és a takarások:

Védőháló. Fedjük le a fákat olyan hálóval, amely átengedi a napot és a levegőt, de nem engedi, hogy a madarak hozzáférjenek a bogyókhoz.
Zacskók az ágakon. Helyezzen kis zacskókat az egyes ágakra vagy bogyócsoportokra.

A második a taszító eszközök:

Hangos riasztók. Használjunk olyan eszközöket, amelyek ragadozó hangokat vagy más, a madarak számára kellemetlen hangokat adnak ki.
Vizuális elriasztók. Akasszunk fel fényes vagy élénk színű tárgyakat, például alumínium szalagokat, régi CD-ket, ragadozó madár alakú sárkányokat vagy műanyag baglyokat.

Harmadik, természetes módszerek:

Elterelő növények ültetése. Ültessünk a közelbe más típusú növényeket, amelyek vonzzák a madarakat, és elterelik a figyelmüket a cseresznyefákról.
Háziállatok. Ha vannak macskái vagy kutyái, azok elriaszthatják a madarakat a kertedből.
Kémiai űzőszerek. Vannak a piacon olyan speciális növénykezelések, amelyek a gyümölcsöt élvezhetetlenné teszik a madarak számára. Az ilyen termékeket azonban óvatosan kell használni, és követni kell az utasításokat.
Mechanikai akadályok. Használjon átlátszó anyagokból (pl. agroszálakból) készült árnyékolókat, hogy akadályt hozzon létre a szemek és a madarak között.

Ahogy a kertészek mondják, több ilyen módszer kombinálásával lehet a legjobb eredményt elérni.

Milyen szagokat nem szeretnek a madarak?

A madarak elkerülnek bizonyos szagokat, amelyeket kellemetlennek vagy ijesztőnek találnak. Íme néhány szag, amelyekről ismert, hogy visszataszító hatással vannak a madarakra:

Ragadozószagok. A ragadozókkal, például rókákkal vagy baglyokkal kapcsolatos szagok taszítják a madarakat. A piacon vannak olyan speciális spray-k, amelyek az ilyen szagokat utánozzák.
Borsmenta. A madarak nem szeretik a borsmenta erős illatát. Keverje össze a borsmentaolajat vízzel, és permetezze a növényekre.
Eukaliptusz. Ennek a növénynek az olaja szintén elriasztja a madarakat.
Levendula. Bár az emberek kellemesnek találják ezt az illatot, sok madár elkerüli.
Cayenne-bors. A cayenne-bors szaga és íze kellemetlen lehet a madarak számára. Használhatunk cayenne-borsból és vízből készült spray-t.
Fokhagyma. A fokhagyma erős szaga szintén elriaszthatja a madarakat. A zúzott fokhagymát vízzel hígítva a növényekre lehet permetezni.
Ammónia. A madarak nem szeretik az ammónia szagát, de használata óvatosságot igényel, hogy ne károsítsa a növényeket és a környezetet.

Fontos megjegyezni, hogy e módszerek hatékonysága a madárfajoktól és a különböző körülményekhez való alkalmazkodásuktól függően változhat. A legjobb eredmény elérése érdekében a legjobb, ha több módszert kombinálunk.