Egészség, Tippek

5 körömprobléma, amely súlyos betegségekre utalhat

Minden nap ránézünk a kezünkre. Eltávolítjuk az elhalt bőrt, levágjuk a töredezett körmöket és bekrémezzük a tenyerünket. A legtöbb esetben automatikusan vagy esztétikai okokból tesszük ezt. Érdemes azonban odafigyelni a körmeinkre, amelyek elárulhatnak valamit az egészségi állapotunkról. Ezért érdemes alaposabban szemügyre venni őket. 5 körömprobléma, amely komoly betegségekre utalhat.

1. Kampós körmök

Ha a körmei jelentősen lefelé nőnek, az a tüdővel, a májjal, a keringéssel vagy akár a HIV-vel kapcsolatos problémák jele lehet.

2. Keresztirányú csíkok

Ha keresztirányú, befelé ívelő csíkokat észlelsz a körmei felszínén, akkor lehet, hogy nemrég lázas betegségben szenvedett, vagy kemoterápiás kezelésen esett át. Ha nem, akkor cinkhiányban szenved, vagy a szervezet cukortartalmával kapcsolatos problémái vannak.

3. A körmei homorúak

Ha laposan tartja a kezét, és a körmei elég homorúak ahhoz, hogy egy vízcseppet a felszínén tartson, akkor valószínűleg vashiányban szenved. Ez lehet a mérgező hatásoknak való tartós kitettség tünete is.

4. Keresztirányú fehér csíkok

A körmök felületén keresztben húzódó fehér csíkok a vese- vagy májproblémák jelei.

5. Fehér folt a körmön

Ez a körömtípus leggyakrabban súlyos májbetegségben szenvedő, például HIV-fertőzött vagy cukorbeteg betegeknél fordul elő. Azonban nem mindig van ok az aggodalomra; a korral a körmök színe világosabbá válik, így ha a változások nem drasztikusak, nem kell aggódnia.

Elképesztő, hogy mennyi mindent megtudhatunk pusztán a körmeinkre pillantva, nem igaz? Természetesen, ha kétségei vannak az egészségével kapcsolatban, forduljon orvosához.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.