Egyéb

Miért tapasztalhatnak szájszárazságot a cukorbetegek

A cukorbetegek olyan tüneteket tapasztalnak, amelyek negatívan befolyásolják életminőségüket. Ezek egyike a szájszárazság. Elmagyarázzuk, hogy miért történik ez.

Az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegek gyakran tapasztalnak szájszárazságot vagy xerosztómiát. A probléma az, hogy ez nem csak egy érzés. Komoly következményei lehetnek a szájra nézve.

A xerosztómia a fogszuvasodás, a fertőzések és a parodontális betegségek fokozott kockázatával jár. Különböző tanulmányok megerősítik, hogy a cukorbetegek több mint 70%-a tapasztal szájszárazságot. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért történik ez, és hogyan lehet orvosolni.

Melyek a cukorbetegség tünetei?

A cukorbetegség a glükóz anyagcseréjét érintő betegség. Ezért két fő formája van: az 1-es és a 2-es típusú. 1-es típusú cukorbetegség esetén az történik, hogy a hasnyálmirigy nem képes inzulint kiválasztani.

Másrészt a 2-es típusnál a szervezet különböző szöveteiben inzulinrezisztencia alakul ki. Ugyanakkor a szekréciója is csökkenhet. Ez egy olyan állapot, amely sajnos egyre gyakoribbá válik.

A szájszárazság a cukorbetegség egyik fő tünete. Olyannyira, hogy a Journal of Endocrinology and Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a cukorbetegek leggyakoribb szájüregi tünetei közé tartozik.

További szájüregi tünetek, amelyek megjelenhetnek, a fekélyek, gombásodás a garatban és az égő érzés. Nem ezek az egyetlen jelek. Előfordul még poliuria (fokozott vizeletürítés), polydipsia (fokozott szomjúság) és súlyváltozás is.

Miért fordulhat elő szájszárazság a cukorbetegeknél?

A xerosztómia, ahogy említettük, a szájszárazságra utaló kifejezés. A cukorbetegeknél előfordulása különböző tényezőkkel függ össze, amelyek szinte mindegyike a vércukorszint rossz szabályozásával függ össze.

Először is, az egyik oka a fokozott vizelés. A fokozott vizelés dehidratációhoz vezet. És mivel a nyál nagyrészt vízből áll, termelődése megváltozik, ha a testnedveket nem tartják fenn.

A másik hasonló tényező, amely a cukorbetegségben a szájszárazságot meghatározza, a nyál összetételének megváltozása. A nyál a víz mellett glükózt és fehérjét is tartalmaz.

A Journal of Oral Medicine and Pathology című folyóiratban megjelent tanulmány kifejti, hogy a cukorbetegség befolyásolja a nyálmirigyek formáját. A nyálmirigyek méretének növekedését okozza. Ezáltal károsodik a működésük.

A xerosztómia egyéb okai

Bár a cukorbetegek nagy százalékánál jelentkezik szájszárazság, nem ez a betegség az egyetlen ok. Fontos megjegyezni, hogy számos tényező befolyásolja a nyáltermelést, és számos helyzet vezethet xerosztómiához.

Ilyen például a kiszáradás, amely nem függ össze a cukorbetegséggel. A gyógyszerek is vezethetnek ehhez a tünethez, különösen a kemoterápiás kezelések során alkalmazott gyógyszerek.

Az idősebb kor szintén gyakran tényező, valamint más krónikus betegségek, például a májzsugor, a HIV és a tuberkulózis.

Megoldások a cukorbetegek szájszárazságára

A cukorbetegségben jelentkező szájszárazság jelentősége nemcsak az általa okozott kellemetlenségekben rejlik, hanem az általa okozott szájüregi problémák körében is. Például növeli a fogszuvasodás és a fertőzések, valamint a fogágybetegségek kockázatát.

Ezért elengedhetetlen, hogy megelőző intézkedéseket hajtsunk végre az ilyen típusú rendellenességek elkerülése és megelőzése érdekében. Először is, a cukorbetegeknek javítaniuk kell a szájhigiéniájukon, a fogmosás mellett szájvíz és fogselyem használatával.

Ezenkívül a legjobb, ha kerülik a cukros és savas italokat. Természetesen a hidratáltság megőrzése is elengedhetetlen, de a legjobb, ha ezt víz fogyasztásával érik el. A gyakori fogorvosi látogatások is szükségesek, hiszen a szakembereknek a lehető leghamarabb ellenőrizniük és korrigálniuk kell az esetleges elváltozásokat.

Egyes esetekben az orvosok emellett gyógyszert is felírnak a nyálfolyás serkentésére. Akár mesterséges nyálat is használhatnak. Természetesen ezeket az intézkedéseket csak olyan esetekre tartogatják, amikor az általános intézkedések nem oldják meg a xerosztómia problémáját.

A szájszárazsággal kapcsolatos tudnivalók

A cukorbetegek hajlamosabbak a szájszárazságra. Ennek oka, hogy a betegség megváltoztatja mind a nyál összetételét, mind a nyálmirigyek felépítését.

Ennek elkerülése érdekében szükséges a vércukorszint megfelelő ellenőrzése. Ezen kívül a megfelelő folyadékpótlás és a szájhigiéniára való különös gondoskodás alapvető szükséglet a szövődmények csökkentése érdekében.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.