Egészség

5 szokás, amely regenerálhatja az agysejteket

Annak ellenére, hogy a neurogenezist sokáig lehetetlennek tartották, vagyis a tudósok úgy gondolták, hogy lehetetlen az elveszett neuronok helyreállítása, valójában kiderült, hogy nem így van. Csak egészséges szokásokat kell követni. A neurogenezis egy igazán figyelemre méltó folyamat, amellyel agyunk képes új neuronok és azok kapcsolatainak létrehozását serkenteni. Lehet, hogy ezt kissé ellentmondásosnak találja. Hiszen nem is olyan régen még erősen támogatott volt tudományos körökben az az elképzelés, hogy az emberi agy a kor előrehaladtával elveszíti idegsejtjeit: azok egyszerűen leépülnek, és a következmények visszafordíthatatlanok.

Ráadásul azt feltételezték, hogy a trauma vagy az alkoholfogyasztás arra kárhoztatja az embert, hogy elkerülhetetlenül elveszítse szellemi rugalmasságát (az agy mozgékonyságát és aktivitását), ami egy egészséges szokásokkal rendelkező, egészséges embert jellemez. Ma azonban egy lépést tettek egy olyan szó felé, amely reményt ad: ez a szó pedig a neuroplaszticitás. Igen, teljesen igaz, hogy az agyunk a korral változik, hogy a károsodások és a rossz szokások (alkohol, dohányzás) kárt tesznek benne.

De az agy képes regenerálódni, képes az idegszövetek újjáépítésére és a köztük lévő kapcsolatok áthidalására. De ahhoz, hogy ez a csodálatos művelet megtörténjen, az embernek cselekednie kell, aktívnak kell lennie, és minden lehetséges módon stimulálnia kell agyának természetes képességeit.

Minden, amit teszünk és minden, amire gondolunk, átszervezi az agyunkat Az emberi agy mindössze másfél kilogrammot nyom, mégis a szervezetben rendelkezésre álló energia majdnem 20%-át fogyasztja Minden, amit teszünk – olvasás, tanulás vagy akár csak beszélgetés valakivel – elképesztő változásokat okoz az agy szerkezetében.

Vagyis abszolút minden, amit teszünk és amit gondolunk, a javunkra válik. Ha a mindennapi életünk tele van stresszel vagy szorongással, ami szó szerint eluralkodik rajtunk, akkor általában az olyan régiók, mint a hippokampusz (ami a memóriával kapcsolatos), óhatatlanul érintett. Az agy olyan, mint egy szobor, ami az érzelmeinkből, gondolatainkból, cselekedeteinkből és napi szokásainkból alakul ki. Egy ilyen belső térképhez rengeteg „linkre”, kapcsolatra, „hídra” és „autópályára”, valamint erős impulzusokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy kapcsolatban maradjunk a valósággal. A következőkben megpróbáljuk elmagyarázni, hogyan javíthatjuk életminőségünket azáltal, hogy az agy egészségére összpontosítunk.

5 szokás, amely képes felélénkíteni az agysejteket:

1) Testmozgás

A fizikai aktivitás és a neurogenezis közvetlen kapcsolatban állnak egymással. Amikor munkára fogjuk a testünket (legyen az séta, úszás vagy edzőtermi edzés), elősegítjük az agyunk oxigénellátását, vagyis oxigénnel látjuk el.

Amellett, hogy tisztább és oxigéndúsabb vért juttatunk az agyba, az endorfinok termelődése is serkentődik. Az endorfinok javítják a hangulatunkat, és így lehetővé teszik számunkra a stressz elleni küzdelmet, mivel számos idegszerkezetet erősítünk.

Más szóval, minden olyan tevékenység, amely csökkenti a stressz-szintet, elősegíti a neurogenezist. Csak meg kell találni a megfelelő típusú tevékenységet (tánc, séta, kerékpározás stb.).

2) Meditálás

Az agyunkra gyakorolt előnyei tagadhatatlanok. A hatás éppoly elképesztő, mint amilyen szép: lehetővé teszi, hogy jobban megértsük a valóságot, és megfelelően csatornázzuk a szorongásainkat és kezeljük a stresszt.

3) Diéta

Az agy egészségének egyik fő ellensége a telített zsírokban gazdag ételek. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk betartani az alacsony kalóriatartalmú étrendet. Az étrendnek azonban változatosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy ne legyen tápanyaghiány.

Mindig gondoljunk arra, hogy az agyunknak energiára van szüksége, és reggel például nagyon hálás lesz nekünk valami édesért. Ennek ellenére célszerű egy darab gyümölcs vagy étcsokoládé, egy kanál méz vagy egy csésze zabpehely…. segítségével biztosítani ezt a glükózt.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek pedig kétségkívül a legalkalmasabbak a neurogenezis fenntartására és aktiválására.

4) A közel álló emberek tapintható érintése is segít

Az ölelések és a csókok agyunk másik nagy építőmestere, a neurogenezis természetes motorja. Nem találja ki ennek a kapcsolatnak az okát? A következő a lényeg: a tapintható érintés nemcsak oldja a feszültséget és szabályozza a stresszt, hanem erőteljes energialöketet is biztosít számunkra, amely stimulálja az agy memóriáért felelős részeit.

Az olyan hormonok pedig, mint a szerotonin, a dopamin vagy az oxitocin, amelyek a partnerrel való ölelés pillanataiban termelődnek, jótékonyan hatnak az új idegsejtek létrehozására.

5) A rugalmas elme erős agy

Az elme rugalmasságát sokféleképpen megőrizhetjük. Ehhez meg kell próbálni ébren tartani, akkor képes lesz gyorsan „feldolgozni” minden beérkező (a környezetből érkező) adatot. Ezt különböző tevékenységekkel lehet elérni.

A fent említett fizikai tevékenységeket félretéve említsük meg a következőket: olvasás – minden nap olvassunk, ez fenntartja az érdeklődést és a kíváncsiságot mindenre, ami körülöttünk történik (különösen az új tudományágakra), idegen nyelv tanulása. hangszeren való játék. a dolgok kritikus szemlélete, az igazság keresése. az elme nyitottsága, fogékonyság mindenre, ami körülöttünk van, szocializáció, utazás, felfedezés, hobbi.

Összefoglalva, mindez az 5 alapelv, amiről beszéltünk, valójában nem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Próbálja meg a gyakorlatba ültetni őket, és gondoskodjon az agya egészségéről.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.