Egészség

6 étel az agyműködés fokozására

Ha figyelembe vesszük, hogy az agy a szervezet energiaszükségletének mintegy 50%-át fogyasztja, könnyen megérthetjük, hogy az ételek milyen hatással vannak erre a létfontosságú szervre.

A több milliárd neuronjával és különösen a szinapszisokkal (azokkal a területekkel, ahol a neuronok összekapcsolódnak) az agynak táplálékra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön.

Az étrend nemcsak az anyagcsere-szükségletek kielégítését segíti, például a mindennapi élettani feladatok, a memória és a koncentráció tekintetében, hanem – különösen az életkor előrehaladtával – megelőző hatással van az olyan neurológiai betegségekre is, mint a nagyon gyakori Alzheimer-kór.

6 élelmiszer, amit rendszeresen fogyasszunk a jó agyi egészség érdekében

Általánosságban elmondható, hogy a kiegyensúlyozott étrend segíti az agy megfelelő működését, és megelőző hatással van az olyan degeneratív betegségekre, mint az Alzheimer-kór.

Víz
Egy szervezetnek naponta 1,5 liter vizet vagy más folyadékot kell meginnia. Tudjuk, hogy a szervezet természetes módon 2,5 liter vizet választ ki, de mivel a táplálkozással körülbelül 1 liter vizet veszünk fel, az 1,5 az ideális mennyiség.

Hal
Nagyon fontos, hogy hetente legalább 1-2 alkalommal halat fogyasszunk. A táplálkozási szakemberek által gyakran ajánlott a süllő. Ez az édesvízi hal omega-3-ban gazdag és alacsony kalóriatartalmú, 100 grammonként mindössze 90 kcal-t tartalmaz. Az omega-3-akról ismert, hogy fontos szerepet játszanak az idegrendszeri folyamatokban, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani őket.

Omega-3-ban gazdag egyéb hal a lazac, ahogy a legtöbb édesvízi hal is. Az omega-3-ak anyagcsere-hatást gyakorolhatnak az inzulinra is, ami pozitív hatással lehet az Alzheimer-kórra. A halak bizonyos aminosavakban, például metioninban, az acetilkolin nevű neurotranszmitter előanyagában is gazdagok.

Gabonafélék
Lassú cukrokban gazdagok. Az agynak szüksége van cukrokra a megfelelő működéshez, ezért a gabonafélék ideális forrásnak számítanak. A gyors cukrokkal szemben előnyük, hogy fokozatosan szívódnak fel.

Koffein
A kávé és a fekete tea kiválóan elősegíti a koncentrációt, a kreativitást és az éberséget.

Gyümölcsök és zöldségek
Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend alapját képező gyümölcsök és zöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, olyan tápanyagokban, amelyek kulcsszerepet játszanak az agyban. A hüvelyesekben nagy mennyiségben megtalálható B1-vitamin kulcsszerepet játszik a glükózanyagcserében. A gyümölcsök és zöldségek számos antioxidánst is tartalmaznak, például a sárgarépa, amelyek jelentős védőhatással bírnak a sejtekre, különösen az idegsejtekre. Ezek az élelmiszerek vizet és cukrot (glükózt) is biztosítanak, mint láttuk, amelyek nélkülözhetetlenek az agyszövet számára.

Hús
Akár vörös, akár fehér húsról van szó, a hús olyan tápanyagok forrása, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges agyműködéshez, mint például a vas, a B1-vitamin, a fenilalanin (egy aminosav) és a tirozin (egy aminosav). Vigyázzunk azonban, hogy ne együnk túl sok húst, mivel a húsban lévő fehérjék emésztés után homocisztein keletkezhet, amely molekula káros az agyra.

Végül, az étrend mellett van még 2 másik lényeges tényező a jó agyműködéshez: a rendszeres testmozgás és a jó alvás.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.