Egészség

6 tudományosan bizonyított előnye a méz meleg vízzel való fogyasztásának

Ennek a természetes aranyszínű elixírnek a napi fogyasztása jótékony hatással van a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt.

A méz meleg vízzel nem egy csodaital. De számos előnye van: legyen szó fogyásról, sima és ragyogó bőrről vagy az immunrendszer erősítéséről, egy ilyen italnak számos olyan előnye van, amely hosszú távon jót tesz az egészségnek. Ebben a cikkben mélyebben megismerhetjük a méz meleg vízzel való fogyasztásának előnyeit, és megismerhetjük a lehetséges mellékhatásokat.

Milyen előnyei vannak a méznek?

A méznek számos előnye van az egészségedre nézve. Ezt az édes és sűrű elixírt a mézelő méhek állítják elő. Általában cukorhelyettesítőként használják, és számos terápiás céllal is alkalmazható, például sebek és égési sérülések kezelésére. A méz természetes forrásból származó, létfontosságú cukrokkal látja el a szervezetet, amely számos jótékony biológiai összetevőt tartalmaz. Természetes antimikrobiális, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezetet érő állandó stresszt, így megőrizve egészségét a mindennapokban.

A méz meleg vízzel való fogyasztásának számos előnye van. Fontos azonban megjegyezni, hogy a méz tiszta és szűretlen formája rendelkezik a legnagyobb terápiás potenciállal.

A méz előnyei a következők:

Helyileg alkalmazva a méz erős terápiás tulajdonságokkal rendelkezik, és felgyorsíthatja a bőrön lévő sebek és égési sérülések gyógyulását. Ezek a tulajdonságok elsősorban a méz antimikrobiális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetőek.
Alkalmazható a diabéteszes lábszárfekélyek kezelésére. A lábfekélyek nyílt sebek, amelyek a cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, és a méz segíthet a gyógyításukban.
A méz helyi alkalmazása segíthet a pattanások kezelésében is.

Érdekes

Az ókori egyiptomiak antibakteriális tulajdonságai miatt széles körben használták a mézet sebek kötözésére és gyógykenőcsök alapanyagaként.

Most pedig nézzük meg, miért jó, ha meleg vízzel iszunk mézet.

Milyen előnyei vannak a méz meleg vízzel való fogyasztásának?

  1. A méz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

A méz antibakteriális tulajdonságai megvédhetik a szervezetet a fertőző betegségektől.

  1. Segíthet a köhögésen

A méz csökkentheti a köhögés gyakoriságát és súlyosságát a gyermekeknél. Egyévesnél idősebb gyermekeknek 2,5 ml-es adagban adható. Egyévesnél fiatalabb gyermekeknek azonban nem szabad adni a botulizmus veszélye miatt.

  1. Javíthatja az alvás minőségét

A méz a felső légúti fertőzésekben (köhögés) szenvedő gyermekek alvásminőségét is javíthatja.

  1. A méz segítheti az emésztést

Pozitív hatással van a bélbaktériumokra, és segít fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott emésztőrendszert. A méz gátolhatja a mikotoxinok genotoxikus és káros hatásait is, ha feldolgozott cukor helyettesítésére használják.

  1. Segíthet a fogyásban

A cukor mézzel való helyettesítése hosszú távon segíthet a fogyásban.

  1. Enyhítheti a másnaposságot

Tudományos kutatások szerint a méz képes csökkenteni a vér alkoholkoncentrációját a részeg egerekben. Keverjen mézet fél pohár narancslével és joghurttal, hogy enyhítse a másnaposság tüneteit.

Tipp

A mézes vízhez egy kifacsart citromot vagy egy evőkanál citromlevet is adhat, ami további előnyökkel jár. A citrom gazdag C-vitaminban, egy erős antioxidánsban, amely segíthet az általános egészségi állapot javításában.

Ezek bizonyítottan a méz terápiás tulajdonságai. Az alábbiakban néhány olyan állítást mutatunk be, amelyeket az általános tapasztalat bizonyít:

  • A méz segít kiöblíteni a méreganyagokat.
  • A méz helyileg alkalmazva javíthatja a pattanásokat.
  • Megolvasztja a zsírt.
  • Javítja a kognitív funkciókat.

Egyeseknek korlátozniuk kell a mézfogyasztást a lehetséges mellékhatások miatt.

Vannak-e mellékhatásai a méz meleg vízzel történő fogyasztásának?

A méz egy természetes édesítőszer, amelyet a legtöbb esetben teljesen biztonságos fogyasztani. De bár a feldolgozott cukor legjobb alternatívája, a mézet mértékkel kell használni, ha cukorbeteg vagy pattanásokra hajlamos a bőre.

Egyévesnél fiatalabb gyermekeknek nem szabad mézet adni, mivel növeli a botulizmus kockázatát.

Mi a legjobb időpont a méz meleg vízzel történő fogyasztására, hogy a legtöbb hasznot hozza?

A mézet meleg vízzel a nap bármely szakában fogyaszthatja. Este is fogyaszthatja ezt az italt az egészséges alvás érdekében, különösen akkor, ha megfázott vagy influenzás.

Bár viszonylag biztonságos mézet adni gyermekének, a komplikációk elkerülése érdekében figyelembe kell vennie az életkorát.

Adhatok mézet a gyerekeknek?

Igen, a méz adható gyermekeknek. A méz fogyasztása a felső légúti fertőzésekben és köhögésben szenvedő gyermekeknél segít csökkenteni a tünetek súlyosságát.

Egyévesnél fiatalabb gyermekeknek azonban ne adjon mézet, mert növelheti a botulizmusfertőzés kockázatát. A botulizmus a mérgezés egy ritka típusa, amelyet a Clostridium botulinum (C. botulinum) baktérium okoz.

Térjünk át egy másik gyakori kérdésre – a mézet csak langyos vízzel szabad inni, vagy hideg vízzel is iható?

Jó-e a mézet hideg vízzel fogyasztani?

Bár az emésztés elősegítése érdekében általában meleg vízzel ajánlott a mézet fogyasztani, nem árt, ha hideg vízzel isszuk. A mézzel kevert gyümölcslé vagy sima víz sokkal egészségesebb alternatíva más mesterségesen édesített italokkal szemben.

A mézet azonban nem szabad felforralni vagy forró vízzel inni. A felmelegített méz fogyasztása káros lehet az emberi egészségre, mivel a felmelegítés során mérgező vegyületek képződnek.

Az alábbi módon fogyasztható. Keverjünk össze egy-két teáskanál mézet egy pohár meleg vízzel, és igyuk meg reggel az emésztés beindításához. Egy pohár vizet is lehűthetünk mézzel, és megihatjuk egy fárasztó munkanap után.

Következtetés

A méz meleg vízzel való fogyasztása sokféleképpen előnyös a szervezet számára. A méz gazdag jótékony bioaktív vegyületekben, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek elősegítik a jó egészséget. Természetes antimikrobiális és gyulladáscsökkentő szer. A méz meleg vízzel segíthet javítani az alvást, az emésztést, a köhögést és a torokfájást. Különösen hasznos a gyermekek légzőszervi megbetegedések súlyos tüneteinek csökkentésére.

Győződjön meg róla, hogy a víz hőmérséklete megfelelő a maximális előnyök eléréséhez.

Kérdések és válaszok

Hányszor kell naponta mézes vizet inni a fogyás érdekében?

Nilofar Pendhari, okleveles klinikai táplálkozási szakértő szerint a legjobb, ha naponta 1 evőkanál mézet fogyasztunk. Azt mondja: „Cukortartalma miatt korlátozza a napi mézfogyasztást. Naponta három csésze vizet ihat, mindegyikben 1 teáskanál mézzel”.

Ihatok minden nap vizet mézzel?

Igen.

Mikor a legjobb a mézes víz meleg vízzel történő fogyasztása?

A mézes víz a nap bármely szakában iható.