Háztartás, Tippek

7 élelmiszer-tárolási hiba. Hagyja abba őket

Senki sem szeretné, ha az élelmiszere gyorsan megromlana, és a gyomrunk helyett a kukában végezné. De gyakran követünk el hibákat az élelmiszerek tárolása során. Nézzük meg a legnagyobb hibák közül néhányat, és hagyjuk abba őket.

A sajt- és kolbásztermékek polimer csomagolásban/cellofánban való tárolása

Ha kolbászt, különböző felvágottakat stb. vásárolunk, célszerű azonnal kiszabadítani a terméket a csomagolásból, vagy legalábbis celofánba csomagolás nélkül a hűtőbe tenni, mivel a baktériumok már 2-3 nap után elkezdenek szaporodni a párás, szellőzetlen környezetben. Ez általában már a kellemetlen szag megjelenése előtt is könnyen észrevehető: a nedvesség a felszínen ragacsossá válik, vagy gyanúsan szivárványszínűen csillogni kezd.

A legjobb megoldás a vastag zsírpapír vagy akár egy darab papírtörlő. Ez alól valószínűleg a teljesen száraz füstölt húsok jelentenek kivételt, mivel a folyadéktartalom minimális, és a baktériumoknak egyszerűen nincs kedvező környezetük az aktív szaporodáshoz. Ezért nyitott műanyag zacskóban is tárolhatók.

Ami a sajtokat illeti, nem minden sajt alkalmas a penészedésre. Ha egy darab sajtot fóliában tárolunk, a lejárati idő előtt elszíneződés és penész jelenhet meg. Ennek oka a páralecsapódás, amit még egy rendes háziasszony sem biztos, hogy észrevesz. Még jobb, ha a sajtot azonnal kiveszi a fóliából, levág egy vékony héjréteget, és becsomagolja papírba (de nem szorosan!).

A zöldségek tárolása a zacskóban és a zöldségrekeszben

Az árusok úgy árulnak illatos petrezselyem-, kapor-, koriander- és egyéb zöldfűszercsokrokat, hogy a pulton tartják őket pohárban/üvegedényben, amelynek alján egy kis víz van. Ha pedig kaprot és petrezselymet hozunk haza zacskóban, tegyük a hűtőszekrénybe a zöldségekkel együtt.

Ha a hűtőszekrény hőmérséklete a nulla fok közelében van, fennáll a veszélye, hogy egy-két nap után megfagynak a zöldségek. Az értékes vitaminok elvesztésének elkerülése érdekében jobb, ha a zöldfűszercsokrokat úgy tároljuk, hogy a gyökereket vízbe merítjük, és a felső részt (lazán!) egy kis zacskóval letakarjuk, hogy megakadályozzuk a levegő keringését.

Az avokádó tárolása banánnal

Van egy nagyon hatékony módja annak, hogy felgyorsítsuk az avokádó érését: tartsuk egy banán közelében. A banán által létrehozott környezet egy napon belül megérleli az avokádót. Ha azonban már egy meglehetősen érett gyümölcsöt vásárolt, ez a szomszédság ugyanennyi idő alatt fogyasztásra alkalmatlanná teszi.

Tipp: Sok szakértő még azt is javasolja, hogy egyáltalán ne hűtsük a banánt, mivel alacsony hőmérsékleten túl gyorsan barnul.

Kenyér tárolása celofánban/polietilénben

A kenyér celofánban való tárolása felesleges páralecsapódással jár, és penészedést okoz. A kenyér így három napnál tovább nem eltartható. Otthon használhat vászonból vagy más anyagból készült zsákot. Egyszerűen csomagolja bele a kenyeret, és egy hétig frissen tartható. Még ha ennyi idő elteltével a termék meg is szikkad, nem veszíti el ízét és hasznos összetevőit.

A másik nagyszerű lehetőség a papírzacskó – a legjobb választás azoknak, akik szeretik a ropogós héjú termékeket. Szélsőséges esetben vastag papír is használható, de színezőanyag nyomai nélkül.

Fontos! A papírtörlő nem alkalmas erre a célra! A közhiedelemmel ellentétben a papírtörlő textúrája nem akadályozza meg a nedvesség elpárolgását és a penész kialakulását.

A levest csak akkor tegyük a hűtőbe, ha teljesen kihűlt

Sok háziasszony szilárdan hiszi, hogy ha nem teljesen kihűlt levest tesz a hűtőbe, az károsítja a készüléket. Ez azonban csak a régi hűtőszekrényeknél fordulhat elő. A modern önleolvasztó hűtőszekrények könnyedén befogadják a forró terméket, és megfelelően lehűtik.

A levest akkor kell a hűtőbe tenni, amikor eléri a 60 fokos hőmérsékletet. Ha megvárjuk, amíg a leves teljesen kihűl, erjedési termékek képződnek a levesben, ami rossz emésztéshez vagy fokozott gázképződéshez vezethet.

Áfonya tárolása víz nélkül

Az áfonya nagyon egészséges bogyós gyümölcs. Sokan azonban azt hiszik, hogy csak néhány napig lehet frissen tartani, majd cukorral összetörni. Ez pedig egy mítosz! Ha az áfonyát víz nélkül, a hűtőben tároljuk, három hónapig is eláll, és egész télen biztosítja a tápértékét.

A fűszerek tárolása fából készült edényekben

Ez hiba, mivel a fa rothadást idézhet elő. A kis, sötét üvegek és a légmentesen záródó fémdobozok a legjobbak a fűszerek tárolására. Az átlátszó, szorosan záródó fedelű üvegedények rövid távú szükségletekre alkalmasak. A nagy mennyiségű fűszereket legjobb zacskókba tenni, a lehető legtöbb levegőt kipréselve, majd a hűtőszekrényben a polcokon nulla hőmérsékleten elhelyezni.

Próbálja ki ezeket a tárolási módszereket, és nézze meg, hogy az élelmiszerei tovább maradnak-e frissek!