Egészség

7 étel, amely jótékony hatással van a bélrendszerre és az immunrendszerre. Mit együnk a joghurt mellett?

A belek nemcsak az emésztésben játszanak nagy szerepet, hanem az immunitást vagy a mentális egészséget is befolyásolják. Az egészséges bélrendszer alapja a probiotikumok. Ezért fontos, hogy minél többet adjon a szervezetének belőlük. Tudja, hogy hol találja meg őket?

Savanyú káposzta

Ha azt mondjuk, szuperélelmiszer, valószínűleg mindenkinek egy ritka ázsiai termény jut eszébe. Kevesen asszociálnának a kifejezésre egy olyan hétköznapi dologgal, mint a savanyú káposzta. Pedig ma már ez a világ első számú élelmiszere. Nemcsak az emésztést segíti, hanem aktiválhatja az immunrendszert és harcolhat a rák ellen. Ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és vitaminokban gazdag.

Kombucha

A kombucha egy enyhén szénsavas erjesztett ital, amely édesített fekete vagy zöld teából készül. Az erjesztésről egy szimbiotikus baktérium- és élesztőkolónia gondoskodik. Számos probiotikus baktériumot is tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a belek megfelelő működésére, valamint antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a sejtek öregedését. A kombucha segít az energia feltöltésében. Akárhogy is, kétségtelen, hogy egyesek emésztését egyenesbe hozhatja.

Kimchi

A kimchi a savanyú káposztához hasonlóan a Koreában őshonos pekingi káposzta erjesztett terméke. A káposztához más zöldségeket és összetevőket is adnak, például sárgarépát, fokhagymát, chilit, halszószt, sőt még hínárt is. Az erjesztett terméket ezután más ételekhez adják hozzá, vagy más ételekbe építik be.

Joghurt

Ha a bélrendszer egészségéről van szó, a joghurt mindig is az első számú lesz. Ha ez az egyik kedvenc étele, próbálja meg időről időre kipróbálni a görög joghurtot, mivel az több fehérjét tartalmaz. Csak mindig ellenőrizze a címkét, hogy a görög joghurt esetében olyan változatot válasszon, amely nem tartalmaz sok zsírt.

Kefir

A kefir még több probiotikumot tartalmaz, mint a joghurt. De mindig érdemes az ízesítetlen termékeket választani. Mindig figyeljünk az egyéb tápértékekre, például a zsírtartalomra.

Tempeh

A tempeh szintén egy erjesztett termék, és szójabab alapú. A probiotikumok mellett B12-vitamint is tartalmaz. A tempeh füstölt változatban is kapható, és remekül helyettesíti a húst vagy a tofut.

Miso leves

Még egy utolsó erjesztett termék, ezúttal Japánból. A hagyományos miso leves erjesztett szójababból készül, amelyhez gabonaféléket, például rozst, árpát, rizst vagy babot adnak. Ezt használják például levesek készítéséhez.