Egészség

A 2-es típusú cukorbetegség egyre gyakoribb. De te magad is tudsz tenni ellene

Világszerte több mint 400 millió ember szenved cukorbetegségben. A 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefügg az egészségtelen életmóddal, így gyakran a mozgáshiány, de a helytelen táplálkozás is hibás. Ez persze jó és rossz üzenetet is hordoz magában – a cukorbetegség gyógyítható, de ehhez radikális életmódváltásra van szükség – és erre nem minden ember hajlandó.

Pedig a 2-es típusú cukorbetegség következményei nagyon súlyosak lehetnek – vaksághoz, lábamputációhoz, szívrohamhoz vagy agyvérzéshez vezethet. Mire várunk tehát? Még ma változtathat.

A cukorbetegséget nem szabad alábecsülni

A cukorbetegség egy nagyon súlyos krónikus betegség, amely emelkedett vércukorszintben nyilvánul meg. Riasztó, hogy egyre fiatalabbak szenvednek ebben a betegségben. A cukorbetegség két alapvető típusát azonban gondosan meg kell különböztetni:

Az 1-es típusú cukorbetegség (az esetek kb. 10%-a) – Ebben a betegségben a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni. Ezért abszolút inzulinhiányról van szó, ezért injekció vagy inzulintoll formájában egész életen át adagolni kell.
2-es típusú cukorbetegség (az esetek kb. 90%-a) – A cukorbetegség ezen típusában a szövetek inzulinérzékenysége csökkent. Bár a szervezetben van belőle elég, a vérből a szöveti sejtekbe jutó glükóz hatását nem képes kiváltani.

Pedig az inzulin működése szervezetünkben igen lényeges. Az inzulin az, amely lehetővé teszi, hogy a táplálékkal bevitt glükóz bejusson a szövetekbe, ezáltal csökkentve a vércukorszintet. Kezdetben úgy érezheti, hogy ez a betegség valójában semmilyen módon nem korlátozza, de ha a betegséget nem kezelik megfelelően, akkor óriási károkat okozhat a szervezetben.

Milyen következményei lehetnek?

Általában előbb-utóbb az erek súlyos károsodása következik be, ami nagyobb kockázattal jár:

 • Szívroham
 • stroke
 • a lábak amputációja
 • vakság
 • vesekárosodás

A fogyás sokat segíthet

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a fogyás a betegség tüneteinek csökkenéséhez vagy teljes megszűnéséhez vezet. Lényeges azonban, hogy a fogyás tartósan és egészségesen történjen – ez megfelelő étrendet és aktív életmódot jelent.

A testsúlycsökkentés segít beállítani a glikémiát, és elkerülheti az élethosszig tartó gyógyszeres kezelést. Ez mindenképpen olyan motiváció, ami arra késztet, hogy cipőt húzzon és elinduljon futni. Nem szükséges teljesen átalakítani a napi rutinját, de elengedhetetlen, hogy megszabaduljon az egészségtelen szokásoktól mind az étkezés, mind a testmozgás terén.

Egyes tanulmányok szerint úgy tűnik, létezik egy „küszöbérték” a testzsírnak, amely felett a 2-es típusú cukorbetegség kialakul. Ez a küszöb azonban mindenkinél nagyon egyéni. Vannak, akiknél akkor sem alakul ki cukorbetegség, ha valóban elhízottak, míg másoknál már enyhe túlsúly esetén is kialakulhat. Ezért nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mennyi súlyt kell leadni ahhoz, hogy az állapot javuljon.

A fogyásnak tartósnak kell lennie

Olyan életmódot kell találnia, amely lehetővé teszi, hogy hosszú távon megtartsa az egészséges testsúlyt. Ez az egyetlen módja annak, hogy helyreálljon a szövetek inzulinérzékenysége, és a glükóz gond nélkül bejusson a sejtekbe, ahelyett, hogy irányítatlan rakétaként áramlik át az ereinken, súlyos károkat okozva.

Ez mozgás nélkül nem fog működni

A mozgás nagyon pozitív hatással van a szövetek inzulinérzékenységének növelésére is, ami minden egészséges életmód elengedhetetlen része kell, hogy legyen, és ez még inkább igaz, amikor a cukorbetegségtől próbálunk megszabadulni. Nem szükséges versenyszerűen futni kezdeni, sokkal fontosabb, hogy a mozgás rendszeres és kiegyensúlyozott legyen.

Az étrend megváltoztatása

A legjobb, ha a friss alapanyagokból készült étrendre összpontosítunk, sok jó minőségű növényi és állati eredetű fehérjével, összetett szénhidrátokkal, rostokkal és az egészséges zsírok túlsúlyával.

Ha már diagnosztizálták a betegséget, magától értetődik, hogy szorosan együtt kell működnie egy diabetológussal is. Ne feledkezzen meg a rendszeres megelőző szűrésekről, és tartsa be a szakemberek minden ajánlását.

A cukorbetegség kezeléséhez vezető út

Ha valóban úgy dönt, hogy tenni akar valamit az állapota ellen, és nem csak a gyógyszerekre és az orvosokra hagyatkozik, akkor van néhány tippünk, amit beiktathat a napi rutinjába.

 • Rendszeres étrend
 • az egyszerű cukrok korlátozása
 • sok fehérjét, rostot, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend
 • egészséges és fenntartható fogyás
 • rendszeres testmozgás
 • elegendő alvás és megfelelő pihenés

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése tehát nagyrészt a kezében van. A 2-es típusú cukorbetegségtől való megszabadulás vagy a tünetek enyhítésének kulcsa a tartós fogyás és az alacsonyabb testsúly hosszú távú fenntartása. Nem véletlen, hogy a cukorbetegek száma rohamosan emelkedik, mióta a fejlett világ gazdaggá vált, és megengedik, hogy az egészségesnél többet együnk, és a testmozgást minimálisra korlátozzuk.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a 2-es típusú cukorbetegség teljes elmúlásának esélye a diagnózistól számított néhány éven belül a legnagyobb. Ez azért van így, mert idővel a hosszú távú hiperglikémia károsítja a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit, és ténylegesen csökkentheti az inzulintermelést. Ne hagyja tehát, hogy ez a probléma elhatalmasodjon, hanem minél előbb foglalkozzon vele.