Egészség

Csak egészségesnek tűnnek, de valójában egyáltalán nem tesznek jót a szervezetének

Ha ezt a cikket olvassa, akkor minden bizonnyal azok az emberek közé tartozik, akik aggódnak az egészségükért, és törődnek azzal, hogy mit esznek, és az hogyan hat a szervezetük fittségére. És jó, hogy így tesz, mert az étrend összetétele nagyon jelentős hatással van az egészségre. Ezért nagyon hatékony eszköz, amely segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, de az akut egészségügyi problémákat is.

Ha igyekszik egészségesen táplálkozni, biztosan nem akarja, hogy olyan ételekre csábuljon, amelyek csak egészségesnek tűnnek, de valójában egyáltalán nem tesznek jót a szervezetének. A következő sorokban pedig számos ilyen „csalót” mutatunk be, amelyek akkor is megpróbálnak belopózni a kegyeink közé, ha valójában nem is annyira egészségesek.

Rántott zöldség chips

Talán már volt olyan, hogy elcsábította a zellerből, céklából vagy sárgarépából készült, állítólag egészséges chipsek ajánlata. Sajnos a valóság az, hogy a sült zöldségchips 100 grammonként akár 40 g zsírt is tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy még többet, mint amennyit a hagyományos burgonyachips tartalmaz!

Sajnos a hagyományos burgonyachipshez képest a zöldségchips az akrilamidtartalom tekintetében sem áll jól. Ez a rákkeltő anyag, amely egyébként számos sült, mélyhűtött vagy sült ételben megtalálható, szerepel azon anyagok listáján, amelyeket a lehető legjobban kellene korlátozni az étrendünkben.

Ha valóban egészségesebb alternatívát szeretne a zöldségchipsek helyett, akkor nyúljon a szárítottakhoz, és tanulmányozza alaposan az összetevőket. Sem a magas zsír-, sem a magas sótartalom nem ideális. Mindenesetre ezek az élelmiszerek inkább csak kiegészítői legyenek az étrendünknek, és ne bújjunk el a tény mögé, hogy ezek zöldségek.

Salátaöntetek

A ropogós, színes zöldségsaláta sokak számára szó szerint az egészséges táplálkozás szimbóluma. De hogy ízletessé tegyük, sokan öntünk rá egy jó adag ízletes öntetet. Ekkor a saláta könnyen kalóriabombává válhat, és a zöldségfogyasztás előnyei elszállnak. Ráadásul közel sem laktat minket annyira, és lehet, hogy nemsokára valami mást is megeszünk.

100 g ilyen öntetben általában körülbelül 20 g zsírt találunk, és ezek az úgynevezett transzzsírok, amelyek a legkevésbé megfelelőek. Ráadásul az összetevőket gyakran különböző ízesítőkkel, tartósítószerekkel és fűszerekkel egészítik ki, és már sejthetjük, hogy ez nem ideális. Felejtse el tehát a boltban vásárolt önteteket. Helyette használjon egy teáskanál hidegen sajtolt olajat, balzsamecetet, fűszernövényeket vagy házi joghurtos öntetet ízesítésre.

Levek

A gyümölcslevek gyümölcsből készülnek, ezért egészségesek. Vagy mégsem az? Sajnos a gyümölcslevek nem egészen a megfelelő választás. Az általánosan kapható gyümölcslevek többsége valójában egyáltalán nem gyümölcsből készül, ízüket inkább az aromáknak és a sok cukornak köszönhetik.

Talán meglepő lehet, hogy 100 ml narancslé ugyanannyi cukrot (11 g) tartalmaz, mint 100 ml Cola. Ezért sokkal jobb, ha a gyümölcsöt a legtermészetesebb formájában – frissen és egészben – fogyasztjuk.

Agave szirup

Ha a hagyományos cukor helyettesítésére keresel valamilyen helyettesítő anyagot, figyelmeztetünk, hogy az agávécukor nem jó választás. Az agavészirup akár 75%-ban cukorból áll, aminek akár 85%-a fruktóz. Ez a felesleges fruktóz és más tényezők miatt vezethet zsírmájhoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához. Egészségügyi tartalma nagyon alacsony, így egyáltalán nincs értelme erre hivatkozni. Tartsa tehát távol magát az agavésziruptól. Valóban jobb alternatíva lehet a cikóriaszirup, a xilit vagy az eritrit.

Vegán termékek

Talán úgyszintén vegán, vagy legalábbis gondolkodik azon, hogy erre az útra lépjen. Ez tulajdonképpen elég trendi, és állítólag jót tesz a környezetnek. Semmi baj a vegánokkal – de a hagyományos élelmiszerek vegán helyettesítői nem biztos, hogy ideális étrendi alapanyagot jelentenek. Gondoljon arra, hogy ezek gyakran erősen feldolgozott élelmiszerek, megkérdőjelezhető összetevőkkel.

Például egy ilyen vegán sajt vizet, kókuszolajat és keményítőt tartalmaz – ez tényleg olyan egészséges dolog, amit szívesen fogyasztana? Ha nem vegán, nincs oka, hogy ilyen élelmiszerekhez nyúljon, ezek biztosan nem egészségesek. És még a vegánoknak is mindig van más lehetőségük, mint ezek a túlárazott termékek.

Gluténmentes termékek

Ismét egy trend kapujában vagyunk – gluténmentesnek lenni egyszerűen menő. Talán Ön is ezt teszi – még ha tudtán kívül is. Például gluténmentes süteményt rendel a hagyományos helyett, mert egyszerűen egészségesebbnek tűnik.

De vajon a glutén tényleg akkora gonoszság? Egyáltalán nem – a gluténmentes ételek azoknak valók, akiknek egészségügyi problémájuk van a gluténnel. De ha önnél nem diagnosztizáltak ilyesmit, akkor semmi oka nincs arra, hogy gluténmentesen étkezzen.

Reggeli gabonafélék

Mindig tejjel vagy joghurttal készült müzlivel kényezteti magát reggelente, és van egy olyan benyomása, hogy mennyire egészségesen indította a napját? Egyes müzlifajták, különösen a sült müzlik, cukortartalmukban büszkén vetekednek bármelyik gyerekeknek szánt csokigolyóval. A legjobb választás tehát a házi készítésű müzli, amit enyhén mézzel édesíthetünk, diót vagy gyümölcsöt adhatunk hozzá, és egy igazán kiadós és egészséges reggelit kapunk.