Egészség

7 jele annak, hogy a veséje kezd meghibásodni. Időben kell cselekednie!

A vesék számos fontos funkciót látnak el szervezetünkben. Többek között felelős a feleslegek anyagok vizelettel történő eltávolításáért, a számunkra szükséges összetevők visszatartásáért, a folyadékszint és a vérnyomás szabályozásáért, valamint az aktív D3-vitamin termeléséért. Ha a vesék lassulni kezdenek, az egész szervezetünk szenved. Hogyan lehet időben felismerni, hogy valami nem működik megfelelően? Íme, mire kell különösen figyelni:

1. Vízvisszatartás a szervezetben

Amikor a vesék már nem látják el a funkciójukat, nagy mennyiségű víz halmozódik fel a szervezetben, ami duzzanatként jelentkezik a testen. A lábak és a bokák kidudorodnak, a kezek, az arc és a has megduzzad.

2. A vizelet változásai

Az eltérő szag vagy szín mindig felhívja a figyelmünket. Ugyanez a helyzet, ha a vizeletben vért vagy égő érzést veszünk észre, amikor a WC-re megyünk.

3. Változások a vizelés ritmusában

Hirtelen sokkal gyakrabban kell vizelnünk, mint korábban, vagy alig kell vizelnünk? Ez is lehet veseproblémák jele!

4. Állandó fáradtság

A beteg vesék leállítják az eritropoetin, a vörösvértestek termelődését serkentő hormon termelését. Az eritrociták alacsony szintje fáradtságérzetet, szédülést vált ki, és vérszegénységhez vezethet.

5. Fájdalom a hát alsó részén

Nagyon gyakori, hogy a veseproblémák közvetett módon, derékfájáson keresztül jelentkeznek.

6. Magas vérnyomás

A vese segít fenntartani a megfelelő kálium- és nátriumszintet, amit viszont a vérnyomás szabályozására használunk. Ha a vesék meghibásodnak, a vérnyomás megemelkedik.

7. Bőrelváltozások

A pattanásoknak és egyéb elváltozásoknak sok oka lehet, de az egyik ilyen lehet a veseprobléma. A szervezetben felhalmozódott méreganyagok bőrelváltozások formájában jelennek meg. A bőr is csíphet vagy fájhat minden látható ok nélkül.

Ha az itt említett tünetek bármelyikét észleli, mindenképpen beszéljen orvosával.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.