Egészség

Ha húsleveskockát használsz, ez a cikk megálljt parancsol!

A hús- és zöldségleveskockák nagyon népszerűek. A leves egy szempillantás alatt elkészül, és nagyon intenzív íze van. De a táplálkozási szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy le kell mondania a kényelemről. Az alábbiakban felsoroljuk az okokat:

1. Sóforrás

Köztudott, hogy az íz jobb, ha sót adunk hozzá, de ez is egészségtelen, a szervezetben vizet tart vissza, és megemelkedik a vérnyomás! Só helyett jobb, ha marad a fűszernövényeknél – ezek étvágygerjesztő aromát adnak a levesnek!

2. Pálmaolaj

Míg a kókuszolaj egészséges, a pálmaolaj nem tesz jót nekünk! Nincs tápértéke, viszont zsírszövet formájában lerakódik, ami viszont befolyásolja a rossz koleszterinszintet.

3. Ízfokozók

Ahogy fentebb leírtuk, jobb, ha gyógynövényekkel fokozzuk az ízeket, és nem (mint a kockaleves esetében) kémiai glutamáttal vagy nátrium-guanilát-dinátriummal – ezek csak példák. Ezek az összetevők a kínai levesekben is megtalálhatók… A vegyszerek túlzott használata fejfájást okoz, elősegíti a súlygyarapodást, kémiai reakciókat és izzadást okoz.

4. Mesterséges színezékek

Tudta, hogy a kockák előállításához ammóniás karamellt használnak, ami gyomorproblémákat és hiperaktivitást okoz?

Mi helyettesítheti tehát az egészségtelen leveskockákat?

A szakértők azt javasolják, hogy készítsünk főzetet sárgarépából és húsból (ha akarjuk), és emellett készítsünk „aromapasztát”: reszelt sárgarépát, petrezselymet, zellert, hagymát és különböző fűszernövényeket (pl. bors, zsálya, koriander, szegfűbors stb.) pépesítsük és készítsünk kockát, amelyet jégformában lefagyaszthatunk. Sokáig eláll és friss marad, és természetes és ízletes kockát kapunk 🙂

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.