Egészség

7 jele annak, hogy szervezete vitaminhiányban szenved

Évszakváltás, munkahelyi stressz, szigorú diéta vagy akár genetikai öröklődés – számos tényező befolyásolja a hasznos anyagok felszívódását a szervezetben. A táplálkozásra való figyelmetlenség komoly vitaminhiányt okozhat, és ez viszont a különböző betegségek kialakulásának oka.

A vitaminhiány 7 jele, és mit kell enni, hogy pótolja a hiányukat

1) Törékeny haj és köröm

E tünetek egyik fő oka a biotin (B7-vitamin) elégtelen bevitele. Ha törékeny körmöket és hajat tapasztal, fogyasszon tejtermékeket, karfiolt, spenótot, brokkolit, gabonaféléket és banánt.

Vegye figyelembe, hogy a törékeny haj és köröm a vérszegénység tünete is lehet, ezért a vitaminok szedése előtt mindenképpen konzultáljon orvosával.

2) Sebek az ajkak sarkában és kicserepesedett ajkak

A szervezete jelzi, hogy hiányzik a vas és a B-vitaminok, amelyek a hüvelyesekben, a keményítőtartalmú zöldségekben, a diófélékben és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben találhatók.

3) Fehér kinövések a szem belsejében

Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek segítenek megszabadulni ettől a kellemetlen állapottól, amely xerophthalmiává fejlődhet, és teljes vaksághoz és más kellemetlen következményekhez vezethet. Szerencsére bőségesen megtalálható a tejtermékekben, a zöld, sárga és narancssárga zöldségekben.

4) Zúzódásos lábak

Az A-vitamin elősegíti a kollagén képződését, ami erősíti az ereket. A zúzódások megjelenése a bőrön azt jelzi, hogy több brokkolit, epret, mangót és narancsot kellene enni. A zúzódások a testen a K-vitamin hiánya miatt is megjelenhetnek.

5) Libabőrösödés a kezeken

A könyökön és a kézfejen megjelenő libabőr, más néven keratózis akkor fordul elő, ha az étrendből hiányzik a cink és az A-vitamin. Ezek az elemek megtalálhatók a baromfiban, a humuszban, a sütőtökben, az édesburgonyában és a dinnyében.

6) Göcsörtös körmök

A gyomornedv hiánya bármilyen vitamin alacsony felszívódását idézi elő, ezért adjon emésztőenzimet (táplálékkiegészítőt) az ételéhez.

7) Nyugtalan láb szindróma, vagy Willis-Ekbom szindróma

Ha azt tapasztalja, hogy pihenés közben állandóan mozgatni kell a lábait, akkor alvászavarokkal is küzdhet. A magnézium segíthet megbirkózni ezzel a problémával.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.