Egészség

7 módja a pikkelysömör elleni küzdelemnek – harcoljon az egészséges bőrért anélkül, hogy elhagyná az otthonát

A pikkelysömör egy olyan betegség, amelyet nehéz legyőzni, de nem lehetetlen! Ez a genetikai betegség nem túl esztétikus, és az érintettek kényelmetlenül érezhetik magukat, ha levetkőznek a bőrükön lévő piros, hámló foltok miatt. Ez egy immunrendszeri rendellenesség, amely (a közhiedelemmel ellentétben) nem fertőző. Jellemző rá többek között, hogy a tünetek maguktól megjelennek és eltűnnek, bár két fő ok van, amely növelheti a bőrelváltozások gyakoriságát és meghosszabbíthatja a megfigyelt időszakot, nevezetesen a következők:

Helytelen táplálkozás

A krónikus bőrgyulladások gyakran a helytelen táplálkozás hatására jelennek meg, és itt az egyes szenvedőnek figyelnie kell arra, hogy mire reagál negatívan a szervezete. Úgy tartják azonban, hogy a pikkelysömört súlyosbítja az alkohol és a nikotin, de az elhízás is, ezért érdemes a zsíros termékek bevitelét minimálisra korlátozni. Sok esetben a tejtermékek, valamint a fehér cukor is negatív hatással lehet.


Stressz és romló idegek

A pikkelysömör erősen kötődik az idegrendszerhez, így ha ez túl sok negatív benyomást kap, az a bőr állapotában is tükröződik. Az orvosok azt javasolják, hogy keressük meg a kedvenc kikapcsolódási formánkat, ami szintén hatással van az idegrendszerre. Erre általában jót tesz a napi szintű mozgás.

Mindenképpen érdemes kipróbálni a pikkelysömör elleni különböző házi szereket is; ezek mindegyike olcsó, de hatékony!

Ezek a következők:

1. Pakolások agyaggal és uborkával

Az agyag csökkenti a duzzanatot, eltávolítja a méreganyagokat, és értékes ásványi anyagokat biztosít, ugyanakkor kiszáríthatja a pikkelysömör által érintett bőrt, ezért az agyaghoz uborkalevet kell adni, amely sok vizet tartalmaz, és hidratálja a bőrt, miközben enyhülést biztosít.

Elég, ha ebből a két összetevőből kását készítünk, és a keveréket maszkként alkalmazzuk az érintett bőrre.

2. Fürdő édesgyökér hozzáadásával

Az édesgyökér a kortizonhoz hasonló hatású, de annak mellékhatásai nélkül. Ajánlott hosszú, pihentető fürdőket venni vízben, porított édesgyökér hozzáadásával.

3. Tengeri víz

Ez az egyik legegyszerűbb – mégis leghatékonyabb – módszer, amit a természet adott nekünk. Nem mindenkinek van lehetősége a tengerben fürdeni, de legalább spray formájában vásárolhatunk tengervizet, és azt a bőrünkre fújhatjuk. Ez frissességet ad neki, és biztosítja a megfelelő ásványi anyagszintet. A tengervíznek fertőtlenítő hatása is van.

4. Tekercsek sárgarépával

A sárgarépa antioxidánsokban gazdag, ezért nagyon alkalmas mindenféle bőrproblémára. Reszeld le egy reszelőlapon, tekerd be vékony kötésbe, és vidd fel a pikkelysömörrel érintett bőrre. Azonban rendszeresen kell eljárni, és naponta ismételni, amíg a probléma el nem tűnik.

5. Aloe

Belsőleg és külsőleg is használható. Az aloe levének fogyasztása racionalizálja a belek működését, és szorosan kapcsolódik a pikkelysömörhöz. Az aloe gélt érdemes a bőrre kenni, mivel hidratál és regenerál, miközben enyhíti a fájdalmat.

6. Lenmagolaj

Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek belülről táplálják a bőrt, és megakadályozzák a viszketést és a kiszáradást. A lenmagot lenolaj vagy porított formában fogyaszthatjuk.

7. Kókuszolaj és geránium (darázsfű)

A kókuszolaj zsírosítja és hidratálja a pikkelysömörrel fertőzött bőrt. A gerániumolajjal együtt csökkenti a duzzanatot és segíti a bőr gyorsabb regenerálódását.

Érdemes megosztani ezt a cikket, hátha tud valakinek segíteni ezekkel a tanácsokkal.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.