Egészség

7 módszer az allergia ellen. Tippek egy allergológustól

Hogyan lehet megszabadulni a szezonális allergiától

Ahogy közeledik a melegebb időjárás, vele együtt jönnek az allergiák is. Nem számít, milyen gyönyörű az időjárás, nehéz kimozdulni a szabadba, ha allergiás az ember. Vegyük sorra, hogyan győzhetjük le az allergiát.

7 módszer, amivel túljárhat az allergia eszén

Okok

Az allergia legnagyobb kiváltója a pollen. A fák, füvek és gyomok apró részecskéket bocsátanak a levegőbe, hogy megtermékenyítsék a többi növényt, és a szervezetünk kereszttűzbe kerül. Amint a pollenek bejutnak a szervezetünkbe, a szervezetünk antitesteket termel az allergének elleni küzdelemhez, ami orrfolyást és szemviszketést jelenthet.

Amikor a pollenek száma magas, a szél felkaphatja ezeket a tüsszögést kiváltó spórákat, és a levegőben terjesztheti őket. Az esős napok viszont elmossák az allergéneket.

Találja meg a problémát

Hogyan küzdhet az allergia ellen? Először is találja meg a forrását. Ha a tünetei minden évben ugyanabban az időpontban jelentkeznek, és nem kíséri őket testhőmérséklet-emelkedés vagy a megfázás vagy fertőzés egyéb jelei, akkor allergiáról lehet szó.

Forduljon allergológushoz az allergén azonosítása és a kezelési terv optimalizálása érdekében. Egyszerű vérvizsgálatokkal vagy bőrtesztekkel, amelyek során a bőr alatt kis adag allergént mutatnak ki, tucatnyi gyakori allergén azonosítható.

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Többféle vény nélkül kapható gyógyszer létezik, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében, mint például:

Antihisztaminok – enyhítik az orrdugulást, csökkentik a viszketést és a könnyezést.
Gyulladáscsökkentők – enyhítik az orrdugulást, a nyálkát és a duzzanatot.
Orrspray-k – csökkentik a duzzadt orrszöveteket és megkönnyítik a légzést.
Szemcseppek – csökkentik a viszketést, a könnyezést és a szemvörösséget.
Helyi szteroid krémek – a viszkető vagy száraz bőr kezelésére.

Az orrmelléküregek öblítése

Az orröblítés olyan terápia, amelyet otthon is elvégezhet. Tisztítsa meg orrjáratait sóoldattal, amely bármelyik gyógyszertárban kapható. Vagy ha hazaér, alaposan öblítse ki az orrát, hogy megszabaduljon a pollenektől.

Védje otthonát

Az allergiás tünetek ellen nagyszerű védekezés lehet, ha megakadályozza, hogy a pollenek bejussanak otthonába. Igyekezzen zárva tartani az ablakokat, vegye le a cipőjét, mielőtt belép a házba, és használjon allergiabetétet a párnákra és a matracokra.

Zuhanyozzon le, mossa meg a haját, és éjszakára cserélje le a ruháit, hogy a pollenek ne gyűljenek fel benne.

Tartsa tisztán a beltéri levegőt

Lehetetlen teljesen megszabadulni a pollenektől az otthonában. Ha azonban otthonában légfűtés vagy légkondicionáló van, használjon nagy hatékonyságú szűrőket, és tartsa be a rendszeres karbantartási ütemtervet.

A beltéri levegőt párátlanító használatával is szárazon tarthatja. Végül pedig ablaknyitás helyett használjon légkondicionálót otthonában és autójában.

Hagyjon fel a dohányzással

A dohányzás vagy akár a passzív dohányzás is súlyosbíthatja a szezonális allergiát. Az illatos parfümök vagy a fatüzelésű kandallók füstje szintén súlyosbíthatja a tüneteket. Ezek a levegőben terjedő irritáló anyagok további gyulladást okozhatnak szemében, orrában és torkában, amelyeket az allergiás tünetek már amúgy is gyötörnek, és súlyosbíthatják azok hatásait.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.