Háztartás, Tippek

8 bevált módszer a konyharuhák tisztaságának helyreállítására

Enyhe szennyeződések esetén elég, ha egyszerűen kimossuk a mosógépben a tárgyakat, hogy visszanyerjék régi szépségüket. A konyharuhák esetében azonban ez gyakran nem elég. A konyhában nagyon könnyen előfordulhatnak olyan nehezen kezelhető foltok a konyharuhákon, amelyekre a hétköznapi eszközök nem jelentenek megoldást.

Itt jönnek a képbe szerkesztőink kipróbált és bevált tippjei. A természetes gyógymódok segítenek megszabadulni a bor vagy meggylé nyomaitól, a kellemetlen halszagtól, a zsírtól, a kávé és a répa nyomától.

1) Citromsav

A citromsav különböző foltok eltávolítására használható. A leghatékonyabb azonban a paradicsom- és a céklafoltok ellen. A foltos konyharuha tökéletes ápolásához megfelelően elő kell készítenie: először is mossa ki forró víz alatt háztartási szappannal. A nedves, de nem teljesen nedves konyharuhát szórja be citromsavval a szennyezett területeken. A citromsavas tisztítás időtartama a szennyeződés mértékétől függ: enyhe foltok esetén öt perc elegendő, míg erősen szennyezett foltok esetén akár egy órára is szükség lehet.

2) Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid kiválóan alkalmas a makacs foltok kezelésére, amelyeket a legkülönbözőbb szennyező folyadékok, valamint a zsír és az ételek okoznak. A folteltávolítás elve a legegyszerűbb: csak be kell áztatni a szövetet hidrogén-peroxidba, és fél órán át hagyni. Ezt követően a konyharuhát a szokásos módon kell kimosni, lehetőleg mosógépben, magas hőmérsékleten.

3) Mikrohullámú sütő

Néhány háziasszony még mindig a forrázásos módszert használja a különösen makacs foltok eltávolítására. Ezt az eljárást azonban egy egyszerűbb és modernebb eljárással is fel lehet váltani. Mindössze egy mikrohullámú sütőre van szüksége. Először mossunk ki egy konyharuhát háztartási szappannal. Ezután a konyharuha leöblítése nélkül fújja be a foltokat bármilyen folteltávolítóval. A nedves konyharuhát egy nyitott műanyag zacskóba csomagolva tegye a mikrohullámú sütőbe. Kapcsolja be három percre maximális teljesítményen. A konyharuhát ezután a szokásos módon ki kell mosni. Ha szükséges, a mikrózás többször is megismételhető, de rövid időközönként.

4) Mustárpor

A mustárpor kiváló fertőtlenítő és fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért a foltok széles skáláját képes eltávolítani. A saját természetes folteltávolító készítéséhez a száraz mustárport forró vízzel kell összekeverni, hogy sűrű, pasztaszerű keveréket kapjunk. Ezt a terméket kell ezután a korábban kimosott szövet azon területére felvinni, ahol a foltok megmaradtak, és ezt jól át kell dörzsölni. Körülbelül 7 óra elteltével a konyharuhákat újra ki kell mosni.

5) Kálium-permanganát

A kálium-permanganát kiváló eszköz nemcsak a régi, hanem a rosszul eltávolított foltok eltávolítására is. Szinte minden esetben hibátlanul működik. A kálium-permanganát használatához először alaposan össze kell keverni vízzel, és a szennyezett konyharuhákat először mosógépben kell kimosni. Az alkalmazandó arányok a következők: egy tál nagyon forró víz, annyi kálium-permanganát, hogy a víz enyhén rózsaszínes árnyalatot kapjon, és 200 gramm mosópor. A konyharuhát a tálba áztatjuk, majd fóliával letakarjuk a tetejét. Ezt addig kell tartani, amíg ki nem hűl, majd kimossuk és megszárítjuk.

6) Bórsav

A törülközőn lévő foltok problémájának megoldására érdemes kipróbálni a bórsavval készült oldatot. Elkészítéséhez körülbelül 3 liter forró vízre és 2 teáskanál bórsavra lesz szükség. A konyharuhákat néhány órán át áztassuk ebben a keverékben, majd mossuk ki, lehetőleg mosógépben, anélkül, hogy előtte kiöblítenénk.

Hasznos információ: Ez a módszer kiválóan alkalmazható frottír, cellulóz és sűrű anyagból készült textíliák esetében. Más szövetek ellaposodhatnak és elveszíthetik megjelenésüket.

7) Ecet

A konyharuhák gyakran kellemetlen szagokat vesznek fel, amelyek még mosás után sem mindig tűnnek el teljesen. A közönséges asztali ecet segíthet megoldani ezt a problémát. Ehhez a piszkos konyharuhákat a mosógépben kell kimosni a maximális hőmérsékleten, intenzitással és idővel. Ebben az esetben a szennyeződés mértékétől függően a mosópor vagy mosógél mellett fél vagy egy egész pohár ecetet adunk az öblítőrekeszbe. Ezután a ruhát ecettel öblítjük ki, és minden kellemetlen szagot hatékonyan eltávolítunk. A mosás befejezése után a konyharuhákat azonnal fel kell akasztani száradni, lehetőleg a friss levegőn.

8) Növényi olaj

Ez a megoldás ideális bármilyen színű és típusú konyharuhához. A zsír- és egyéb foltok hatékony eltávolításához adjunk 2,5 liter forró vízhez egy-egy fél evőkanál száraz fehérítőt és növényi olajat, valamint 1-1,5 evőkanál mosóport. A keveréket alaposan keverjük össze, és hagyjuk hosszan ázni. A legjobb, ha egész éjszakára vagy egész nap benne hagyjuk a konyharuhákat. A maradék szennyeződés egy normál mosás során lejön.