Háztartás, Tippek

8 dolog, amit soha nem szabad a mosogatógépbe tenni

Akinek nagy családja van, az nem igazán szeret mosogatni, ezért a mosogatógép elengedhetetlen. Segítségével az edények néhány óra alatt tiszták lesznek! De, mint már rájött, nem mindent lehet elmosogatni a mosogatógépben. Nagy a kockázata annak, hogy egyes tárgyak a mosogatógépben súlyosan megsérülnek.

Íme 8 dolog, amit jobb, ha nem mosogat a mosogatógépben!

1) Alumínium edények

Ha szeretné, hogy az alumínium edényei szépek maradjanak, akkor jobb, ha nem teszi be őket a mosogatógépbe. Néhány mosás után elszíneződhetnek, és a mosogatószerrel való reakciótól is foltosak lehetnek.

2) Fa deszkák és evőeszközök

A mosogatógépben használt vegyszerek és a magas hőmérséklet hatására a fa vágódeszkák és evőeszközök elveszítik alakjukat.

3) Kínai porcelán és antik edények

A nagyszüleitől örökölt kínai porcelánedények felbecsülhetetlen értékűek, ezért jobb, ha nem kockáztatja meg, hogy a mosogatógépbe tegye őket. A magas vízhőmérséklet és a mosogatógép kapszulái károsíthatják az edények érzékeny felületét, és eltörhetnek.

4) Címkézett üvegek

Ha konzerves üvegeket akar lecsepegtetni vagy pasztőrözni, tegye őket a mosogatógépbe címkék nélkül. Ha hőnek és nagy mennyiségű víznek vannak kitéve, a címkék leválhatnak és eltömíthetik a mosogatógép szűrőjét. A mosogatógép javításakor további költségek merülnek fel.

5) Séfkések

Soha ne tegye a késeket a mosogatógépbe, hacsak nincs külön állvány a kések számára. A mosogatógép nagyszerű készülék, de károsíthatja a drága és éles kések élét, markolatát és színét. Ráadásul, ha a kések szénacélból készültek vagy fából készült a nyele, a mosogatógép vízsugarai károsíthatják a pengéket és a nyelet.

6) Öntöttvas serpenyők

Az öntöttvas serpenyők a konyhában fellelhető egyik legjobb kütyük közé tartoznak, de ha a mosogatógépbe teszi őket, a bevonatuk károsodik. A legjobb, ha egyszerűen csak langyos vízben öblítjük ki az öntöttvas serpenyőket, és sóval óvatosan megsúroljuk.

7) Réz főzőedények

Az öntöttvas serpenyőkhöz és az alumínium edényekhez hasonlóan a rézből készült főzőedények mosogatógépben való mosása is károsítja fényes bevonatukat. Ez minden rézből készült főzőedényre vonatkozik.

8) Termoszok és utazóbögrék

Ha azt szeretné, hogy ezek a tárgyak jól végezzék a dolgukat, jobb, ha távol tartja őket a mosogatógéptől. Ez ugyanis károsítja a szigetelésüket, ami azt jelenti, hogy a csészékbe és termoszokba öntött italok nem lesznek a kívánt hőmérsékletűek.

Vegyünk fel a listára minden olyan serpenyőt és edényt, amely tapadásmentes bevonattal rendelkezik. Ez a tulajdonsága a mosogatógépben való mosás után eltűnik. Mindig ellenőrizze az edényeken és konyhai eszközökön lévő jelöléseket – ha nincs rajtuk olyan jelzés, amely szerint mosogatógépbe tehetőek, akkor jobb, ha kézzel mossa el őket!