Szépség

8 természetes jogorvoslat a bőrön lévő sötét foltok ellen

A melanin egy pigment, amely sötétebbé teszi a bőrt. A melaninszintet többek között olyan természetes gyógymódok segítségével csökkentheted, amelyekről ebben a cikkben lesz szó.

1) Alkalmazza az avokádó pépét

A zsírokban gazdag avokádó nagyon szívbarát ételként ismert. De tudta, hogy a melaninszintet is képes csökkenteni? Az avokádó egy glutation nevű antioxidánst tartalmaz, amely gátolja a melanin termeléséhez szükséges enzimet, a tirozinázt. Vigyen fel egy kis reszelt avokádópépet a hiperpigmentált bőrre, és a bőr kivilágosodik tőle.

2) Dörzsölje be pasztörizálatlan szójatejjel

A fehérjében és rostokban gazdag szója egy másik, a reformkonyha szerelmesei által kedvelt termék. És ez is képes csökkenteni a melaninszintet. A szója Bowman-Birk inhibitor és szója tripszin inhibitor néven ismert fehérjéket tartalmaz, amelyek megzavarják a bőr külső rétegeibe történő melaninátvitel biológiai útvonalát. Vigyen fel egy kis pasztörizálatlan szójatejet a pigmentált területekre. Ügyeljen arra, hogy pasztörizálatlan legyen, mivel a pasztörizálás zavarhatja a szójatej bőrvilágosító tulajdonságait.

3) Használjon egy kis kurkumapasztát

A délkelet-ázsiai közösségek régóta használják a kurkumát bőrvilágosító szerként. Tudományos tanulmányok szerint a kurkumin, a kurkumában található bioaktív vegyület elnyomja a melanin termelődését. Keverje össze a kurkumát és a tejet, hogy sűrű pasztát kapjon. Vigye fel a sötét bőrre, és hagyja rajta egy ideig, mielőtt lemosná.

4) Vigyen fel egy kis napraforgóolajat

A napraforgóolaj fő összetevőjének, a linolsavnak világosító tulajdonságai vannak. Tanulmányok azt mutatják, hogy képes elnyomni a melanintermelést és csökkenteni az UV-expozíció okozta hiperpigmentációt. Úgy gondolják, hogy a bőr legkülső rétegének (stratum corneum) hámlásának felgyorsításával csökkenti a bőrben lévő melanint is.

5) Alkalmazzon árnikaolajat

Kutatások szerint az árnika virágai gátolhatják a melaninszintézist. Az árnika virágolaj elkészítéséhez tegyük a virágokat egy tiszta tégelybe, és töltsük fel egy alapolajjal, például napraforgóolajjal. Hagyja a virágokat 2-6 hétig ázni az olajban. Minden nap egyszer rázza fel az üveget. Ezután szűrje le az olajat, és szükség szerint alkalmazza.

6) Próbálja ki az aloe vera gélt

Az aloe vera sok bőrápoló termékben szerepel hidratáló és nyugtató tulajdonságai miatt. De amit talán nem tud, hogy ez a csodálatos növény a hiperpigmentáció ellen is képes felvenni a harcot. Az aloe verában található aloesin nevű vegyületről kiderült, hogy gátolja a tirozináz aktivitását, és így csökkentheti a melanin termelődését. Vágjon fel egy aloe vera levelet, vegye ki a belsejéből a gélt, és vigye fel a világosítani kívánt területekre.

7) Használjon édesgyökérteát

Az édesgyökér glabridint tartalmaz, egy olyan összetevőt, amely az aloesinhez hasonlóan gátolhatja a tirozináz aktivitást és lassíthatja a melanin termelődését. Öntse az édesgyökér gyökérport forró vízbe körülbelül 3-5 percre, majd szűrje le, hogy depigmentálásra alkalmas főzetet készítsen. Alkalmazza a napbarnított vagy pigmentált bőrre a túlzott pigmentáció csökkentésére. Készíthetünk arcmaszkot is főtt zabból és édesgyökérporból, hogy ragyogóbbá és hidratáltabbá tegyük bőrünket.

8) Alkalmazzon reteklevet

A retek éppúgy revitalizálja a bőrét, mint a belőle készült saláta. Tanulmányok szerint a retek képes gátolni a tirozinázt, ezáltal csökkenti a melanin termelődését. De ez még nem minden – a retek antioxidánsokban gazdag, és öregedésgátló hatású. Vigyen fel egy kis reteklevet a bőrére, és miután megszáradt, mossa meg az arcát, hogy ragyogóbbá tegye a bőrét.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.