Egészség

Hogyan előzhetjük meg a vérrögök kialakulását?

Számos természetes vérhígító, véralvadásgátló szer létezik, amelyek segítenek megelőzni a vérrögök kialakulását. Ráadásul ezek az élelmiszerek általában nagyon egészségesek. Ezeket az információkat tehát érdemes megtanulni és megjegyezni.

Mi az a vérrög?

A vérrög ártalmatlannak tűnhet, amely a vénákban vagy artériákban lévő vér- és szövetsejtek csomója, de ha nem foglalkoznak vele időben, végzetes lehet. Amikor a vér nem kering megfelelően, vérrögök képződnek. Sérülés esetén a vér természetes módon rögösödik, hogy megállítsa a vérzést. A vérrögök azonban elzáródást is okozhatnak a vénákban vagy artériákban, kiszabadulhatnak, és a szívbe, a tüdőbe vagy az agyba juthatnak, életveszélyes szívrohamot, agyvérzést vagy más egészségügyi problémákat okozva.

Mik a természetes vérhígítók?

A napfényből származó D-vitamint az ayurvédikus orvoslás már régóta természetes vérhígítóként ismeri el.
A víz nagyon hatékony vérhígító. Ha naponta körülbelül másfél liter vizet iszunk, az segít megelőzni a vér megalvadását és összetapadását.
A mérsékelt napi testmozgás szintén segít a vér hígításában. A hosszan tartó mozdulatlanság (hosszú ingázás vagy a kanapén töltött órák) növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Természetes vérhígító élelmiszerek és vegyületek

Szalicilátok

A szalicilátoknak nevezett savak egyike blokkolja a K-vitamint és hígítja a vért. Ez segít javítani a keringést és természetes módon is hígítja a vért. Íme néhány természetes szalicilát: az almaecet és a cayenne-bors nagyon népszerű természetes vérhígítók. Szalicilátokat tartalmazó fűszerek: fahéj, kurkuma, currypor, oregánó, borsmenta, cayenne-bors, gyömbér, paprika, kakukkfű, kapor, garam masala. Szalicilátokat tartalmazó vérhígító élelmiszerek: a legtöbb gyümölcs, beleértve a szárított gyümölcsöket is.

Kumarin

A kumarin egy természetes vegyület, amely egyes növényekben található. Lenyelve véralvadásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, de nagy dózisban mérgező lehet. Néhány kumarinszármazékot tartalmazó növény és étrend-kiegészítő: lucerna, árnika, áfonya, paprika.

D-vitamin

D-vitaminhoz vitaminokkal dúsított élelmiszerekből, étrend-kiegészítőkből és napfényből juthatunk. A D-vitamin olyan tápanyag, amely elsősorban a csontok szilárdságának megőrzését segíti elő, de véralvadásgátló hatása is van azáltal, hogy megváltoztat bizonyos, a véralvadási mechanizmusban részt vevő fehérjéket.

Omega-3 zsírsavak

A halolaj egy többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav, amelyet hidegvízi halakból, például vadon élő lazacból, tonhalból, heringből és szardellából nyernek. Az omega-3 zsírsavak a véralvadást azáltal befolyásolják, hogy csökkentik a vérlemezkék aggregációját, ami kissé megnöveli a vérzési időt.

Fokhagyma

A fokhagymában található három vegyületnek (allicin, adenozin és paraffin-szulfid) aggregációellenes tulajdonságokat tulajdonítanak. A vénás vérrögképződés megelőzésére gyakorolt hatásáról kevés adat áll rendelkezésre. A vényköteles véralvadásgátlókkal együtt szedett fokhagyma-kiegészítők azonban segíthetnek a véráramlás fokozásában.

Egyéb

Vérhígító véralvadásgátló termékek és kiegészítők közé tartozik még a ginzeng, a gyömbér, a polikozán, a magnézium, a Q-10 koenzim, a glükozamin, az L-arginin, a taurin, és a hagyma.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.