Egészség

9 dolog, ami csökkenti a nikotin utáni sóvárgást és megtisztítja a szervezetet a cigarettából származó méreganyagoktól

A belélegzett cigarettafüst nikotint tartalmaz, amely a tüdőben számos más káros anyaggal együtt felszívódik a vérbe.

Ezután a véren keresztül az agyba jut, ahol bizonyos receptorok stimulálásával boldogságérzetet vált ki. A szervezetben átlagosan 6-8 órán keresztül megmarad, mielőtt a vizelettel kiürülne.

A nikotin azonban, amely a test szöveteiben raktározódik, 48-72 órán át, metabolitjai pedig akár egy hónapig is a szervezetben maradnak.

Tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos, speciális vitaminokat és flavonoidokat tartalmazó gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elősegítheti a nikotin és más méreganyagok eltávolítását a véráramból.

Ennek oka, hogy ezek az élelmiszerek összességében támogatják és felgyorsítják az anyagcserét, beleértve a nikotin anyagcseréjét is.

Tanulmány az étrend dohányzásról való leszokásra gyakorolt hatásáról

A Buffalói Egyetem kutatói 1000, 25 év feletti dohányos nőn végeztek vizsgálatot 14 hónapon keresztül.

Azt próbálták kideríteni, hogy melyiküknek van a legnagyobb esélye arra, hogy leszokjon a szenvedélyéről.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a dohányosok, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották, sokkal könnyebben tudtak leszokni a dohányzásról.

A gyümölcsök és zöldségek valóban teltségérzetet okoznak, és mivel az éhséget gyakran összetévesztik a sóvárgással, az emberek nagyobb valószínűséggel nyúlnak cigarettáért, mint étkezésért.

A friss gyümölcsökről az is kiderült, hogy jelentősen csökkentik a nikotinfüggőséget és a cigaretta utáni sóvárgást. Egyes gyümölcsök és zöldségek még a dohány utáni sóvárgást is képesek visszataszítóvá tenni.

Ez azonban nem igaz az alkoholra, a kávéra vagy a húsra. Éppen ellenkezőleg, ezek az anyagok javítják a dohány ízét, ahogyan azt sok dohányos tanúsíthatja, aki el sem tudja képzelni, hogy cigaretta nélkül kávézzon vagy sörözzön.

Dohányosok szervezetét tisztító élelmiszerek, gyógynövények és anyagok

1) A nikotin kiszárítja a szervezetet, a víz hidratálja. A megfelelő folyadékbevitel segít kiöblíteni a nikotint a szervezetedből az izzadsággal és a vizelettel.

2) A zöldségek, például a cukkini, a bab, az uborka és a zeller megváltoztatják a cigaretta ízét, és csökkentik a szervezet nikotinfüggőségét. Vigyázzon azonban az édes zöldségek fogyasztásával, mivel cukortartalmuk befolyásolhatja az agynak az örömérzetért felelős részeinek egyensúlyát, ami fokozza a cigaretta utáni vágyat.

3) A csalán gazdag vasban, és csodákra képes a fertőzések elleni küzdelemben, ami különösen fontos a dohányosok számára.

4) A kivi kiszorítja a nikotint a szervezetből, és helyreállítja a lecsökkent A-, C- és E-vitamin tartalékokat.

5) A fenyőtű tea kiválóan fertőtleníti a szájat és a torkot, és már nagyon régóta használják erre a célra. Segít a tüdő tisztításában is.

6) A narancs gazdag C-vitaminban. Pótlása különösen fontos dohányzás esetén, mivel a dohányzás kiüríti a szervezetből.

7) A spenót sok vitamint tartalmaz, köztük folsavat is. Ez utóbbi nélkülözhetetlen a szervezet számára, és a cigaretta ízét is visszataszítóvá teszi.

8) A brokkoli B5- és C-vitaminban gazdag, így helyreállítja a szervezetben lévő tartalékaikat, és emellett védi a tüdőt a méreganyagoktól.

9) A sárgarépalé sok A-, B-, C- és K-vitamint tartalmaz. A nikotin károsítja a bőrt, a sárgarépalé segít regenerálni és kijavítani a károsodásokat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.