Egészség

A 10 legjobb stresszoldó, immunitást, szívet és agyat erősítő élelmiszer

Állandóan stresszesnek érzi magát? Mozogjon! A testmozgás talán az egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb módja a stressz csökkentésének.

A tanulmányok következetesen megerősítik, hogy a testmozgás hasznos eszköz a stressz csökkentésére és az általános hangulat javítására. A testmozgás azonban csak egy összetevője az egészséges életmódnak.

Az étrend is fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezet hogyan reagál a stresszre.

Bár a feldolgozott élelmiszereket nélkülöző, általánosságban egészséges étrend ideális a jó egészség elősegítéséhez, egyes élelmiszerek jobban képesek a stressz leküzdésére, mint mások.

Íme a stressz csökkentésében részt vevő 10 legfontosabb élelmiszer, amelyet beépíthet az étrendjébe:

1) Étcsokoládé

Általánosan elterjedt, emberek milliói által keresett kényelmi ételként tartják számon, ám magas cukor- és zsírtartalma miatt sokan elutasítják.

Kiderült, hogy a tudomány valójában a csokoládéfogyasztást támogatja a stressz csökkentésében és a hangulat javításában. A legújabb tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a csokoládé olyan jótékony hatású élelmiszer, amely segíthet csökkenteni az olyan stresszhormonokat, mint a kortizol és a katekolaminok.

Egy tanulmány megerősítette, hogy a nagy stressznek kitett résztvevőknél jelentősen csökkent a stresszhormonok szintje, amikor két héten keresztül étcsokoládét ettek.

A vizsgálat során elfogyasztott étcsokoládé mennyisége körülbelül 43,5 gramm volt naponta, vagyis több mint 226,8 gramm hetente. A csokoládé kiválasztásakor azonban ügyeljünk arra, hogy az bio és rendkívül alacsony cukortartalmú legyen.

2) Dió

A stressz egyik fiziológiai megnyilvánulása a hipertónia, vagyis a magas vérnyomás.

A dió magas alfa-linolénsav- és linolsav-tartalma bizonyítottan képes elősegíteni az egészséges vérnyomást.

Egy 2010-es tanulmány szerint a dióban található többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek normalizálni a vérkeringést és támogatják a szív- és érrendszert akut stressz esetén.

3) Lazac

Magas omega-3 zsírsavtartalma miatt a lazacot gyakran tartják az agyunkat tápláló ételnek. A kutatások szerint a lazac képes csökkenteni az anyagcsere stresszt is.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak, amelyek könnyen hasznosulnak ebben a halban, csökkentették a kortizolszintet a stresszben és szorongásban szenvedő férfiaknál.

A kortizol egy stresszhormon, amely szellemi és fizikai megterhelés idején megemelkedik a szervezetben. Ennek a hormonnak a feleslege gyakran jár együtt ellenőrizhetetlen súlygyarapodással.

A lazac sokkal több D-vitamint tartalmaz, mint más halfajták. A D3-vitamin, amely a szervezetben a napsugárzással együtt termelődik, fontos a szervezet számos élettani mechanizmusának működéséhez, többek között hangulatunk szabályozásához és a stressz káros hatásaival szembeni védelemhez.

Mozgalmas időszakokban a D-vitamin raktárak általában csökkennek, ezért célszerű pótolni ezt az értékes vitamint.

4) Fokhagyma

A lazachoz hasonlóan a fokhagyma is elnyomja a kortizolszintet, így megakadályozza, hogy a stressz hatásai még a kirobbanásuk előtt érjék szervezetünket.

A fokhagymában található kén-metabolitok, mint például az allicin, szintén az egészséges vérnyomással, valamint a koleszterinszinttel hozhatók összefüggésbe, és támogatják a szív- és érrendszert.

5) Füge

Frissen vagy szárítva, a füge fontos vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok hatékony forrása.

A füge a kálium, a kalcium és a magnézium biológiailag hasznosítható forrásaként az egészséges vérnyomás és a megfelelő izomműködés fenntartásához szükséges tápanyagokat biztosítja.

6) Zabliszt

A természetesen zúzott és őrölt zab kiváló minőségű rostok, nem emészthető szénhidrátok forrásaként szolgál, amelyek szükségesek az emésztéshez és az általános jóllakottsághoz.

A zabpehelylisztben található összetett szénhidrátok támogatják az egészséges szerotoninszintet, ami hozzájárul a hangulat javulásához.

7) Tökmag

A különösen ősszel népszerű tökmag magas egyedi tápanyagtartalmával, például omega-3 zsírsavakkal, magnéziummal, cinkkel és káliummal járul hozzá a stressz csökkentéséhez.

A tökmagnak magas a fenol tartalma is, amely elősegíti az antioxidáns aktivitást.

Ezek az antioxidánsok képesek szabályozni a glükózfelszívódást, és védelmet nyújtanak az oxidatív stressz és a magas vérnyomás ellen.

8) Mángold

Ez a sötétzöld leveles zöldség tele van alapvető zsírban oldódó vitaminokkal (A, C, E és K), valamint olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, vas, magnézium és kálium.

A mángold az antioxidánsok egy speciális osztályát, az úgynevezett „bétaalainokat” is tartalmazza.

Ezekről a vegyületekről megállapították, hogy védik a szervezetet a magas vércukorszint és a magas vérnyomás ellen.

9) Dulse tengeri alga

Ezek a zöld algák szintén kiváló minőségű tápanyagok és antioxidánsok forrásai.

A fontos vitaminok és ásványi anyagok mellett a jódot is tartalmaz, ami elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Részt vesz a hormonok termelésében és szabályozásában.

Ez a lila tengeri zöldség, az úgynevezett „szuperélelmiszerek” egyike, a szervezet megfelelő hormonszintjének fenntartásával segít leküzdeni a stressz hatásait.

10) Citrusfélék

Az aromaterápia évszázadok óta használja a citrusfélék illatát a relaxáció természetes gyógymódjaként. Nemcsak az illat, hanem maga a gyümölcs, például a narancs és a grapefruit fogyasztása is fontos szerepet játszik a stressz megszüntetésében.

Magas C-vitamin-tartalmuk miatt ezek a gyümölcsök nagy hasznunkra válnak.

Egy tanulmány a C-vitamin fiziológiai hatását értékelte elhízott, mentális stresszben szenvedő gyermekeknél. Különösen a páciensek vérnyomását figyelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb kockázatnak kitett gyerekeknél sokkal nagyobb mértékben csökkent a vérnyomás, mint a sovány gyerekek egy csoportjánál, akik nem voltak kitéve stressznek.

Összegzés

Manapság gyakran rohanó életet élünk, és nincs elég időnk magunkra. Ezért jó, ha tudjuk, hogyan védekezhetünk a stressz káros hatásai ellen, amely számos különböző betegséget okozhat, amelyekről gyakran nem is tudunk.

Bár teljesen elkerülhetetlen, és valószínűleg mindig jelen lesz az életünkben, életmódunk átalakításával segíthetünk magunkon.

Kezdjünk el többet mozogni, és iktassunk be étrendünkbe olyan élelmiszereket, amelyek értékes tápanyagokat tartalmaznak, amelyek fontosak a mindennapi stressz csökkentésében és hangulatunk javításában.

Ráadásul ezek széles körben elérhetőek az üzletek kínálatában. Lépjünk a helyes útra, és kezdjünk el mosolyogni.